• DOLAR
    5,7913
    %-0,59
  • EURO
    6,4488
    %-0,61
  • ALTIN
    277,21
    %-0,80
  • BIST
    98.544
    %3,84

İstanbul Üniversitesi Sankara Beyin ve Biyoteknoloji Araştırma Merkezi’nin on yıllık araştırmaları sonucu Prof. Dr. İhsan Kara ve ekibi tarafından geliştirilen mor ekmekle ilgili Kongre Kültür merkezinde sunum gerçekleştirildi. İhsan Kara ve ekibi, mor ekmeğin faydalarını ve insanda meydana gelen hastalıkları dile getirdi

Prof. Dr. İhsan Kara tarafından Beyin, Beden ve Beslenme konulu sunum yapıldı. İhsan Kara yaptığı sunumda şunları dile getirdi, “Kalp damar hastalıklarının oranları ciddi derecede yüksek ve bu dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 25’ini kapsıyor. Bir anlamda dünyada insanların yüzde 25’i diyabet riskini taşıyor. Yetişkinlerde hipertansiyon oranı yüzde 25 ile 55 arasında, ancak kimse doğru dürüst Hipertansiyon yüksekliğinden haberdar değil. Bu oldukça insanı düşündüren kötü faktör. Yani 40’ımız Hipertansiyonumuzun olduğunun farkında değil. kalp damar hastalıkları sonrada gelişen bir hastalık değildir. Ne yazık ki anne karnında dünyaya gelmeden önce kalp damar hastalıklarının genetik kurgusu yapılıyor. Mümkün oldukça renkli pigmentleri, polifonelleri yaşamımızda içeceklerimizde yiyeceklerimizde kullanalım. Kullanmanın iki amacı var. bir var olan rahatsızlıklardan kurtulmak için, bir de gerçekten gelecek nesillerimize daha bebeklik dönemlerinde kardiyovasküler hastalığından kurtarmak için.” “Obezite toplumda yaygın, Türkiye nüfusunun yüzde 47’si fazla kilolu. Kilolar hanımda daha çok ve erkeklerde hanımlara göre biraz daha az. 2030 yılına geldiğimizde var olan obezite iki katına çıkacak. Vücudumuzun büyük bir kısmı hareketsiz yaşıyor. Obezitenin bir diğer faktörü de yeteri kadar hareketli aktiviteler olmamasıdır. Eğer obez olursak, kalp damar hastalıklarına yakalanma riskimiz 11 kat artıyor. Kimi için bunlar korkutucu, kimisi için değil. Kanser ülkemizde hızla yayılıyor, yayılmaması için hiçbir neden yoktur, bütün koşullar kanseri yayılması için uygun. Beslenmemiz, yaşam biçimimiz gerçekten şu yada bu kanser türünün yaygınlaşması için uygun. Antioksidanların, polifonellerin kanser genetik olarak ortaya çıkmasını ciddi biçimde baskılıyor. Antosiyanillerin bugün mor erkek dediğimiz farklı kanserleri hastalıkları nasıl tedavi etmeye çalıştığını hem klinik olarak hem de laboratuvarda çalışıyoruz. Çalışmalarımızı henüz yayınlamadık.”

“ALZAİMER HASTALIĞINDAN TÜRKİYE 1. SIRADA”

“Alzaimer hepimizi bekleyen tedavisi maalesef olmayan bir ilerlemiş bunama, yaşla ilgili bir durumdur. 25 yaşından itibaren temelleri atılıyor ve 35-40 hastalığın hiçbir belirtisi olmadan beyinde ilerliyor. 65 yaşından önce alt teşhis edilme imkanı var ama 65 yaşından itibaren teşhisler konulmaya başlanıyor. 65-75 yaşlarında yüzde 5-10 arasında kişi bu hastalığa yakalanıyor dünya genelinde. 85 yaşın üzerinde de her iki kişiden biri Alzaimer hastası olarak kabul ediliyor. Dünya genelinde 2006 yılında yayınlanan bir çalışma var. Maalesef ülkemiz dünya genelinde Alzaimer hastalığından birinci sırada, yani hızla unutkan oluyoruz, hızla bunuyoruz. Bir şans ortaya çıktı, bu polifonellerin, antioksidanların, boyan maddelerin yiyeceğinizde, içeceğinizde kullanılması gerçekten öyle bir önemi var ki, bunun ilerleyen yıllarda göreceğiz.”

>>M. Ali GÜNAYDIN

Neden Mor Ekmek?

Sosyal Medyada Paylaşın:
  • ÇOK OKUNAN
  • YENİ
  • YORUM
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber