• DOLAR
    7,3325
  • EURO
    8,6536
  • ALTIN
    451,36
  • BIST
    1,1788

Sucuktaki Tehlikeye Dikkat!

Tezgâh altı yapılan sucuklara dikkat çeken ve bu konuda önemli uyarılarda bulunan kasaplar, “Sucuğun ömrünü uzatmak için nitrat kullanırlar ve bu kanser yapıcı bir maddedir. Gerekli denetlemeler yapılmadığından sucuğu ucuza mal etmek için her şeyi katıyorlar. Vatandaş bu noktada sucuk alırken dikkat etmeli. Güvenilir yerlerden sucuğunu almalı” Dedi

Sucuktaki Tehlikeye Dikkat!

Tezgâh altı yapılan sucuklara dikkat çeken ve bu konuda önemli uyarılarda bulunan kasaplar, “Sucuğun ömrünü uzatmak için nitrat kullanırlar ve bu kanser yapıcı bir maddedir. Gerekli denetlemeler yapılmadığından sucuğu ucuza mal etmek için her şeyi katıyorlar. Vatandaş bu noktada sucuk alırken dikkat etmeli. Güvenilir yerlerden sucuğunu almalı” Dedi

Çeşitli mecralarda olduğu gibi kasap dünyasında da bazı sorunlar söz konusu bu sorunlardan biri de tezgâh altında yapılan sucuklar.  Bu konuda vatandaşları uyaran kasaplar güvenilir gıdaya ve güvenilir esnafa dikkat çekti. Açıklamasında kasap Mehmet Satı, “Kırmızı ette sahtecilik yapılıyordu, özellikle hazır kıymaların içine tavuğun taşlık dediğimiz kısmını karıştırıp ucuz fiyata veriyorlardı. Hükümet bu durumu gördü, kapalı pakette kıymayı yasakladı. Bir de marketlerde kırmızı et tepsilerin üzerine konuluyor ama bizim et kanunnamesinde sağlıklı bir et yemek için et gövdenin üstünde kesilip satılması lazım. Et 7-8 saat tepside kaldığı zaman, tepsi ile etin temas ettiği yerde muhakkak bir eksime veya ette sarsılma oluyor. En sağlıklı et askıda gövdesinin üstünde kesilerek satılması bu konuda yetkililerin bir şey yapması gerekiyor. Etin daha ucuza satılması için dişi hayvanlar kesiliyor, hasta hayvan kesimi yapılıyor, bazen mezbaha harici kesimler oluyor. Dişi hayvan eti kalitesiz ettir, dişi ile erkek hayvan arasında 4 ile 5 lira fark var. Halkın çoğu bunu bilmiyor. Vatandaş sonra gidip ben ucuz et aldım diyor, ucuz aldın ama hangi eti aldın? Halkın dişi ile erkek arasındaki et farkını bilmesi gerekiyor. Sucukları eskiden evlerde yaparlardı, hatta bu ev sucukları ismiyle de çokça biliniyor. Bizim yaptığımız sucukta sade et olur, içine ise çeşitli baharatlar konulur.  Sucuk sadece hayvanın kaburga kısmından yapılır. Etin kendi yağ kısmından yapıyoruz. Fabrikasyon ürün ile kasapta yapılan yöresel ürün arasındaki farkta katkı maddesi kullanmıyoruz ve içinde boya yoktur. Daha önce boya kullanan çoktu, simdi yasaklandı. Pişirildiği zaman tavada kırmızı bir renk varsa mutlaka boya katılmıştır. Sucuğun ömrünü uzatmak için nitrat koyarlar. Nitratin özelliği ise kanser yapıcıdır. Biz nitratı hiç kullanmıyoruz ama fabrikasyon ürünlerin çoğunda sucuğun ömrünü uzatmak için nitrat katılıyor. Daha içine bilmediğimiz birçok farklı malzemeler katip vatandaşa satan insanlar da yok değil. Bu yüzden diyoruz ki her kasaptan sucuk alınmaz, ama en sağlıklı olanı kasaptan alınan sucuktur. Güvendiğiniz, bildiğiniz yeden sucuk alacaksınız. Çünkü sucuğun içine maliyeti düşürmek için her türlü malzemeyi katıyorlar. Biz fazla fiyata satarken, etten daha ucuza sucuklar satılıyor. Yasak olsa da yapan yine yapıyor. Denetleme için görevli kurum sucuğun yapıldığı yerlerden numuneleri topluyor, sucuğun içinde bir şey bulundu mu gerekli cezayı yazıyorlar ama bu işi denetleyen çok az. Sucuğu satın alan vatandaş her şeyin farkında, sucuğu tavada kızarttığı zaman kendini belli ediyor. Sucuğu yas olarak yapıp satanlar var, biz kurutup satıyoruz. Sucuk yapımı çok zahmetli olduğu için pek yapan yoktur. Burada amaç etimizi satmaktır. Yaptığımız zaman ticari amaçlı yapmıyoruz, kendi hususi müşterilerimiz için yapıyoruz.” Şeklinde konuştu.

Hanife Sarı – Özel Haber

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber