• DOLAR
    7,5484
  • EURO
    8,9566
  • ALTIN
    474,25
  • BIST
    1,1861

Meyve Şurubu Şifa Saçıyor

Malatya’da üzüm, şeftali, kayısı, erik gibi meyvelerden yapılan şuruplar kışın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bir araya getirilen çeşit çeşit meyveler kaynatılıp güneşte bekletiliyor kışın ise sulandırılarak içiliyor. Elde edilen bu doğal meyve şurupları ise şifa saçıyor.

Meyve Şurubu Şifa Saçıyor

Malatya’da üzüm, şeftali, kayısı, erik gibi meyvelerden yapılan şuruplar kışın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Bir araya getirilen çeşit çeşit meyveler kaynatılıp güneşte bekletiliyor kışın ise sulandırılarak içiliyor. Elde edilen bu doğal meyve şurupları ise şifa saçıyor.

Kışlık kurutmalar yapılırken vatandaşta şurup yapma telaşı da başladı. Havanın son dem sıcaklığının kullanıldığı şurup yapımı başladı. Kışlık içeceğinde doğal ürünler ile ailesinin ihtiyacını karşılamak isteyen ev hanımları şimdiden kolları sıvadı. Bunlardan birisi de su ile karıştırılarak içilen şuruplar. Kışın içilmek üzere meyve şurupları yaptıklarını dile getiren Ayşe Gül Korkmaz, şurup için kullanılacak malzemeleri ve yapılışı şu sözlerle anlattı; “Bizim kültürümüzde kış hazırlıkları önemli bir yer tutar.  Yazın ilk günlerinden itibaren kış için hazırlık yapmaya başlarız. Çeşitli sebzeleri kuruturuz, dolmalık biber, patlıcan yaparız.  Fasulye, kabak, salatalık kuruturuz. Tabi bunların yanında içecek olarak ta kışa hazırlık yaparız.  Yazın olan bütün meyvelerin nerede ise hepsinden şurup yapıyoruz. Biz atamızdan dedemizden böyle gördük. Elimize geçen hiçbir meyveyi araya vermiyoruz, ziyan etmiyoruz. Her meyveden şurup yapılır. Biz genelde kayısı, erik, şeftali, kızılcık gibi meyvelerden şurubu yapıyoruz. Şu sıralar üzüm mevsimi olduğu için üzümden de şurup yapıyoruz. Üzüm şurubu şu şekilde yapılıyor. Üzümü iyice yıkayıp çöplerinden ayırıyoruz. Geniş bir kapta bir sıra şeker bir sıra üzüm olarak sıralıyoruz. Şeker içinde bir gün bekletiyoruz. Daha sora bekleyen üzümümüze üzerini kapatacak kadar su ekleyerek kaynatıyoruz. Kaynarken ise sürekli karıştırıyoruz. İndirmeye yakın içine limon suyu ya da limon tusu ekliyoruz beklerken bozulmaması için. Daha sonra kaynayan kazanı ocaktan alarak soğumaya bırakıyoruz. Daha sıcakken bir kemisten geçiriyoruz. Kemisin altında kalan şurubu geniş kaplara koyarak güneşe koyuyoruz. 2 gün güneşte bekleyen şurubumuzu ağzı kapaklı bir kaba alıyoruz. Bu şurubumuz bozulmadan yaklaşık 1 yıl gidiyor.” Kara şunları dile getirdi: “Meyve şurubumuzu kışın meyve suyu olarak, yemeklerin yanında, misafirlere ikram edebilirsiniz. Dilerseniz şurubu sulandırarak ta tüketebilirsiniz. Bazılarına göre çok şekerli olduğu için su ilave etmekte fayda var.”

Ebubekir Atilla – Özel Haber

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber