• DOLAR
    4,9891
    % -0,11
  • EURO
    5,8248
    % -0,02
  • ALTIN
    195,3311
    % 0,14
  • BIST
    97.210,57
    % 0,27

Tatlıcılarda Telaş Başladı

Ramazan Bayramına sayılı günler kala tatlıcılar da hareketlendi. Bayram için tatlı siparişlerini veren vatandaşlar bayramın da tatlı tadında geçmesini istiyor. Tatlıların bayramın olmazsa olmazı olduğunu dile getiren tatlıcılar eskiden bayramlık baklavaların evlerde açıldığını şimdi ise bayram baklavalarında kendilerinin tercih edildiğini dile getirdiler

Tatlıcılarda Telaş Başladı

Ramazan bayramına sayılı günler kala hazırlıklar da hızlandı. Bayram hazırlığının önemli bir kısmını teşkil eden tatlı siparişleri de verilmeye başlandı. Yıllardır Akpınar’da tatlıcılık yapan Talha Yalanca İLE bayram tatlısının nasıl olması gerektiğini konuştuk.  Tatlı siparişleri almaya başladıklarını dile getiren Yalanca şunları ifade etti: “ Bayrama çok az bir süre kaldığı için siparişlerimiz artmış durumda. Baklava bayramların vazgeçilmez tatlısı.  Siparişlerine yetişmeye çalışıyoruz. Siparişlere yetişmek için bayrama bir ay kala baklavaları açıp pişirip şerbetini dökmeden bekletiyoruz. Bu sayede baklava bozulmadan uzunca bir süre dayanıyor.  Eskiden ev kadınları bayram tatlılarını evlerinde kendileri hazırlıyorlardı. Ama günümüzde artık çok az kişi tatlısını evde hazırlıyor, kadınlar çalıştığı için veya farklı sebeplerden dolayı bayram tatlıları artık evlerde hazırlanmıyor ve bizden alınıyor.”

“ŞERBETİ TAM KIVAMINDA OLMALI”

Tatlı yaparken kaliteli malzeme kullanmanın önemine değinen Yalanca sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Hijyene verdiğimiz önem, tüm ürünlerin kaliteli olması, dini kurallara uygun malzeme kullanımı bizleri diğer merdiven altı yapılan tatlılardan farklı kılıyor. Fıstık veya cevizinin kaliteli olması, kullanılan unun baklavaya uygun olarak seçilmiş olması, tereyağının saf ve güzel olması, fırında tam çektirilmesi ve hamurlaşmamış olması, şerbetinin kıvamının mevsime göre ayarlanmış olması gerekir. Büyük bir emekle hazırlanan hoş ve tatlı bir baklava en az 40 katlı yapılır.” dedi.

“EN FAZLA CEVİZLİ BAKLAVA TERCİH EDİLİYOR”

Tatlı yaparken hijyenin her şeyden önce geldiğini vurgulayan Yalanca: “Tatlıdaki en büyük formül tatlıya verilen emektir. Yoğun bir emek, kaliteli ürün iyi bir tatlı elde etmenize yarar. Yıllardır bu işi yürüttüğümüz için imalatımızın büyüklüğü, hijyene verdiğimiz önem, tüm ürünlerin kalite belgelerine sahip olması, dini kurallara uygun malzeme kullanımı bizleri diğer merdiven altı yapılan tatlılardan farklı kılıyor. Malatya halkı uzun yıllar baklava çeşitlerine yoğunlaşırken artık bu son yıllarda, biraz daha çeşitli tatlardan şöbiyet, fıstıklı burma, dilberdudağı gibi tatlıların siparişlerine yoğunluk arttı. Geçen seneye göre fiyatlarda herhangi bir değişiklik olmadı. Geçen seneki fiyatlardan halkımıza hizmet veriyoruz. En fazla tercih edilen baklava türü cevizli tereyağlı bakladır. Cevizinin kaliteli olması, kullanılan unun baklavaya uygun olarak seçilmiş olması, tereyağının saf ve güzel olması, fırında tam çektirilmesi ve hamurlaşmamış olması, şerbetinin kıvamının mevsime göre ayarlanmış olması gerekir. Sıcak mevsimlerde şerbetimizin koyu olmaması gerekir ki tatlının yenilmesi daha rahat olsun ve insanları rahatsız etmesin. Bunun yanında güzel pişmiş bir tatlı daima damak tadına uygun olarak çıkar. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor. Güzel yapılmış bir baklava sağlıklıdır. Çünkü içinde protein ve vitamin içeren ceviz, tereyağı, doğal şeker, fıstık ve ideal malzemeler kullanılıyor. Hoş ve tatlı bir baklava en az 40 kat yapılır. Bir tatlının hamur şeklinde yapılması 45 dakikadır ve fırında 40 dakika kadar pişmesi gerekir. Tatlıda her şeyden önce kullanılan malzemeye önem verilir.”

SİPARİŞLERİ YETİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORUZ

Tatlı fiyatlarıyla ilgili Yalanca şunları dile getirdi: “ Bayrama hazırlık için tatlı siparişleri geçen haftadan başladı. Siparişleri yetiştirmek için şimdiden tatlıların hamurlarını yapıyoruz, bayrama yakın birkaç günde ısıtıp, şerbetleyip müşterimizi vereceğiz. Geçen seneye oranla fiyatlarda herhangi bir değişiklik yok. Çünkü esnaf çok, rekabet var, fiyatlar haliyle düşüyor. Baklava çeşitleri tatlarına ve içindeki malzemeye göre fiyatı değişiyor. Baklavalar 12-15 liradan başlıyor, 20-25-30 liraya kadar olan çeşitleri var. Dilberdudağı 15 lira, kuşgözü 15 lira, kıvrım 15 lira, tereyağlı cevizli baklava 18 lira, tereyağlı fıstıklı baklava 40 lira, kadayıf 10 lira, prenses 17 lira, Hindistan cevizli burma 17 lira. Kurabiye çeşitlerinde Malatya kurabiyesi dâhil olmak üzere diğer kurabiye çeşitleri de 10 lira, yassı kadayıf, 10 lira, tulumba 7 lira, şekerpare 6 lira civarında satıyoruz.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber