DİYABET HASTALIĞI NEDİR VE BESLENME TEDAVİSİ NASIL OLMALIDIR?

17.1.2018

A. Fadime KAYACI

Facebook Paylaş Twitter Paylaş Haberi Yazdır

Diyabet;halk dilinde şeker hastalığı tıp dilinde ise diabetes mellitus kan şekerinin yükselmesi,idrarda şeker çıkmasıdır.

Dünya Sağlık Örgütü'nün geleceğin en yaygın hastalıklarından biri olacağını vurguladığı diyabet(şeker hastalığı); 2006 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kronik,komplikasyonlarla birlikte seyreden, pahalı ve halk sağlığını etkileyen ciddi bir salgın hastalık olarak tanımlanmıştır.

Pankreasın insülin salgısının tamamen veya kısmen yetersizliği veya eksikliği sonucunda meydana gelen hiperglisemiyle karakterize karbonhidrat,yağ ve protein metabolizmasının bozulduğu bir hastalıktır.

DİYABETİN SINIFLANDIRILMASI

      Tip 1 Diyabet

      Tip 2 Diyabet

      Gestasyonel Diyabet

Toplumda daha sık görülen diyabet formu tip 2 diyabettir ve insülinin yeterince etki gösterememesi sonucu ortaya çıkar. Tip 1 diyabet ise daha seyrek olarak görülmesine rağmen küçük yaşlardan itibaren başlar ve ömür boyu insülin kullanılmasını gerektirir.

TİP 1 DİYABET

      Tip 1 diyabet çocuklarda ve ergenlerde görülen diyabet tipidir.

      Tip 1 diyabetlilerde insülin üretimi yoktur ya da çok azdır.

      Pankreas insülin üretmediği için insülin, enjeksiyon veya pompa yolu ile vücuda verilir. İnsülin tedavisi vücutta var olan bir eksikliğin yerine koyulmasını sağlar.

Önemli tedavi bileşenleri è  -Diyabet eğitimi

                                                   -Kontrollü bir diyet

                                                   - egzersiz

    

DİYABET KONTROLÜ

Açlık kan şekeri (AKŞ) : 70-120 mg/dl

Tokluk kan şekeri (TKŞ) : <140 mg/dl

 HbA1c : < %6.5

Total kolesterol : < 200 mg/dl

LDL kolesterol : < 100 mg/dl

HDL (E) :40 mg/Dl  (K): 50 mg

Trigliserit : < 150 mg/dl

DİYABET HASTALARINA BESLENME ÖNERİLERİ

 Besin çeşitliliği sağlanmalı (Tek bir öğüne yüklenilmemelidir.)

 Yeterli ve dengeli beslenmeye dikkat edilmeli,

 Basit şekerlerden uzak durulmalı (Şekerler,Şekerleme türleri,tatlılar vs)

 Bireye uygun vücut ağırlığı sağlanmalı ve sürdürülmeli(Birey ideal ağırlığında olmalıdır.)

 Öğün atlanılmamalı,( 3 ana + 3 ara öğün )(Ara öğün olmalıdır,Çünkü; kan şekeri dalgalanmalarını önler.)

 Lif oranı  yüksek besinler tercih edilmelidir.(Kan şekerinin hemen yükselmesini önler)

 İnsülin ve/veya ilaç zamanlarına ve dozlarına dikkat edilmeli,

 Önerilen fiziksel aktivitelere (yürüyüş gibi) özen gösterilmeli, 

                                                                                                      DİYETİSYEN

                                                                                                A.Fadime KAYACI

                                                                                                Mail:fadimedyt.44@gmail.com

 

 

 

                           

 

 

 

Ulusal Gazeteler
22 Şubat 2018 Perşembe 1'inci Sayfamız
Reklam

Spor Toto Süper Lig Puandurumu

 

Nöbetçi Eczaneler

Resmi ilanlar

Yazarlar