Malatya
Giriş Tarihi : 11-01-2021 17:20   Güncelleme : 11-01-2021 17:20

Üretimi Gibi Kengere Rağbet de Azaldı

Oldukça faydalı olan kenger diğer adıyla yayla sakızı satışları için konuşan Ahmet Gürbulak  “İnsanlar koronavirüs bulaşır diye korkuyor kengere sıcak bakmıyorlar haliyle biz de iş yapamıyoruz. Üretimin giderek azaldığı kenger üretimi böylelikle yok olma yoluna gidiyor tıpkı bir zamanlar revaçta olan şimdi ise yok olan, adını bile bilmediğimiz meslekler gibi.” dedi

Üretimi Gibi Kengere Rağbet de Azaldı

Kenger üreticileri dertli. Koronavirüs etkisiyle kengere yönelmelerin giderek azaldığını söyleyen Ahmet Gürbulak önemli açıklamalarda bulundu. Gürbulak açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Şuan eskisi gibi alıcı bulamıyor insanlar koronavirüs var diye korkuyor bulaşır diye korkuyor. Ama alanda alıyor. oldukça faydalı bir sakızdır kenger sakızı.  Ancak insanlar koronavirüs bulaşır diye korkuyor kengere sıcak bakmıyorlar haliyle biz de iş yapamıyoruz. Üretimin giderek azaldığı kenger böylelikle yok olma yoluna gidiyor tıpkı bir zamanlar revaçta olan şimdi ise yok olan, adını bile bilmediğimiz meslekler gibi. Dertliyiz bu konuda.  Fiyatı çok pahalı değildir.  Tane olarak 1,5 veya 3 TL’ ye satış yapıyoruz. Kendine has bir kokusu ve tadı vardır. Kenger sakızı ağza ilk alındığı anda sert bir yapısı bulunur. Sonra yumuşar. İlk baştaki sertlik dişlerdeki dolgulara zarar verebilir ya da zayıf dişi olan varsa bunları kırar bu yüzden dikkatli olmak lazım. Doğal yapısıyla diş fırçası görevi görüyor. Kenger 40–50 cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli bir otsu bitki türü. Ülkemizin birçok bölgesinde doğal olarak yetişir. Kurak iklimi seven dayanıklı endemik bir bitkidir. Gövdenin kesilmesi ile çıkan sütten kenger sakızı hazırlanır. Akdeniz bölgesinde olgunlaşan başlar kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılır. Halk tarafından kenger genelikle taze dallarının kabukları soyularak tüketilir. Yemekleri aynı zamanda bir yaban sebzesi olan kenger haşlanır, kavrulur, varsa yumurta kırılır, bulgura katılır. Temmuz ayı itibariyle kenger bitkisi kurumaya ve sararmaya başlar, Eylül ayının sonuna kadar 3 aylık zaman diliminde kenger sakızı elde edilir. Bir kenger bitkisinden üç - dört defa sakız yapılabiliyor. Toplanarak eve getirilen sakızlar bol su ile yıkanır. Soğuk su altında taşla dövülür.  Ardından toprak ve otlardan temizlenen sakızlar, sıcak suda kaynatılarak sakız yapılır. Kenger sakızını ilk kez çiğneyen kişiye ağızda acılık hissi verir ve zamanla bu acılık ortadan kaybolur. Sakız yumuşayınca ağızda bıraktığı tat ve aroması unutulmaz. Kullanımı diğer sakızlara nazaran çok uzundur. Sakızı çiğneyeme ara verileceği zaman su dolu bir bardak içerisine alınarak muhafaza edilebilir. İlk çiğnemeye başlanıldığında tadı hafif acı olur. Ancak çiğnemeye devam edildikçe bu acılık kaybolur. Muhafaza Kenger sakızının 5-6 ay kadar kullanım süresi vardır. Birçok ailenin geçim kaynağı olan kengerin, belgeseli yapılmış, türkülere, şiirlere, hikâyelere konu olmuştur. Kültürümüzde sakızın önemi yadsınamaz. Kenger sakızı diş ağrıları, diş eti rahatsızlıkları ve dişlerin beyazlatılmasında önemli işlev görür. Mide ağrısı ve şişkinliğinde, iştah açıcı ve hazımsızlık rahatsızlıklarında fayda sağlar. Son olarak kenger sakızı çiğnemek isteyenler buyursun diyorum. Normal sakız yerine doğal ve sağlıklı sakız olan kenger sakızına yönelmek gerek. ”

Hanife Yiğit- Özel Haber