• DOLAR
    7,7086
  • EURO
    9,0671
  • ALTIN
    469,18
  • BIST
    1,1748

Tavukta Antibiyotik İddiaları

Tavuk etinde antibiyotik kalıntısı olduğu iddiaları hakkında konuşan Malatya Kanatlı Et Üreticileri Birliği Başkanı Serdar Yıldız “En güvenli gıda tavuk etidir” dedi

Tavukta Antibiyotik İddiaları

Tavuk etinde antibiyotik kalıntısı olduğu iddiaları hakkında konuşan Malatya Kanatlı Et Üreticileri Birliği Başkanı Serdar Yıldız “En güvenli gıda tavuk etidir” dedi

Son yıllarda tavuk eti üzerinde yaşanan GDO, hormon tartışmalarına ek olarak tavuk etinde Antibiyotik olduğu iddiaları da sıkça gündeme geliyor. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Malatya Kanatlı Et Üreticileri Birliği Başkanı Serdar Yıldız “Vatandaşa net bir şekilde söylüyoruz; güvenli, kontrollü bir gıda listesi çıkarılırsa ilk sırada tavuk eti yer alır” ifadelerini kullandı.

“TAVUK ETİNDE ANTİBİYOTİK OLMA ŞANSI YOK”

Antibiyotik veya diğer ilaç kalıntılarının sadece beyaz ette değil, günümüzdeki tüm gıdalarda büyük bir sorun halini aldığını dile getiren Yıldız; “ Bu sorun için tabir yerindeyse bir deli bir kuyuya taş attı kırk akıllı çıkartamıyor. Yavuz Dizdar diye bir adam çıkıp gündeme bir konu attı, geçen sene Antalya’da 180’e yakın profesör; tavuk etinde antibiyotik olmadığını, kanser yapmadığını deklare etti. Tavuk etinde antibiyotik olma şansı yok çünkü bizim üretimimizin %40’ı yurt dışına gidiyor. Bu ülkelerin içinde en çok alım yapan ülke Irak. Buranın kapısında dünyanın en büyük laboratuvarlarından biri var. Burada zerre kadar bir antibiyotik kalıntısı olsa firmanın ihracatı duruyor. Vatandaşa net bir şekilde söylüyoruz; güvenli, kontrollü bir gıda listesi çıkarılırsa ilk sırada tavuk eti yer alır” ifadelerini kullandı.

TAVUK ETİ ÜRETİMİNİN HER AŞAMASI DENETLENİYOR

Tavuğun, kuluçkadan sofraya kadar tüm aşamalarının kontrol altında olduğuna dikkat çeken Yıldız, bir firmanın kendi başına tavuğu tedavi edemeyeceğini, ilaç ve veterinerlik hizmeti veremeyeceğini,, kesim yapamayacağına dikkat çekerek tüm bu işlemlerin bir sistem ile denetlendiğine vurgu yaptı. Bu denetimler kapsamında belirli periyodlarda kümeslerden yem ve et numunesi alındığını da dile getiren Yıldız, tavuklarda antibiyotiğin kullanıldığını ancak bunun bir denetime tabi olduğunu ve vücudundan atma süresi dolmadan asla kesilemeyeceğini söyledi. Yıldız; “Antibiyotik pahalı bir ürün, bunu nasıl kullanıyoruz; hayvanlar kesim yaşından önce hasta olursa, normal insanlar nasıl grip olunca gidip ilaç alıyorsa hayvanlar da alıyor. Ancak hayvanların bu ilacı vücudundan atma süresi var, bu süreden önce hayvan kesilmiyor. Kesim gününe yakın bir zamanda bunu kullanmıyoruz. Şunu iddia ediyorum ispatlayabiliriz de; insanların güvenle yiyebileceği gıdalarda birinci sırada tavuk gelir. Çünkü yumurtadan, kuluçkaya oradan kümese ve kesim merkezine ulaşana kadar, bakanlık tarafından denetlenen bir sektör, denetimsiz hiçbir aşaması yok. Ben çifti bir aileden geliyorum, kayısıyı düşünün; her türlü ilacı atıp istediğimiz yerde satabiliyorum, ilacı alırken pek bir denetimi yok. Tarım Bakanlığımız bunu kontrol altına almaya çalışıyor ama dağınık bir alan olduğu için kontrolü az.  Kırımızı et, arıcılık gibi sektörlerde de çok ciddi denetim var ama bu üretimlerin hiçbiri entegre değil. Entegre üretilen sadece tavuk eti var. Kuluçkadan rafa gelene kadar bir kontrol zinciri içerisinde. İnsanlarımız gönül rahatlığıyla yiyebilir” dedi.

Önder HANELÇİ

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber