• DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
  • BIST

Rektör Karabulut: “Neden Üretmiyoruz?”

Kayısı’dan ürün elde etme, Kayısının toplanması, erken don, lisanslı depoculuk, kükürtleme problemi ile kuru kayısı içerisindeki başlıca problemler gibi birçok alanda çalışmaların yürütüleceği Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği’ni kurmak istediklerini dile getiren Rektör Karabulut, “Kayısı alanında neden üretim ve geliştirme yapmıyoruz. Sadece devletin verdiği yatırımlarla sınırlı kalmamalı. Aynı zamanda yatırımcılarımızın da desteğine ihtiyacımız var.” dedi

Rektör Karabulut: “Neden Üretmiyoruz?”

Kayısıda ürün geliştirme ve arttırmaya yönelik çalışmalar yürüttüklerini belirten Rektör Karabulut ile üniversitenin geliştirdiği projelere yönelik konuştuk.

Kayısı ile ilgili Üniversite’nin yürüttüğü bir çalışma var mı?

Ülke ekonomisine katkı sunacak alt yapıya sahip ve özellikle Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği’ni kurmak istiyoruz. Yaklaşık bin dönüm araziye ihtiyacımız var. Türkiye’de tarım arazilerinin daha çok tarımsal kalkınmaya yönelik çalışmalar yürütmesini önemsiyor. Çünkü artık bizim kendi ürünümüzü üretip sahaya sunmak ve bundan da faydaya dönüştürecek alt yapıyı kurmamız gerekiyor. alt yapı sağlanırsa bunun üstünü biz tamamlayacağız. Biz akademisyenlere düşen görev, var olan zenginlikleri, doğal kaynaklarımızı, tarımsal alt yapımızı toplumsal hizmete dönüştürmektir. Yeri geldiğinde tarlaya kayısı bahçelerine ineceğiz. Orada kayısının toplanması, erken don problemi, lisanslı depoculuk sorunu, kükürtleme problemi, kuru kayısı içerisindeki başlıca problemleri gibi birçok alandaki entegre çalışmaları için görüşmeler, toplantılar yapacağız. Kayısı konusunda yaptığımız çalışmalarda sadece maddi katkıya değil, aynı zamanda manevi katkıya da dönüştürmek gerekiyor. Veya yeri geldiğinde engellilere kayısı paketleme ile ilgili proje hedefimiz var. Çiftçilerimizi yerinde sahada hocalarımız tarafından eğitimler vereceğiz.

Bahsettiğiniz Eğitim Araştırma ve Uygulama Çiftliği için kayısı gibi diğer ürünler de dâhil edilecek mi?

Kayısı Araştırma ve aynı zamanda Uygulama Merkezi için üniversite olarak bir senato kararı aldık ve Malatya kamuoyuna paylaşmak istedik. Benim kayısı konusunda onlarca yazılmış makalem, acı kayısı çekirdeğinden patent aldığımız ve kansere yönelik çok ciddi bir ürünümüz var. Turgut Özal Üniversitesi şuanda bir merkez kurup, bu merkezde birçok ürünü oluşturacak. Gıda, kimya ve ziraat mühendislerinden bir grup oluşturup bir çalışma ortaya koymak. Acı kayısı çekirdeğini ilk ürettiğimizde 2 liraydı, şuanda yurt içinde 25, yurt dışında 80 liraya satıldığını biliyoruz, çünkü bulunmuyor. Yeri geldiğinde bunun üretimini yapmamız gerekecek. Bu konulara ilişkin yurt dışında birçok yerde çalışmalar yaptık, makaleler yazdık. Bu araştırma içinde Organik kayısı mı kükürtlü kayısı karşılaştırmasını da yaptık.

Kayısı gibi birçok ürünü geliştirmek ve üretimi artırmak için ne yapmak gerekiyor?

İtalya’da Bolonya’daki bir üniversiteye gittik. Orada bir fakültenin ismini Ferrari verilmiş. Destek vermiş yaptırmış. Biz neden üretmeyelim. Eğer böyle yapmazsak biz sadece teneke üretiriz. Sadece devletin verdiği yatırımlarla sınırlı kalmamamız gerekiyor. Aynı zamanda yatırımcılarımızın da desteğine ihtiyacımız var. Bir yatırımcı geliyor, üniversitenin camisini ben yapacağım diyor. Başka bir yatırımcı geliyor, Kayısı Araştırma Merkezi’nin Uygulama bölümüne ben sponsor olacağım diyor. Birçok ülkede üniversiteler veya üretim böyle gelişiyor. Elbette Türkiye’de de birçok örnekleri var. Kalitede şöyle bir isimlendirme vardır. Dersiniz ki; Planlayacaksınız, Uygulayacaksınız, sonra da uyguladığınızı Kontrol edeceksiniz. Eğer kontrol etmezseniz tüm planlarınız boşa gider. Biz buna kalitede döngü diyoruz. Planla, uygula, kontrol et ve önlem al. Bir ekiple çalışırken motivasyon faktörü çok önemli. Bazen fikirleri yönlendirmezseniz, ekibi motive etmezseniz ve ödüllendirmezseniz insanlar çalışmak istemez. Biz de yöntem olarak cezayı değil, ödüllendirme taktiğini uygulayacağız.

Kayısı gibi birçok üründe çiftçiler sorunlarla karşılaşıyor, üniversitenin üreticilere yönelik sorunlarını ele aldığı bir çalışma var mı?

Kayısının dışında ürettiğimiz ürünlerimizde var. Domates, Biber, Şeker Pancarı, Buğday, Arpa, Yem Bitkileri,  Seracılık, Süs bitkileri gibi ürünlerde özellikle üniversite ve özel sektörle çalışmalarımız devam ediyor. Bununla ilgili birçok işletme açılmış. Bizler Kayısı ile ilgili çalışmaların envanterini çıkaracağız. Bu envanter bize Tarım Bakanlığı’na da sunulmak üzere hazırlanacak. Biz bitki koruma bölümünde neler çalışıldı, hangi projeler yapıldı, bunların her birinin envanterini çıkarıp bilimsel alt yapısını kamuoyuna sunacağız. Şeffaflık çok önemli, Yaptığınız çalışmaları sunmak anlatmak çok önemli, Prezantasyon çok önemli, Ürün de Prezantasyonun bir göstergesidir, performans kriteridir. Ürününüz yoksa kaliteniz yoktur. Süreç odaklının en son yaptığı şey üründür. Şuan üniversite olarak benim ürünüm öğrencidir. Topluma hizmet anlamında ürünüm, tarım kampüsündeysen ve aynı zamanda kayısı yetiştiriciliği konusunda Ziraat Fakülte’m yetiştiriyor ve başka çalışmalara da katkı sunuyorsam, bir ürün çıkarmak zorundayım. Bunu çıkarırken de pazara sunmak zorundayım. Bu ürün kayısının ve diğer bütün ürünlerde ve bunların yetiştirilmesinde de bir nevi satış maliyetini, sahaya sunulma maliyetini, çiftçinin ilk elden ürünü çıkarabileceği bir çalışmayı yapmalıyız. Çiftçimizin köylümüzün şehre gelmeden kendi bulunduğu yerde pazara dönüştürebilecek bir proje tasarlamalıyız. Bu bir nevi kamuoyuna bir katkıdır. Akademik bir çalışma bir üründür. Bizim için bilimsel akademik çalışma en önemli şeydir. Bilimsel çalışmalarımızı AR-GE ile destekleyeceğiz. Sadece kayısı ile ilgili değil, yayınlarımız da çıkacak.

M. ALİ GÜNAYDIN’IN RÖPORTAJI

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber