• DOLAR
    6,1624
    % -0,03
  • EURO
    7,1758
    % 0,68
  • ALTIN
    236,5546
    % -0,61
  • BIST
    94.759,64
    % 0,36

Üzüm Hasadı Başladı

Malatya’da üzüm hasadı başladı.  Bin bir emek ve zahmetle bağından tek tek koparılan Malatya’nın yerli üzümleri hem tatmalık olarak sofralarda yer aldı hem de pekmezlik, pestillik ve kurutmalık olarak hazırlandı

Üzüm Hasadı Başladı

Tüm güzelliğiyle bağı donatan Malatya’nın yerli üzümleri tüm tazeliğiyle de sofralarda yer almaya başladı. Kış hazırlıkları arasında yer alan yerli üzümden yapılan pekmez, pestil ve kuru üzüm için de ev hanımları kolları sıvadı.

“DİKKAT EDİLECEK HUSUS; ÜRÜNÜN FAZLA EZİLMEMESİ”

Pazarda 2,50 liraya alıcı bulan Malatya’nın yereli üzümleri ile ilgili üzüm yetiştiricisi Hüseyin Balcı ile konuştuk. Konuyla ilgili konuşan Balcı: “Bu önümüzdeki bir kaç hafta üzüm hasadının yapıldığı hafta. Yağışlar tam gelmeden üzüm hasadının bitirilmesi gerekmektedir. Bunun için cümbür cemaat gelinir bağa. Hem çalışılır hem muhabbet edilir böylelikle hasat bitirilmiş olur. Üzüm budama zamanında dikkat edilmesi gereken şey ürünün fazla ezilmemesi. Fazla ezilen mal bir şeye yaramaz, çünkü üzüm hassas bir ürün.   Üzümler özel olarak üretilen makasla sapından koparılır ve stil dediğimiz kovalara aktarılır. Ardından beyaz ve siyah üzümler ayrı kovalara konulur sofralık olanlar  ve onlar eve götürülür. Satılacak olanlar ayrı toplanır. Pekmezlik ve pestillik üzümler ayrı toplanır ve eve götürülür. Beyaz veya siyah kurutmalık üzümlerde ayrı toplanır ve hemen bağda düz bir yer ayarlanır oraya serilir ki kaliteden üzüm ödün vermesin. Bağda serilen üzümler bir gazete üzerine, karton üzerine  ya da temiz bir bez parçası üzerine serilir birkaç gün güneşin önünde bekletilir. Kuruduktan sonra temiz kasalara konur eve getirilir ve burada bozulan ezilen üzüm taneleri varsa ayıklanır. Sapıyla beraber satılacaklar en kaliteli üründür ayrı yerde muhafaza edilir tane tane satılacak olan bunlar genelde normal olan üzümler oluyor seçilerek ayrı yerde muhafaza edilir.  Bir de en kötüleri var onlar da ayrı muhafaza edilir. Tıpkı kayısı gibi üzüm de kalitesine göre seçilir ve ayrı ayrı satışa sunulur. Ayrıca çekirdeksiz ve çekirdekli ayrımı da söz konusu çekirdeksiz üzümlerin kilosu daha pahalı oluyor. Hatta ailede çekirdeksiz üzüm toplama yarışı yapılır ve toplanan üzümlerin parasını toplayan kişi alır. Diğer üzümlerden gelen para ise evin geliri olarak evde sözü geçene verilir. Bazıları da kurtulan üzümleri sadece kendisine, ailesine ayırıyor satışa sunmuyor. Pekmezlik, pestillik için beyaz olan ya da sarı olan üzüm ayrılır. Siyah olan üzüm genellikle kurutmalık olarak kullanılıyor” ifadelerine yer verdi.

ÜZÜMÜN FAYDALARI VE ZARARLARI

Elif Balcı ise üzümden yapılan pekmez ve pestilin nasıl yapıldığını anlattı. Elif Balcı önce pekmezin yapılışından bahsederek şunları kaydetti: “Öncelikle pekmezlik için ayrılan üzümlerin bozuk olan taneleri ayrılır.  Sonra güzelce yıkanır.  Ondan sonra iyice ezilir ezilen üzümün suyu alınır posası hayvanlara yem olarak verilir. Suyu da bir kere süzgeçten geçirilir ardından tencerede veya kazanda güzelce pekmez haline gelene kadar kaynatılır. Pekmez kanamaya başladıktan sonra sürekli karıştırılmalı. Macun haline gelen üzüm pekmezi daha sonra soğumaya bırakılır ve kavanozlara aktarılır. Pestil yapımı içinde önce pestil yapılacak üzümler ezilir.  Suyu ayrılır suyu kaynatılır kaynatma aşamasında da nişasta unu eklenir. Nişasta unu yoksa fabrika unu da kullanılabilir. Kıvamını alan pestil aroması temiz bir beze ince tabaka halinde serilir susam ile birlikte, bir kaç gün güneşte bekletilir. Kuruyan pestili bezden ayırmak için bezin arkasını suyla iyice ıslatıp birkaç dakika bekletiyoruz. Bir ucundan tutarak pestili bezden ayırıyoruz. Ayrılan pestili sonra temiz bir makas yardımıyla kesip içine nişasta unu ekliyoruz ve serin bir yerde saklanır. Üzüm oldukça faydalı bir üründür, faydalarını saymakla bitmez.  Başlıca faydalarını sıralayacak olursak eğer yeşil ya da sarı üzüm için şunları söyleyebiliriz; Yeşil üzüm, sinir sistemi sağlığını korur, Alzheimera iyi gelir, migren ağrılarını giderir, sindirim sistemini güçlendirir, kanser oluşumunu engeller, kabızlık ve basur sorunlarına birebir, kalp hastalıklarına karşı koruma sağlar, böbreğe iyi gelir, vücuda enerji vererek, yorgunluk ve halsizlik gibi sıkıntıları giderir. Cildi özellikle yüz bölgesini siyah nokta, sivilce ve aknelerden temizler, kansızlığı önler. Zararları ise; Aşırı miktarda üzüm tüketimi alerjisi olanlarda ciltte kırmızı ufak noktalar çıkmasına sebep olur. Yine aşırısı kilo yapar, hazımsızlık, gaz ve kusmaya neden olur.  Siyah üzümün faydaları ise; Hafızayı güçlendirir, romatizmal oluşan ödemi vücuttan atar. Astım tedavisinde kullanılır ve yeşil üzüm gibi birçok faydası da mevcuttur. Ayrıca zararlarına bakıldığında da aynı şekilde yeşil üzüm de görülen etkiler bu siyah üzümde de vardır.

>>Hanife Sarı (Özel Haber)

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber