• DOLAR
    5,7477
    %0,51
  • EURO
    6,3537
    %0,54
  • ALTIN
    280,36
    %1,73
  • BIST
    100.237
    %-0,10

Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi “Güllaç”

Osmanlı mutfağından günümüze gelen ve özellikle Ramazan ayında sofraların olmazsa olmaz tatlılarından olan Güllaç, hem hafif hem de sağlıklı olması ile sofralarda en çok tercih edilen tatlılardan. Tatlıcılar, Ramazan ayının sıcak günlere denk gelmesi ile ağzımızı tatlandıran güllacın aynı zamanda ferahlatan bir lezzet olduğunu da dile getirdiler

Ramazan Sofralarının Vazgeçilmezi “Güllaç”

Hafif olduğu kadar sağlıklı da olan Güllaç, Ramazan ayında sofraların vazgeçilmezi olmaya aday. Ramazan ayının yaz mevsimine denk gelmesi ile sofralarda daha çok hafif tatlıların tüketilmesi gerektiğini dile getiren tatlıcılar bunun için Güllaç ’ın en ideal tatlı olduğunu dile getiriyorlar. Yıllardır güllaç yapan Meryem Kadife bu leziz tatlının nasıl yapıldığını ve daha fazlasını anlattı. Kadife şunları dile getirdi: “ Bir tepsi için 10-12 tane yufka yeterlidir. 3 kilogram süt ve 200 gram şeker. Tatlıyı daha hafifleştirmek için esmer şeker ve meyve de kullanılabilir. Aynı zamanda meyve kullanarak tatlımızın yaz aylarında hazmını da kolaylaştırabilir. Bir porsiyon tatlıda 230 kalori bulunuyor. Bunun için yemek isteyenler için tavsiye edilen tek tatlı diyebiliriz. Sütle yumuşattığımız yufkaları tepsiye kat kat diziyoruz. Bir miktar dizdikten sonra arasına fındık veya ceviz koyuyoruz. Daha sonra hafif olması için muz diziyoruz. Üzerine biraz süt ve yufka ilave ediyoruz. Tatlımızın üzerini de çilek ve kivi ile süsledikten sonra servise hazır hale geliyor. İsteyen üzerine farklı meyveler de kullanabilir.”

“GÜLLACIN ASIL ADI GÜLLÜ AŞ”

Güllacın Osmanlı’dan günümüze gelen bir tatlı olduğunu vurgulayan Kadife sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Ramazan denince akla ilk gelen tatlılardan olan güllacın asıl adı ‘Güllü aş’ tır. Ama artık halk arasında sütlü bir tatlı olarak güllaç diye adlandırılıyor. Vatandaşlar sofralarından eksik etmiyor. Hafifliğinin yanı sıra serin tüketilen bir tatlı olması iftar sonrasında yenilecek tatlılar listesinde ilk sırada yer alıyor. Merdiven altı diye tabir edilen tatlılara dikkat etmek gerekiyor. Nerede yapıldığı belli olmayan tatlı veya benzeri ürünleri tüketmekten kaçınmalıdır. Çünkü insan sağlığını tehdit ediyor.

GÜNLÜK TAZE TÜKETİLMELİ

Güllacın günlük olarak tüketilmesinin tazeliği açısından önemli olduğunu ifade eden Kadife: “Güllaç günlük ve taze olarak tüketilmeli. Güllaç emilimi çok iyi olan hazmı kolay zararsız bir tatlı. Yeni nesil pek hatırlamaz eskiden Güllaç kaşeleri vardı. İnsana verilmesi gereken İlaçlar güllaç kaşeleriyle içinde toz halinde insana verilirdi. Neden böyle yapılırdı çünkü insan vücuduna olumsuz bir etkisi yok. Enerji açısından depolanabilir bir yönü yok. İftar ve sahur arasında sizin enerji ihtiyacınız güzel karşılayan mısır ve buğdaydan kaynaklı antioksidan maddeleri olan, bazı vitaminleri, sütteki kalsiyumu katarsak üretiminde sağlığa aykırı, diyetisyenlerin söylemlerine ters gelecek bir yönü olmayan bir tatlı Güllaç. Hatta Güllaç cerrahi ameliyat geçirmiş hastalara geçmişte ilk gıdaya başlama dönemlerinde tavsiye edilen bir gıda maddesi.” dedi.

Rahime Gül Erbaş (Özel Haber)

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber