• DOLAR
    6,8538
  • EURO
    7,6992
  • ALTIN
    391,50
  • BIST
    1,1229

Kış Hazırlıkları Külle’de Başladı

Güneşin kavurucu sıcaklıkları insanları her ne kadar bezdirse de bazı ürünlerin kışa saklanması noktasında olmazsa olmazlardan. Bu günleri fırsat bilen ev hanımları halk diliyle külle diye tabir edilen kurutmalıklara yönelerek kurutmalık alımını geriletti

Kış Hazırlıkları Külle’de Başladı

Güneşin kavurucu sıcaklıkları insanları her ne kadar bezdirse de bazı ürünlerin kışa saklanması noktasında olmazsa olmazlardan. Bu günleri fırsat bilen ev hanımları halk diliyle külle diye tabir edilen kurutmalıklara yönelerek kurutmalık alımını geriletti

Kışın en çok tüketilen yiyecekler arasında kurutmalıklar yer alır kimi küçük küçük doğranırken kimi tüm tüm kurutulur ve sofralardaki yerini böyle alır. Bu kurutmalıklar arasında dolmalık külleler yani kurutmalıklarda yer alır. Eskiden gelen bir mutfak geleneği olmasıyla birlikte güneşte bekletilerek elde edilen kurutma yöntemi günümüzde de oldukça çok tercih ediliyor. Lezzetlerin bu yöntemle kışa taşındığının altını çizen Emine Aktaş, “Bu geleneksel yöntemle yapılan kurutmalıklar marketlerde, tezgâhlarda yerlerini koruyor. Her zaman aranan bir lezzet olan kuru dolmanın Yazın bahçeden topladığımız taze patlıcan, biber, salatalık ve kabağı oyarak dolmalık hale getiriyoruz. Bunları daha sonra tuzlayarak ipe geçirerek güneşte kurutuyoruz. Kuru kavurmalık için de fasulye, biber, patlıcan, salatalık gibi sebzeleri doğrayarak biz beze yayarak güneşe seriyoruz. Kuruyan sebzeleri güneşten alarak Eylül ayı başında yağmurlar başlamadan hava almayacak şekilde muhafaza etmeliyiz. Yoksa yağmurlarla beraber rutubet olduğu için kurutmalarımız yumuşar ve hemen bozulur. Yazdan hazırladığımız kurutmalıkları dolma yapmadan önce yapacağımız kadarını sıcak suya bastırıyoruz yumuşaması için. Dolmanın harcı için bir miktar bulguru kıyma ile birlikte yoğuruyoruz. Geriye kalan işlemlerde aynı sebzelerin taze olduğunda yaptığımız işlemler gibi. Başka yazdan doğrayıp hazırladığımız kurutmalıkları dolma dışında kurutmalık kavurması olarakta kullanıyoruz. Hazırladığımız sebze kurularını özellikle, domates, biber, patlıcan, kabak, fasulye kurularını kaynar suya atarak yumuşamalarını sağlıyoruz. Daha sonra suyunu süzüyoruz. Bir tencerede ince kıyılmış soğanları zeytinyağında pembeleşinceye kadar kavuruyoruz. Üzerine salça ekliyoruz. Salça iyice ezildikten sonra kurutmalarımızı ve tuzu ekleyerek karıştırıyoruz. Kavurmamız hazır hale geliyor. Pilavların ve meşhur sıkma köftemizin yanında, kahvaltılarda tüketiyoruz.” İfadelerine yer verdi. Kurutmalık satışını yapan esnaf Hacı Küllü ise, “Bu dönem bizim kurutmalıkların dönemi değil bu bir kaç yıldır sebze çok yoktu bu yüzden biraz daha talep vardı ama bu yıl iyi maşallah. Ev hanımları hemen kurutma yapımına geçti. Bu da bizim işleri geriletti. Talep az ama kışın talep artıyor. Eskiden hanımlarımız kurutmalıkları çok fazla yapardı bizim işleri kötülerdi hatta bazılarını konuya komşuya dağıtırdı hayrına ama şimdi bu şekilde bir şey yok ve insanlar anca kendilerini düşünür oldu komşuyu çok takan artık yok eskisi kadar. Genelde uygun fiyata satış yapıyoruz müşteriyi fazla sıkboğaz etmiyoruz. Serin, kuru yerde ürünler muhafaza edilmeli nem hemen kurutmalıkların küflenmesine neden olur buna dikkat edilmesi gerek. Arada kullanımıma kadar kontrol edilmeli bozulan varsa hemen ötekilerini de bozmadan çıkarılmalı.” Şeklinde konuştu.

 Hanife Sarı (Özel Haber)

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber