• DOLAR
    6,8688
  • EURO
    7,7774
  • ALTIN
    398,08
  • BIST
    1,1319
Fikri Demirtaş
Fikri  Demirtaş
fikri.demirtas@malatyasonsoz.com.tr
MALATYA KAYISI ARAŞTIRMA ENSTİTÜSÜ (2)
  • 0
  • 341
  • 14 Mayıs 2020 Perşembe
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
  • +
  • -
  • 1937 – 1946 Kayısı İstasyonu
  • 1946 – 1960 Bahçe Kültürleri İstasyonu
  • 1960 – 1971 Deneme İstasyonu
  • 1971 – 1974 Deneme ve Üretme İstasyonu
  • 1974 – 1986 Kayısı Araştırma İstasyonu
  • 1986 – 2011 Meyvecilik Araştırma Enstitüsü
  • 2011 – 2015 Kayısı Araştırma İstasyonu
  • 2015 – … Kayısı Araştırma Enstitüsü

Olarak revize edilmiştir. Son olarak 2015 yılında “Kayısı Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ” ismini almış olup Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü’ ne bağlı olarak çalışmalarına bu isim altında devam etmektedir.”

Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsü yeni projelerin peşinde…

Malatya ili, başta meyvecilik olmak üzere tarımsal açıdan önemli bir potansiyele sahiptir. En önemli tarımsal ürün kayısı olmakla birlikte, ekonomik anlamda birçok meyve türünün yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Malatya Kayısı Araştırma Enstitüsünde birçok meyve gen kaynakları bulunmaktadır.Kurumun yaptığı araştırmalar sonucunda 300 civarında çeşit ve tipleri var. 115 çeşit dut fidanı üretilmiş. Kızılcık’ta 75, Alıç’ta 135 çeşit ve tipi var. Kızılcık meyvesinde dünyanın ikinci gen merkezi olan Dünyada bilinen 17 alıç türünün 10’u Malatya’da, bu alanda birçok kayısı çeşit ve tiplerin parsellerinin bulunuyor olması gurur vericidir.. .

Meyvecilik Araştırma Enstitüsü bünyesinde açılan Gıda Analiz Laboratuvarı’nın, Tarım ve Köy işleri Bakanlığı’nın 20 Haziran 2008 tarihli 1697 sayılı oluru ile kayısıda kükürt dioksit ve kalite analizleri yapma yetkisini aldığını söylediler.

Mikrobiyoloji Laboratuvarı, halk sağlığını direk ilgilendiren gıda kontrol hizmetleri ve mikrobiyolojik analizlerin yapılmasına katkı sağlamaktadır.

Enstitüde toprak tahlili, kükürt analizi, fidan üretiminin yanı sıra teknik elamanlar, ve çiftçilere yetiştiricilik,hastalık,zararlı kükürtleme, kurutma gibi konularda eğitim ler düzenleyerek bilgiler paylaşıyorlarmış.

Malatya ekonomisinin 300 milyon dolar getirisi olan kayısı çeşitlerinin( Hacı Haliloğlu, Kaba aşı, Çataloğlu, Soğanoğlu ) seleksiyonla elde edilmesi, fidan üretiminin yapılması ve çiftçiye tanıtılması ve yaygınlaştırılması Kayısı Araştırma Enstitüsünün çalışmaları ile bu duruma gelmiştir.

Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsünün dünyanın sayılı gen bankalarından biridir. Başta kayısı olmak üzere bütün dut, kızılcık ve alıç ve iğde çeşitleriyle. . ‘Gen bankası olarak dünyada 4. Sıradadır. Genetik kaynakların muhafaza parselleri var.>>DEVAM EDECEK

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • YENİ
  • YORUM
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber