• DOLAR
    5,7039
    %-0,62
  • EURO
    6,3198
    %-0,60
  • ALTIN
    269,96
    %-0,59
  • BIST
    107.529
    %0,64

Tavukçuluk Sektörü Çıkış Yolu Arıyor

Önceki yıllarda tavukçuluk sektörünün hem ekonomik açıdan hem de işgücü istihdamı açısından çevre illere örnek bir çalışma sergilerken son yıllarda meydana gelen ekonomik kriz nedeniyle bir miktar düşüş yaşadığını söyleyen Tarım İl Müdürü Macit, son zamanlarda yapılan çalışmalarla sektörün yeniden canlandırılmaya çalışıldığını ifade etti. Macit ayrıca, kesimhanelerin tam kapasite çalışamadığını vurgulayarak sektörün canlanması için sermaye ihtiyaç olduğunun altını çizdi

Tavukçuluk Sektörü Çıkış Yolu Arıyor

Tarım ve Orman İl Müdürü Tahir Macit ile ilimizdeki tavukçuluk sektörünü, sektörün yaşadığı daralmayı, sektörü tekrar canlandırmak için yapılması gerekenleri ve daha fazlasını konuştuk.

Malatya’da ki tavukçuluk sektörü hakkında neler söylersiniz?

İlimizin ekonomisinde tavukçuluk sektörü önemli bir yer tutmaktadır. Tavukçuluk sektörünün geçmiş yıllarda hızlı bir yükselişi vardı. Bu sektör tavuk yetiştiriciliğinin yanında yetiştiriciliğin yanında damızlık yumurta, damızlık civciv üretimiyle, bünyesinde barındırdıkları kesimhaneleri ile komplike bir sektör haline geldi.  Dolayısıyla sadece tavuk ve yumurta üretimi ile değil, yetiştiricilik anlamında değil sanayi anlamında da tavukçuluğun ilimiz ekonomisine önemli katkıları var. İlimizde faaliyetini sürdürmeye hazır dönemsel olarak 5 milyon 750 bin etlik tavuk üretecek kapasite var. Bunun yanında ayrıca yumurta üretimi de ilimiz ekonomisine katkı anlamında önemli bir yere sahiptir.  Dolayısıyla bir dönem ilimiz kanatlı yetiştiriciliği anlamında özellikle etlik tavuk yetiştiriciliğinde bölgede söz sahibi iken son zamanlarda hem üretim hem pazarlama anlamında biraz gerileme oldu. Şu anda çalışan 2 kesimhane üretim kapasitelerini düşerek yüzde 5, yüzde 10 kapasite ile çalışmaya başladılar.  Bu nedenle hem üretim hem de ciddi anlamda çalışan işgücü sayısı azaldı. Geçtiğimiz günlerde de ilimizdeki kümes sahipleri Elazığ’daki bir başka firma ile kısmen anlaşma yaparak o bölgedeki pazarlara sunulmak üzere tesislerinde tavuk yetiştirmeye başladılar. Elazığ’daki firma Malatya’daki kümeslerin tamamına kapasitesinden dolayı sipariş veremedi. Sadece kullanabileceği kadar sipariş verdi. Dolayısıyla Pazar imkânı bulamayan bazı işlerimiz atıl durumda kaldı.

İlimizde faaliyette olan kaç tesisimiz bulunmakta?

İlimizde tavukçuluk sektöründe üretim yapmaya hazır irili ufaklı yaklaşık 250 adet tesis yer almaktadır. Bunlardan 180-190 tanesi aktif durumda olup geriye kalanlar da pasif durumdadır. Tüm tesisler yılda 5 bazıları 6 sezon üretim yapmaktaydı. Şu anda ise sadece Elazığ iline yönelik olarak talep üzerine üretim yapılmakta Elazığ’daki firmanın kapasitesi düşük olması nedeniyle yıllık üretim sayısı 4 e düştü. Bu da hem üretimde düşüşe hem de çiftinin ekonomisinde gerilemeye sebep oldu. Birim alanda üretilen civciv sayısı da bu sürede azaldı.

Tesislerin yeniden eski işlerliğini kazanması için neler yapılmalı?

Son dönemlerde bakanlığımızın üretimi artırma çalışmaları kapsamında sektörün toparlanması için çeşitli projeler üreterek bakanlığımıza sunduk. Sonuçlarını bekliyoruz. Son yıllarda Yurtdışından gelen bazı firmalar düşük kapasite ile çalışan kesimhaneler ile anlaşma yaparak kapasitelerini artırdılar. Sektör şu anda yavaş yavaş toplanıyor. Türkiye genelinde özellikle etçil tavuk sektörü hızlı bir şekilde yükseliyor. Malatya’nın kesimhanelerin tekrar faaliyete geçmesiyle bu sektörü hızlı bir şekilde yükseleceğini düşünüyoruz. Ayrıca burada Entegre tesis kuruldu özellikle parçalama ve dondurma ve dışarıya ihracat için bir firma tesis kurdu.  O tesisin de faaliyete geçmesi ile Önümüzdeki zamanlarda Tavukçuluk sektörü hızlı bir artışa geçecektir diye ümit ediyoruz.

Sektörün bu günkü durumu nedir?

Tavukçuluk sektöründe geçmiş yıllarda hızlı bir yükseliş gerçekleşti. Bu de ilimiz ekonomisine hem işgücü katkısı hem de gelir anlamında önemli katkı sağladı. Yine ilimizde 2 tane kesimhanemiz vardı. Önceki yıllarda tam kapasite ile çalışan kesimhanelerimiz Çeşitli sorunlardan dolayı düşük kapasite ile faaliyetlerini devam ettiriyorlar.

Tavukçuluk sektörü Malatya’da neden bu kadar düşüşe geçti?

Tavukçuluk sektörü, damızlık yumurta üretimi sektörü civciv üretimi piliç üretimi broiler tavuk üretimi ile ilgili bir sektör. Üretilenin de kesilip işlenip pazarlanarak satışa sunulan kopmle bir sektör.  Malatya’da 2 tane aktif çalışan sektörün bir bölümünün ekonomik krizlerden veya başka sebeplerden dolayı gerilemesi sonucu kümeslere civciv verilemedi.  Bunlar sistemi döndüremediler.  Bu kesimhaneler aynı zamanda damızlık yumurta ve damızlık civciv üretmeye devam ediyor ve bunları ihraç ediyorlar. Hem yumurta hem de civciv ihraç ediyorlar. Düşük kapasiteli de olsa çalışmalara devam ediliyor. Bu firmaların tekrar kesimhanelerinde aktif hale getirebilmeleri için sermayeye ihtiyaçları var. Çeşitli krizlerden dolayı dışarıdaki krizlerden dolayı kesimhaneler yüzde 100 kapasite ile çalışamıyorlar. Sahada bulunan kümes sahiplerimiz Pazar sağlandığı anda tesisler üretime hazır. Sadece kesimhanede ki sermaye yokluğundan dolayı çark dönmüyor.

Rahime Gül Erbaş’ın Röportajı

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber