• DOLAR
    5,9128
    %0,42
  • EURO
    6,5576
    %0,40
  • ALTIN
    296,65
    %0,63
  • BIST
    7,6906
    %0,35

Kışlık Ekmek Telaşı Başladı

Güneş artık yavaş yavaş soğuk yüzünü bize dönmeye başlarken son sürat kış hazır­lıkları da devam ediyor. Özellikle köylerde yaşayan kendi ekmeklerini kendileri yapan ka­dınlar, soğuk ve yağışlı günlerde ekmek yap­mamak için yazdan kalma günler yaşadığımız şu günlerde kışlık ekmeklerini yapıyorlar. Da­yanıklı olmasından dolayı da özellikle yufka ek­mek yapmayı tercih ediyorlar

Kışlık Ekmek Telaşı Başladı

Güneş artık yavaş yavaş soğuk yüzünü bize dönmeye başlarken son sürat kış hazır­lıkları da devam ediyor. Özellikle köylerde yaşayan kendi ekmeklerini kendileri yapan ka­dınlar, soğuk ve yağışlı günlerde ekmek yap­mamak için yazdan kalma günler yaşadığımız şu günlerde kışlık ekmeklerini yapıyorlar. Da­yanıklı olmasından dolayı da özellikle yufka ek­mek yapmayı tercih ediyorlar

Sofraların olmazsa olma­zı ekmek kışın soğuk ve yağışlı günlerde yapımı zor olmasın diye yazdan kalma günler yaşadığımız şu günlerde kış hazırlığı için yapılıyor. Vitamin deposu ve doyurucu olma özelliğinden dolayı özellikle köylerde kışın tüketilmek üzere yufka ekmek tercih ediliyor. Yeşilyurt’ a bağlı Topraktepe Köyü’nde yaşayan kadınlar da son sürat kış hazırlıkları yapmaya devam ediyorlar. Bu hazırlıklardan en önemlisinin ise ekmek yap­mak olduğuna vurgu yapıyorlar.

Bu yılda yaklaşan kış için kolları sıvayan hamarat hanımlardan olan Dilek Boztepe öncelikle yufka ekmek gibi evde yapılan ekmeklerin faydalarından söz ederek şunları sıraladı: “Yufka ekmekler dayanıklı ekmeklerdir, bu yüzden bizim buradaki herkes bu ekmeği tercih ediyor. Tat olarak da diğer ekmeklere nazaran bu ekmek daha çok seviliyor. Özellikle çocuklar gelip bu ekmekle dürüm yapıyor dürüme oldukça elverişli bir ekmek, hem sağlıklı hem de ekmeği kendimiz yaptığımız için tüketildiği vakit içimiz rahat oluyor.  Özellikle kolesterole tam buğday ekmeğinin iyi geldiği, dengeleyici rol oynadığı söyleniyor. Bizim ekmekler de doğal ortamlarda yapılıyor ve malzemeden kaçmıyor içinde sadece buğday var, sağlığı bozan gıda ürünleri, katkı maddesi yok, neyse o, buğdaysa buğday. Ayrıca lifli olmasıyla da beslemek için ideal bir ekmektir. Biz bu ekmeği kışa hazırlık olsun diye yaparız. Çünkü kışın ekmek yapamıyoruz o soğuktan dolayı. Yazın da Malatyalı olduğumuz için kayısımız var. Kayısı olduğu zaman da biz başka bir uğraş edinemiyoruz ve ekmek yapmaya fırsat bulamıyoruz. Sağlıksız olan diğer fabrika ürünleri de almak istemiyoruz en azından ekmekte sağlığımızla oynamayalım diye bu bir iki hafta içerisinde mahallemizdeki hemen hemen herkes yufka ekmek yapar. Bizde ekmelerimizi bugün yaptık. Bu ekmekleri yapmak çok zor, hem beden yoruluyor hem de çok vaktini alıyor. Bu bir iki hafta içerisinde bazı ailelerin kadın sayısı az olduğu için yardıma gittiğimizde oluyor.  Yufka açmak sadece bir kişinin yapacağı iş olmadığı için, çok fazla zaman aldığı için yufkaları tek tek açarken karşıdaki insanla bol bol sohbet etme imkânı da buluyoruz.”

YUFKA YAPMAK ZORLU BİR SÜREÇ

Yaptıkları ekmeğin zorluklarına da değinen köylü kadınlar ekmeğin pişirilme aşamalarını şu şekilde anlatıyorlar: “Bu ekmek yapmayı biz an­nelerimizden atalarımızdan gördük. Bu yüzden bu ekmek bizim kış aylarının vazgeçilmezi. Bu ekmeği yaptığımız un bizim kendi unumuz bah­çemizde yetiştirdiğimiz buğdaydan yapıyoruz. Dolayısıyla doğal ve sağlıklı ekmeklerimiz. Ön­celikle bir kaba un, su ve tuz koyarak hamuru yoğuruyoruz. Hamuru küçük parçalara bölerek beze yapıyoruz. Daha sonra hamurun pişiri­leceği ocağı yakıyoruz. Ocağın üzerinde ki sac ısınınca beze haline getirilen hamur bir oklava yardımı ile yufka ekmek haline getiriliyoruz. Ve sıcak olan saca konuluyoruz. Ateşin karşısında oturan bir kadın bu yüksek ısı karşısında ağızla­ra layık ekmeği pişiriyor. Daha sonra ise bu pi­şen ekmekleri küflenip bozulmaması için soğu­sun diye seriyoruz. Soğuyan ekmekleri üst üste toplayarak üzerini kapatıyoruz. Yiyeceğimiz zaman ise yufkaları su ile ıslatıp yumuşamasını sağlıyoruz. Bazen tek kap hamurla yetinmeyip birkaç kap daha hamur yoğurarak yufka ekmek yapıyoruz.’

Rahime Gül Erbaş  (Özel Haber)

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber