• DOLAR
    5,7228
    % 0,63
  • EURO
    6,3359
    % 0,66
  • ALTIN
    276,8900
    % 1,75
  • BIST
    103.072
    % 0,61

Tarhana Maratonu Başladı

Soğuk kış günlerinin sıcak lezzeti Tarhana yapımına başlandı. Adı türkülere bile konu olan ve kendine has bir lezzeti ile sofraları süsleyen tarhana geçmişten günümüze kadar sofralardaki yerini koruyan bir çorba. Yazın sıcak günlerde yağmurlar başlamadan tarhananın yapılması gerektiğini vurgulayan ev kadınları bu muhteşem lezzetin de faydalarını sıraladılar

Tarhana Maratonu Başladı

Soğuk kış günlerinin sıcak lezzeti Tarhana yapımına başlandı. Adı türkülere bile konu olan ve kendine has bir lezzeti ile sofraları süsleyen tarhana geçmişten günümüze kadar sofralardaki yerini koruyan bir çorba. Yazın sıcak günlerde yağmurlar başlamadan tarhananın yapılması gerektiğini vurgulayan ev kadınları bu muhteşem lezzetin de faydalarını sıraladılar

Kışın soğuk günlerinde içimizi ısıtan, besin değerleri açısından zengin olan ve beslenme uzmanlarının her fırsatta tavsiye ettiği zorlu tarhana yapımına başlandı. Tarhana yapımını köyde yaşayan ev hanımı Cemile Yetiş ile konuştuk. Tarhana çorbasının sofralarının vaz geçilmezi olduğunu dile getiren Yetiş şunları dile getirdi: “ Tarhana kış günleri özellikle içimizi ısıtan bir çorba. Sofralarımızdan eksik olmayan bir lezzet. İçine farklı malzemeler koyarak farklı şekillerde yapıyoruz. Çoluk çocuk severek yiyoruz. Tarhanaya fakir yemeği diyorlar ama beslenme uzmanları sağlıklı beslenmek için her fırsatta zengin fakir herkese tarhana çorbasını öneriyor. Ayrıca çorbamız türkülere bile konu olmuş. Bu kadar meşhur bir çorbayı yapmayalım da ne yapmayalım. Hem içimizi ısıtıyor hem de kışın kolay bir şekilde yaptığımız için çok tercih ediyoruz. Kışın hazır olanı yapmak kolay ama yazın onu kışa hazır hale getirmek zor. ” dedi.

Malatya tarhanasının diğer tarhanalardan farklı olduğunu dile getiren Yetiş şu ifadeleri kullandı: “Malatya tarhanasının yapımı diğer tarhanalardan farklı, şeklide farklı. Diğer tarhanalar toz halinde olurken içine sebze konulurken Malatya tarhanası taneli bir şekilde yapılıyor ve içine sebze konulmuyor. Malatya tarhanası Dövme dediğimiz buğdaydan ve yoğurttan yapılıyor. Yaptığımız yoğurdu bir gün önceden torbaya koyarak süzüyoruz. Tarhana yapılacak dövmeyi bir kazanda kaynatıp soğuttuktan sonra torbada beklettiğimiz yoğurta katıyoruz ve un atarak kıvam veriyoruz. Ayrıca içine mayalı ekşi hamur da katarak ekşimeye bırakıyoruz tekrar torbada 2 gün daha bekletiyoruz. Ekşimeye bırakırken de bir bez çuvala koyuyoruz. Bu sayede tarhanamız ekşirken de acı suyu akmış oluyor. Burada ekşiyen malzememizi bir kaşık yardımı ile temiz bir bezin üzerine kalın toplar halinde seriyoruz. Güneş alan bir yere sermemiz önemli eğer güneş almaz ise hemen bozulur kurumaz. Daha sonra ters çeviriyoruz. Bu sayede tarhanamızın her iki yüzü de kurumuş oluyor.”

“ÇINAR YAPRAĞINDA DA KURUTANLAR VAR”

Tarhanayı aynı şekilde hazırlayıp çınar yaprağında kurutanların da olduğunu söyleyen Yetiş: “ Arguvan ve çevre köylerinde daha doğal bir şekilde tarhana yapıyorlar. Hiç bezler üzerinde de kurutmuyorlar. Çınar ağaçlarından topladıkları yaprakların üzerinde kurutuyorlar. Bu tarhananın da tadı çok faklı olmuyor. Bizim yaptığımız tarhana ile aynı tat da oluyor.”

“YAZDAN KURUTULAN TARHANALAR…”

Yazın kurutulan tarhananın kışın şu şekilde çorbası yapıldığını vurgulayan Yetiş sözlerini şu şekilde sürdürdü: “ Yazdan hazırlanıp kurutulan tarhanalarımız bir çorbalık kadarı önceden ıslatılıyor. Daha sonra iyi bir şekilde ezilerek ocakta pişiriliyor. Piştikten sonra bir tavada tereyağı eritilerek içine nane, pul biber ve sevdiğiniz baharatlar atılarak çorbanın yüzüne dökülerek karıştırılıyor. Daha sonra ise çorbanıza tuz atarak içebilirsiniz.”

Rahime Gül Erbaş ( Özel Haber) 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber