• DOLAR
    6,8688
  • EURO
    7,7774
  • ALTIN
    398,08
  • BIST
    1,1319
Fikri Demirtaş
Fikri  Demirtaş
fikri.demirtas@malatyasonsoz.com.tr
MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ
  • 0
  • 359
  • 13 Mayıs 2020 Çarşamba
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
  • +
  • -

Kayısı Denilince Akla Gelen Kurum

MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ

Geçenlerde yerel medyada yer alan Kayısı Araştırma Enstitüsü seksen yıldır ne yapıyor ve Kayısı Araştırma İstasyonunun girişinde anayola cephesi olan bahçede elma ağaçlarının kesildiği haberini okumuştum. Durumu yerinde görmek için Müdürlüğü ziyaret etmeye karar verdim. Sabah mesai saatinde Müdürlüğe uğradım . Elma bahçesinin neden kesildiğini sorunca . Ziraat mühendisi ” elma bahçesenin olduğu yer eski Çırmıktı yolu asvaltının üzerindeydi. Zamanında asvalt sökülmüş ama alt malzeme çok kalın ve kaya olduğundan su çekmiyor , gölleniyordu. Bundan dolayı ağaçlar kök çalışmasını devam ettirememektedir. Aynı zamanda caddede taşıtların egzoz gazından olgunlaşan elmaların etkilendiği , hastalıkla mücadele edildiğinden kesilmiştir.” dedi.

Elma bahçesinin yerine yapılan araştırmaya göre ceviz ağacı kökleri derine indiğinden, egzoz gazından kabuklu olduğu ve etkilemediği için ceviz fidanları dikildiğini gördüm…

Kayısı Araştırm Enstitüsünün Tarihçesi

“1830- 1840’lı yıllarda Osmanlı Ordusuna farklı eğitim yöntemlerini öğretmek için Malatya’ya gelen Alman generallerden bazıları notlarında, Malatya’nın birçok meyve türüne ait ağaçlarıyla dolu eşsiz güzellikte bir yer olduğuna yer vermiştir.

Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü alanının meyve adaptasyonu yönünden Atatürk’ün direktifleri ile seçildiğini ve burada araştırmalar yapılmaktadır. “Atatürk bir heyet oluşturarak, Türkiye’nin değişik yerlerine fidan depolukları ve tarım araştırma enstitüleri kurulmasını istemiş. Türkiye’nin 6 bölgesinde kurulması kararlaştırılıyor. Araştırma ve incelemeler yapılıyor ve Malatya’ya bulunduğumuz alana 1937 yılında fidanlık kurulmasına karar veriliyor.

Cumhuriyetin kuruluş yıllarında tarımda atılım çalışmaları ve dolayısıyla meyveciliğin önem kazanması ile beraber Ankara’da kurulan Yüksek Ziraat Enstitüsü’nün Müdürü Alman Prof. Dr. W. Gleisberg, Alman generallerin notlarının etkisiyle, Malatya’nın meyvecilik potansiyelinin öğrenilmesine yönelik çalışmalar yaptırmıştır. Gleisberg, baş asistanı Lütfi Ülkümen’i doktora çalışması yapmak üzere Malatya’ya yönlendirmiştir. Ülkümen 1933 – 1936 yılları arasında yaptığı çalışmalarla Malatya’nın meyvecilik potansiyelini daha net ortaya çıkarmıştır. Bunun üzerine 1937 yılında müessesemiz Türk-Alman işbirliğiyle “Kayısı İstasyonu” olarak kurulmuştur. 1940 yılından itibaren başta kayısı olmak üzere yaprağını döken meyvelerin fidan üretimine başlanmıştır.>>DEVAM EDECEK

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • YENİ
  • YORUM
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber