• DOLAR
    5,7228
    % 0,63
  • EURO
    6,3359
    % 0,66
  • ALTIN
    276,8900
    % 1,75
  • BIST
    103.072
    % 0,61

Reyhan Hasadında Üretici Umutlu

Yemeklerde yeşil ve kuru olarak tüketilen, aynı zamanda yemeklerin tadı tuzu olan reyhan ya da diğer adı ile Fesleğen bitkisinin hasadına Yeşilyurt’a bağlı Topraktepe mahallesinde başlandı. Bu yıl reyhan bitkilerinin veriminin iyi olduğunu dile getiren mahalleli hasattan oldukça umutlu

Reyhan Hasadında Üretici Umutlu

Yemeklerde yeşil ve kuru olarak tüketilen, aynı zamanda yemeklerin tadı tuzu olan reyhan ya da diğer adı ile Fesleğen bitkisinin hasadına Yeşilyurt’a bağlı Topraktepe mahallesinde başlandı. Bu yıl reyhan bitkilerinin veriminin iyi olduğunu dile getiren mahalleli hasattan oldukça umutlu

Hem yeşil hem de kuru olarak yemeklerde kullanılan reyhan ya da diğer adı ile fesleğen bitkisinin hasadı başladı. Bu yılki hasadın güzel geçeceğini umduklarını dile getiren üreticiler hasattan umutlular. Bizde reyhan bitkisini köylülere sorduk. Bahar ayında ekilen reyhanların temmuz ayında hasat edilmeye başlandığını dile getiren köylüler şunları sıraladılar: “ Biz Malatya’da reyhan diyoruz ama Türkiye’nin farklı yerlerinde Fesleğen bitkisi diye biliniyor. Nisan ayında sebzelerle beraber ekiyoruz. 2 çeşit reyhan var. Yeşil ve mor reyhan.  Temmuz ayı ile birlikte hasat etmeye başlıyoruz. Yeşil olarak satıyoruz. Satmazsak ta güneşte kurutuyoruz. Yemeklerde kuru ya da yeşil olarak tüketiyoruz. Salatalarda yeşil olarak tüketiyoruz. Patates salatasına çok yakışıyor. Lahana sarmasına da çok yakışıyor. Yaz aylarında yeşil olarak tüketiyoruz. Kış aylarında ise yazdan kuruttuğumuz reyhanı kullanıyoruz. Ayrıca yaz aylarında tüketmek üzere reyhan şerbeti de yapıyoruz. Bir saksıya ekip evinizin içine koyduğunuzda sizi zararlı sineklerden, sivrisineklerden korur. Bu böceklerin evinize girmesini engeller. Günümüzde olduğu gibi Osmanlı Mutfağında da birçok yemeğe konulurdu.  Konulan yemeklere verdiği mis gibi kokusu ve eşsiz tadı ile her zaman tercih edilen bir bitki olmuştur.  Özelikle Ramazan ayının sıcak yaz günlerine gelmesi ile birlikte içimizi serinleten buz gibi içecek arayışına giriyoruz. Hem serinleyelim hem de sağlıklı olsun isteyenlere göre Reyhan şerbeti.  Evlerinde kolay bir şekilde şerbet yapmak isteyenler için gerekli malzemeler; ‘1 demet koyu renk mor reyhan 10-12 tatlı kaşığı şeker, 1 buçuk çay kaşığı limon tuzu, 3-4 adet karanfil, 1 tane çubuk tarçın, 2 litre su, 1 limon. Yapılışı ise şu şekilde; Öncelikle 1 demet reyhanı güzelce yıkayalım. Bir tencereye koyalım ve üzerine 2 litre suyumuzu ilave edelim. Ardından limon tuzunu şekeri kabuk tarçını ve karanfili ilave edelim. 1 adet limonu ince dilimler yaparak içine ilave edelim. Ve tencerenin kapağını kapatarak biraz dinlenmeye bırakalım. Yaklaşık 15 dakika beklettikten sonra süzerek sürahiye koyalım. Ardından buzdolabına soğumaya bırakalım. Soğuduktan sonra buz ilave ederek Reyhan Şerbetini servis yapabilirsiniz.”

Rahime Gül Erbaş ( Özel Haber)

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
çiftçi Hasat Reyhan verim

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber