• DOLAR
    5,6650
    % 0,24
  • EURO
    6,5080
    % -0,14
  • ALTIN
    222,7644
    % -0,30
  • BIST
    96.648,75
    % 0,20

Şeker Pancarı Hasadı Devam Ediyor

2018/2019 Yılı Pancar Alım ve Şeker Üretim Kampanyasının açılışı sonrası çiftçiler ülkeye katma değer katan pancar hasadına başladı. Yağmurun hasadın bitmesini yavaşlattığını belirten çiftçiler bu işin püf noktalarını paylaştı

Şeker Pancarı Hasadı Devam Ediyor

Şeker pancarı hasadını belirledikleri sürede bitirmek adına var gücüyle çalışan çiftiler bu sıralar yağmur engeline takıldıklarını ancak bu engelin uzun süremeyeceğini belirterek pancar hasadında dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı.

ŞEKER PANCARI ÜRETİME 4, 4’LÜK KATKI SAĞLIYOR

Çiftçiler: “Şeker pancarının ülke ekonomisindeki yeri çok önemli. Çünkü şeker pancarı içinde birçok sektörü barındırıyor.  Şeker pancarından çiftçi yararlanıyor, yem, ilaç, et, süt, nakliye ve hizmet sektörleri yararlanıyor ve bu alanlar için istihdam oluşturuluyor. Bu yüzden şeker pancarı üretime 4, 4’lük katkı sağlıyor. Şeker fabrikaları, gelişmekte olan bölgelerde ve Doğu Anadolu’ da bölgesel gelişmişlik farklarının azaltılması, kırsal kesimde de istihdama katkısı bakımından önemli. Şeker pancarında verim ve kaliteyi etkileyen en önemli faktör iklim ve insandır. İnsan faktörü sulama, bakım olarak kendini gösterir ve verimi bu davranışlarla ortaya koyar. Şeker pancarı hemen hemen her bölgede yetişir. Pancar tohumu çimlenme ve ilk gelişme döneminde korunmalıdır. Toprağın sıkıştırması, don, haşereler, yabancı ot ilaçları, hastalıklara karşı dikkat edilmelidir. Bunlarla karşılaşıldığında anında müdahale edilmelidir.  İlk gelişmede yeterli sıcaklığın olması lazım.  Yaprakların gelişimi ile pancarın su ihtiyacı artar. Gelişme dönemlerinde su ihtiyacı fazladır ve yağmuru az olan bölgelerde mutlaka sulama yapılmalıdır. Pancar tarımı için en ideal toprak, organik maddece zengin, derin, kolay ısınan tınlı ve tınlı kireçli topraklardır. Gübrelemede dikkat edilmesi gereken en önemli husus, bitkinin ihtiyacı kadar gübreyi, usulüne uygun olarak, zamanında toprağa verebilmektir. Eksik veya fazla gübre kullanımı verim ve kalitenin düşmesine neden olur. İlkbaharda toprak hazırlığı, şeker pancarı tarımının en hassas işidir. Ekim öncesi yapılır. Tohum yatağının taş, kesek ve bitki artıklarından mutlaka temizlenmiş olması gerekir. Şeker pancarının verim ve kalitesi ile çiftçi gelirini etkileyen önemli bir faktör de ekim tekniğidir. Ekimde sıra araları ile sıralar üzerindeki pancarlar arasındaki mesafe, kök ve şeker verimini önemli ölçüde etkilemektedir.  Bu sıra aralığı ne çok az ne çok fazla olmalıdır.  Pancarlar belli bir olgunluğa geldiği zaman seyreltme yani tekleme işlemi, çapalama, yabancı otlarla mücadele, hastalık ve haşerelerle mücadele yapılır. Bu işlemler 2 ya da 3 kez tekrar edilir. Genellikle şeker pancarı hastalıkları şu şekilde karşımıza çıkmaktadır; yaprak leke hastalıkları, sarılı virüsleri, pancar pası, pancar kök hastalığı, toprak kurdu, yaprak kurtları, pancar sineği. Pancarda sulama filiz çıkışı, gelişme ve hasat öncesi yapılır.  Pancar köklerinin sökülmesi, temizlenmesi ve pancarın yapraklarının kesilmesi işleminin hepsine hasat denir. Pancarının son saplarının sararması ve kendiliğinden dökülmesiyle birlikte pancar hasadı başlar. Bu pancar hasadı her ne kadar günümüzde modern tarım teknikleri ve makineleri ile yapılıyor olsa da genel anlamda elle hasat yapılıyor. Elle yapılan hasatta önce pancarlar erkekler tarafından sökülür o işe uygun bir aletle. Ondan sonra genelde çocuklar ve kadınlar tarafından sökülen pancarlar yığın yapılır yuvarlak olacak şekilde ondan sonra kadınlar ve erkekler oturur etrafına bir bıçak yardımıyla pancar sapları güzelce koparır, pancar gövdesine zarar vermeyecek şekilde.  Ondan sonra yuvarlak yığının içine biriktirilir, saplarından ayrılan pancarlar.  Bu şekilde bir kaç yığın daha yapılır ve erkekler tarafından traktörlere veya kamyonlara yüklenir. Bu yükleme sırasında pancarın üzerindeki toprağın çok iyi bir şekilde temizlenmesi gerekir. Yoksa fabrikaya pancarın arasında gelen taş ve yapraklar yalnızca kir firesini ve sevk masraflarını artırmakla kalmaz; diğer yandan fabrika meydanı, işletme siloları, yüzdürme kanalları gibi kısımlarda oluşan temizleme ve taşıma giderlerini artırır. Ayrıca tarlanın verimli üst toprak tabakasının fabrikaya gelmemesi toprak verimliliğinin korunması açısından büyük önem taşır. Yükleme işlemi bittikten sonra pancarların fiziksel özelliklerini kaybetmemesi için sökülüp yüklendiği gibi fabrikaya götürülmesi lazım” diye konuştu.

 

>>Hanife Sarı (Özel Haber)

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber