• DOLAR
    5,9190
    %0,01
  • EURO
    6,5672
    %-0,04
  • ALTIN
    297,19
    %-0,15
  • BIST
    7,6965
    %-0,04

Yaz Hazırlıklarına Tıska Vurgunu

Havaların sıcak gitmesi ve cemrelerin düşmesiyle birlikte toprak canlandı. Bu canlanma beraberinde tohumların dikilmesini ve toprakla buluşmasını getirdi. Köylerde ve ilçelerde yaşayan vatandaşlar yaza hazırlık için sebze tohumları, soğanlar ve çeşitli bitkiler ekmeye başladı. Ama ekimi yapılan tohumların başında gelen tıska ise fiyatıyla cep yakıyor. 15 liraya kadar çıkan fiyatı dolayısıyla vatandaş bu sene daha az tıska ekeceklerini ve zaten pahalı olan soğan fiyatlarının bu durum sonunda daha da pahalanacağını ifade etti

Yaz Hazırlıklarına Tıska Vurgunu

Cemrelerin düşmesinin ardından ve tekrar canlanan topraktan faydalanan köylüler yaz için hazırlıklara başlayarak sebze tohumlarını ve çeşitli yeşillikleri toprakla buluşturuyor. Ekilen sebze tohumları içinde domates, biber, patlıcan geniş yer kaplarken bunların yanında, maydanoz, soğan, sarımsak, reyhan gibi yeşillikler de ekiliyor. Topraktepe Köyünde yaşayan ve yıllardır sebze ekim işini yaptığını söyleyen Yeter Dinç bu işin inceliklerini ve ekimi şu şekilde dile getirdi: “Her yıl bu mevsimde cemrelerin düşmesi ile birlikte ısınan toprağa çeşitli sebze tohumlarını ekiyorum. Bu tohumlar benim kendi tohumların satın alma hibrit tohum değil. Yüzde de yüz yerli tohum. Benim tohumlarım en az yirmi yıllıktır. O yüzden yüzde yüz doğal. Her sene ektiğim sebze ve meyvemden bir kaçını tohumluk olarak ayırıyorum daha sonra sebze ekme mevsiminde bu tohumları kullanıyorum. Bu sayede geleneksel tohumlarımız da yaşamış oluyor.”

“BAHÇE SONBAHARDA EKİME HAZIRLANIYOR”

Dinç: “Öncelikle ekeceğim yerin geçen yıldan sürülüp ya da bellenmiş olması lazım. Böylece sedirlerimiz daha iyi oluyor. Bu sürülen yere kuru hayvan gübresi atıyoruz. Daha sonra ekeceğimiz sarımsak, soğan tohumlarını, biz tıska diyor, elimize küçük çapa alarak küçük çukur açarak içine birer tane koyarak çukuru kapatıyoruz. Sonra da suluyoruz. Yaklaşık 20 gün sonra soğanlarımız ve sarımsaklarımız filizlenmeye başlıyor.” şeklinde konuştu.

Soğan tıskasının ise fiyatından dolayı alamadıklarını vurgulayan Dinç, zaten pahalı olan soğan fiyatlarının tıska ekilmemesi sonunda daha da pahalanabileceğini ifa etti.

 

Rahime Gül Erbaş ( Özel Haber)

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber