• DOLAR
    4,7742
    % 2,25
  • EURO
    5,6288
    % 2,32
  • ALTIN
    198,7135
    % 0,27
  • BIST
    103.327,74
    % 1,05

Kurbanlik seçiminde püf noktalar

Kurban Bayrami yaklasirken uzmanlar da; kurbanlik seçimi, kesime kadar evde besleme ve kesim asamasinda dikkat edilmesi gereken konularla ilgili uyarilarda bulundu

Kurbanlik seçiminde püf noktalar


Gida Satis ve Pazarlama Müdürü Halil Tosun, konuyla ilgili uyarilarini üç ana baslik altinda topladi.
Halil Tosun'a göre Kurbanlik hayvan alirken çok dikkat edilmesi ve seçilecek hayvanlarin özellikle yas konusunda kontrollerinin yapilmasi ve gebe olup olmadiginin kontrollün yapilmasinin gerektigini belirtiyor.
Halil Tosun dis görünümü canli olmayan, salya, burun akintisi, pis kokulu ishali olan, vücudunda yara, sislik, ödem olan hayvanlarin satin alinmamasi konusunda uyarilarda bulunuyor.Halil Tosun, en önemli konulardan birinin hayvanlarin nereden geldiginin bilinmesi oldugunun altini çizerek, bunun için ilk olarak, ürünün saticisindan kurbanlik hayvanin nereden geldigini gösteren mense sahadetnamesi istenmesi gerektigini dile getirdi.

Tosun, bulunulan il disinda bir yerden getirilen kurbanliklar için yurtiçi veteriner saglik raporu istenmesi gerektigini belirterek hayvanlarin mutlaka kulaklarinda bir nevi kimlik olan küpelerinin bulunmasi gerektiginin altini çiziyor.

Tosun, “Dinen kurban olarak kesilmesi kabul edilmis hayvan türleri sunlardir: Koyun, keçi, sigir, manda ve deve. Dolayisiyla ancak bu hayvanlardan (veya türdesleri) kurban kesilebilir. Tavuk, kaz, ördek, deve kusu, ceylan gibi hayvanlarin kurban olarak kesilmesi geçerli degildir. Kurbanin geçerliligi açisindan bu hayvanlarin erkek veya disi olmasi arasinda fark yoktur. Ancak koyunun erkeginin, digerlerinin ise disisinin kesilmesi daha faziletli görülmüstür. Koyun ve keçi sadece bir kisi için; deve, sigir ve manda ise yedi kisiyi asmamak üzere ortaklasa kurban olarak kesilebilir.Koyun ve keçi cinsinden hayvanlar bir yasini doldurduktan sonra kurban edilebilir. Sigir ve manda cinsinden hayvanlar iki yasini, deve ise bes yasini tamamladiktan sonra kurban olarak kesilebilirler.Kesilecek hayvanin kurban olmaya engel bir kusurunun bulunmamasi gerekir. Kurban edilecek hayvanin saglikli, düzgün, azalari tamam, besili olmasi hem ibadetin gaye ve mahiyetine hem de saglik kurallarina uygun düser. Kötürüm derecesinde hasta, zayif ve düskün, bazi azalari eksik mesela bir veya iki gözü kör, kulaklari ve boynuzlari kökünden kesilmis, dili kesik, dislerinin tamami veya çogu dökülmüs, kuyrugu ve memesi kesik hayvanlar kurban olmaz. Ancak hayvanin dogustan boynuzsuz, sasi, topal ve deli, biraz hasta, bir kulagi delinmis veya yirtilmis olmasinda kurban açisindan bir sakinca yoktur. Koyunun daha semiz ve lezzetli olmasi maksadiyla dogdugunda kuyrugunun kismen veya tamamen kesilmesi kusur sayilmaz.”

KESIM ÖNCESI HIJYEN
Kurbanliklarin kesime kadar evde nasil beslenecegine iliskin bilgi de veren Müdür Halil Tosun, hayvanlarin evde uygun yerlerde barindirilmasini, asiri sicak, kapali ve havasiz yerlerde ya da tamamen açik, rüzgar ve yagis alan yerlerde barindirilmamasi gerektigini dile getirdi.

Hayvanlarin bayrama az bir süre kala fazla beslenmemesi konusunda vatandaslari uyaran Tosun, kurbanliklara, evlerdeki yemek ve mutfak artiklari verilmemeli, asiri yemlemeden kaçinilmasi gerektigini belirtiyor.

Tosun'a göre hayvanlara bolca kaliteli kuru ot veya kuru yonca verilmeli, verilecek kesif yem konusunda yetkililerden veya tecrübeli yetistiricilerden bilgi alinmalidir. Hayvanlarin önünde her zaman temiz su bulunmalidir.

Halil Tosun, kesimlerin Kurban Hizmetleri Komisyonunun izin verdigi kesim yerlerinde veya köylerde önceden belirlenmis ve hazirlanmis yerlerde yapilmasi gerektigini söyledi.

Kesim yerinde yeterli ve tazyikli su bulunmasini ve kesilen hayvanlari asmak için asma düzenegi kurulmasini isteyen Halil Tosun, ”Kurbanlik hayvanlara stres yaratacak kötü muamelelerden kaçinilmasi, kesim sonrasi et hijyeni açisindan oldukça önemlidir” dedi.

Kurbanlik hayvanlarin kesim islemi sirasinda kötü muamele gördüklerinde kanin iyi akitilamadigina bunun da etin kisa sürede bozulmasina neden olduguna dikkati çeken Halil Tosun, ”Bu nedenle kesimi yapilacak hayvanlar strese sokulmadan ve aci çektirilmeden kesim yapilmalidir. Kesimde hayvanin her iki sah damari birlikte kesilerek iyi bir kanatma saglanmalidir" diye konustu.

KESIM SONRASI HIJYEN
Kurbanlik hayvanlarla ilgili son konu ise kesim sonrasi yasananlar Müdür Halil Tosun, bunun da büyük bir önem tasidigini belirterek, kurbanlik hayvanin derisi yüzüldükten ve basi gövdesinden ayrildiktan sonra karin ve gögüs bosluklari açilarak sindirim, solunum, üreme ve bosaltim sistemine ait organlar çikartilmasi gerektigini, kurbanlik hayvanlarin iç organlarinin kan akitilmasindan sonra ‘en geç 30 dakika’ içerisinde çikartilmasi önerisinde bulundu.

Hastalikli oldugu düsünülen karkas ve iç organlar ile yenilemeyen iç organlarin çevre temizligi ve hijyen kurallarina uyularak uygun sekilde imha edilmesini ve kesinlikle çöplere atilmamasi gerektigini belirten Tosun, çevredeki yabani hayvanlarin, kedi ve köpeklerin atiklara ulasmasinin engellenmesi ile sinekler ve kötü kokularin olusmamasi için önlem alinmasinin önemine degindi. 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber