• DOLAR
    5,8152
    %0,10
  • EURO
    6,4391
    %0,14
  • ALTIN
    273,63
    %0,28
  • BIST
    7,6536
    %0,15
A. Fadime Kayacı
A. Fadime  Kayacı
afadimekayaci@malatyasonsoz.com.tr
YEMEKTEN HEMEN SONRA MEYVE YEMEK ZARARLI MIDIR?
  • 0
  • 1346
  • 10 Ocak 2018 Çarşamba
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
  • +
  • -

Beslenme
bilimiyle gerçek ilintisi olmayan kisiler ahkam kesmeyi çok severler.Ve genel
olarak bu kisilerden diyelim biri bir fikir atti ve bu fikir medyaya
dagildi.Söylendigine göre yemekle veya yemekten hemen sonra
  meyve yenirse,meyvenin sekerinden alkol
olusur.Buda siroza neden olurmus.

Bunun ne
yazik ki hiçbir bilimsel dayanagi yoktur.Eger yemekle birlikte yenen meyvedeki
seker alkol olusuyorsa,yemekle birlikte içilen sekerli mesrubat ve tatlilarinda
bu niteligi anlami tasimasi gerekir.Neden yemekle birlikte yenen tatli
denmiyorda meyve deniliyor?Belkide tatlidaki sekerle,meyvedeki tatlinin farkli
oldugu söylenecektir.Ancak son yillarda sekerli besinlere ve içecekleri
tatlandirmak için meyve sekeri olan früktoz içerigi yüksek seker
kullanilmaktadir.

Meyvelerden,özellikle
üzüm  sirasinin mayalandirilmasiyla
alkollü içecek elde edilir.Bu olayda canli mikroorganizma olan maya meyvedeki
sekeri kendi yasami için kullanir ve sonuçta etil alkol ve karbondioksit
olusur.Benzer sekilde hamura katilan maya undaki sekeri kendi yasami için
kullanir ve etil alkol ve karbondioksit olusur.Fermantasyon ya da mayalanma
denilen bu olay oksijensiz ortamda olusur.Insan bedeninde ince barsakta
sindirilip kana emilen basit sekerler,hücrelerde yine solunum yolula alinan ve
dolasimla tasinan oksijen varliginda enerji,karbondioksit ve suya
dönüsür.Görüldügü gibi insan bedeninde sekerlerin kullanimi oksijenli ortami
gerektirir.Bu nedenle yemekten hemen sonra meyve yemenin alkol olusumu ve onun
etkisiyle siroza neden olmasi gibi bir biyokimyasal süreç yoktur.

Yemekten
hemen sonra meyve yemenin bazi yararlari vardir.Genellikle insan ögle ve aksam
ögününde esas yemekten sonra tatli ya da meyve yer.Bunun son yillarda hizla
artan TV’lerdeki yemek programlarinda da görürüz.Bu programlarda adet oldugu
gibi bir giris tabagi bir esas yemek ve salatadan sonra tatli yer alir.Insanin
özellikle hareketsiz yasami olanlarin bu sekilde beslenmeyle sismanlamamalari
olanaksizdir.Çogu kez gösterilen yemeklerin yag içerigide yüksek oldugundan
hergün bu yemeklerle beslenenlerin beden agirliklarini korumasi olanaksizdir.En
azindan tatli yerine meyve yense daha az enerji alinmis olur.

Meyve C
vitamini içerir. Demir gereksinmesi çok olan dogurganlik çagindaki kadinlar
kansizliga yatkindir. Kadinlar bitkisel besinlerin agirlikli oldugu yemekle
birlikte çay,kahve, kola gibi içecekleri içtiklerinde bunlarin içindeki
tanenler besinlerdeki demirle birleserek kana emilemeyen bilesik olustururlar. Böylece
yemekte demir çok bulunsa bile biyoyararligi azalmis olur.Çay ve benzeri yerine
meyve suyu içilse ya da meyve yense  C
vitamini bu olusumu önler ve demirin yararliligini arttirir.

PROF.DR.AYSE BAYSALDAN alintidir.

                                                    
                            
DIYETISYEN

                                                        
A.Fadime KAYACI 
Mail:fadimedyt.44@gmail.com

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • YENİ
  • YORUM
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber