• DOLAR
    5,3841
    % 0,89
  • EURO
    6,0808
    % 0,07
  • ALTIN
    214,3584
    % -0,38
  • BIST
    89.841,48
    % -1,69

Okul kantinlerinde yeni dönem!

Saglik Bakanligi Türkiye Halk Sagligi Kurumu, ögrencilerin okul kantinlerindeki sagliksiz ürünlere erisimini engellemek için 2011 yilinda yaptigi düzenlemeyi yenileyerek, okul kantinlerinde bulundurulmasi ve bulundurulmamasi gereken ürünleri yesil, turuncu ve kirmizi gruplar halinde yeniden belirledi

Okul kantinlerinde yeni dönem!


2011 yilinda okul kantinlerin bazi ürünlerin satisini engellemek suretiyle
çocuklarin sagliksiz ürünlere erisiminin kisitlandigini hatirlatan Saglik
Bakanligi Türkiye Halk Sagli Kurumu Baskan Yardimcisi Bekir Keskinkiliç, 2011
yilinda yapilan düzenlemede eksik kalan bazi çalismalari tamamladiklarini
kaydetti.
"Biz erken yaslarda saglikli beslenme aliskinliklarini edinmemis olursak,
hareketli bir yasam tarzini aliskanlik haline getirmemis olursak belli
hastaliklara yakalanma ihtimali artiyor" açiklamasinda bulunan Bekir
Keskinkiliç, okullarda yiyecek ve içecek standartlarini belirleyen düzenlemenin
henüz bir teblig seklinde oldugunu belirterek; Milli Egitim Bakanliginin bu
çalismayi degerlendirecegini ifade ederek, "Zaman itinde çesitli güncellemeler
yapilabilir. Hedefimiz egitim süreci içinde çocuklarimizin saglikli beslenme
aliskanliklarini kazanabilecekleri, neleri yiyip, nelerden uzak durmalari
gerektigini ögrenebilecekleri bir destekleyici ortam olusturmak. Bunu
basarabilirsek gelecegimize daha güvenli bakmis olacagiz" dedi.
2013 yili içinde ilkögretim çagi ögrencileri arasinda 7-8 yas grubunda beslenme
aliskanliklari arastirmasi yaptiklarini kaydeden Keskinkiliç, "Maalesef gördügümüz
çocuklarimizin daha bu yaslarda kilo problemleri ile bas basa kaldigi.
Teknolojik gelismeler hareket aliskanliklarimizi azaltiyor. Elektronik aletlere
bagimliligimiz artiyor. Bu ayni zamanda kas ve kemiklerimiz için baska
alarmlara yol açiyor" diye konustu.
Bu destekleyici ortamin sadece okul sinirlari içinde oldugunu belirten
Keskinkiliç, "Yaptigimiz çocugun etrafina duvar örmek degil, biz istiyoruz ki
çocuklarimiza dogruyu gösterelim" açiklamasinda bulundu.

KANTINLERDE BULUNDURULMASI ÖNERILEN VE ÖNERILMEYEN ÜRÜNLER
Saglik Bakanligi Türkiye Halk Sagli Kurumu tarafindan hazirlanan okul
kantinlerinde yiyecek ve içecek standartlari çalismasinda yer alan yiyecek ve
içecekler sari, turuncu ve kirmizi olmak üzere üç gruba ayrildi.
Okul kantinlerinde her gün bulundurulmasi gereken ve besin degeri yüksek
yiyecek ve içeceklerin yer aldigi yesil grupta; meyveler, çig tüketilebilen
sebzeler, kuru meyveler, kuru yemisler, içme suyu, dogal minareli su, taze
sikilmis meyve ve sebze suyu, yogurt, ayran, peynir günlük haslanmis yumurta,
çesnili ekmekler, tam bugday ekmegi, tam bugday unlu ekmek, karisik tahilli
ekmek.

Okul kantinlerinde bulundurulmasi önerilmeyen ve kirmizi grup içinde
bulunan yiyecekler arasinda ise; enerji içecekleri, gazli içecekler, aromali,
kolali içecekler, aromali dogal minareli içecekler, aromali surup, içecek tozu,
su, meyveli içecekler, meyveli içecek tozu, meyveli dogal minareli içecek,
yapay soda, sporcu içecekleri, meyve nektari, meyve suyu konsantresi,
kizartmalar, patates cipsi, tüm çikolata türleri, tüm sekerleme türleri,
eklenmis kafein ve guarana içeren ürünler, kremali, çikolata dolgulu, jöleli
kekler ve pastalar, hamurlu ve serbetli tatlilar, tatlandirici içeren
yiyecekler, krema, Hindistan cevizi sütü ve kremasi, çay ve kahve tarzi içecekler
bulunuyor.

Dikkatle seçilmesi gereken ve bazi önemli besin ögelerini içeren, ayni
zamanda yüksek miktarda enerji doymus yag, tuz ve seker de içerebilen
yiyecekler turuncu grupta yer aliyor. Yiyecek ve içeceklerin porsiyonlarinin
küçük tutulmasi, etiketlerinin dikkatli okunmasi ve tüketim sikligina dikkat
edilmesi gereken turuncu grupta ise su yiyecekler bulunuyor; kahvaltilik
gevrekler, unlu mamuller, yagsiz islenmis etler, et ürünleri, makarnalar,
firinda pismis patates ürünleri, sadece liselerde bulundurulacak olan en fazla
375 ml çay ve kahve tarzi içecekler, dondurma, sütlü buz, bitkisel yagli sütlü
buz, yenilebilir buzlu ürünler, ezilmis, kirilmis buzlu ürünler, toplam enerji
içerigi 200 kkal asmayan ürünler, yagdan gelen enerjisi toplam enerjisinin
yüzde 35'ini asmayan ürünler, doymus yagdan gelen enerjisi toplam enerjinin
yüzde 10'unu asmayan ürünler, dogal ve eklenmis sekerden gelen enerjisi toplam
enerjisinin yüzde 35'ini asmayan ürünler, sodyum içerigi 200 mg'i asmayan
ürünler.>>IHA

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber