• DOLAR
    5,5314
    % -0,91
  • EURO
    6,3255
    % 0,01
  • ALTIN
    219,4233
    % 1,49
  • BIST
    91.376,33
    % 1,30

Kış Hazırlığı Telaşı Sürüyor

Havaların soğumasıyla beraber köylerde kış hazırlıkları da hız kazandı. Soğuk ve yağışlı havalarda ekmek yapmamak için köylü kadınlar pastırma sıcaklarının olduğu şu günlerde kışlık ekmeklerini yapıyor. Kışa dayanıklı ve saklaması kolay olduğundan dolayı da kratlarca yaptığı yufka ekmeği tercih ediyor

Kış Hazırlığı Telaşı Sürüyor

Pastırma sıcaklarını yaşadığımız şu günde köylü kadınlar kışın soğuk havalarda ekmek yapmamak için şimdiden kışlık ekmeklerini yaparak kışa hazırlanıyor. Vitamin deposu ve doyurucu olma özelliğinden dolayı özellikle köylerde kışın tüketilmek üzere yufka ekmek tercih ediliyor. Yeşilyurt’ a bağlı Topraktepe Köyü’nde yaşayan kadınlar da son sürat kış hazırlıkları yapmaya devam ediyorlar. Bu hazırlıklardan en önemlisinin ise ekmek yap­mak olduğuna vurgu yapıyorlar.

“EVDE YAPILAN EKMEK SAĞLIĞA FAYDALI”

Bu yılda yaklaşan kış için kolları sıvayan hamarat hanımlardan olan Dilek Boztepe öncelikle yufka ekmek gibi evde yapılan ekmeklerin faydalarından söz ederek şunları sıraladı: “Yufka ekmekler dayanıklı ekmeklerdir, bu yüzden bizim buradaki herkes bu ekmeği tercih ediyor. Tat olarak da diğer ekmeklere nazaran bu ekmek daha çok seviliyor. Özellikle çocuklar gelip bu ekmekle dürüm yapıyor dürüme oldukça elverişli bir ekmek, hem sağlıklı hem de ekmeği kendimiz yaptığımız için tüketildiği vakit içimiz rahat oluyor.  Özellikle kolesterole tam buğday ekmeğinin iyi geldiği, dengeleyici rol oynadığı söyleniyor. Bizim ekmekler de doğal ortamlarda yapılıyor ve malzemeden kaçmıyor içinde sadece buğday var, sağlığı bozan gıda ürünleri, katkı maddesi yok, neyse o, buğdaysa buğday. Ayrıca lifli olmasıyla da beslemek için ideal bir ekmektir. Biz bu ekmeği kışa hazırlık olsun diye yaparız. Çünkü kışın ekmek yapamıyoruz o soğuktan dolayı. Yazın da Malatyalı olduğumuz için kayısımız var. Kayısı olduğu zaman da biz başka bir uğraş edinemiyoruz ve ekmek yapmaya fırsat bulamıyoruz. Sağlıksız olan diğer fabrika ürünleri de almak istemiyoruz en azından ekmekte sağlığımızla oynamayalım diye bu bir iki hafta içerisinde mahallemizdeki hemen hemen herkes yufka ekmek yapar. Bizde ekmelerimizi bugün yaptık. Bu ekmekleri yapmak çok zor, hem beden yoruluyor hem de çok vaktini alıyor. Bu bir iki hafta içerisinde bazı ailelerin kadın sayısı az olduğu için yardıma gittiğimizde oluyor.  Yufka açmak sadece bir kişinin yapacağı iş olmadığı için, çok fazla zaman aldığı için yufkaları tek tek açarken karşıdaki insanla bol bol sohbet etme imkânı da buluyoruz. Yaptıkları ekmeğin zorluklarına da değinen köylü kadınlar ekmeğin pişirilme aşamalarını şu şekilde anlatıyorlar: “Bu ekmek yapmayı biz an­nelerimizden atalarımızdan gördük. Bu yüzden bu ekmek bizim kış aylarının vazgeçilmezi. Bu ekmeği yaptığımız un bizim kendi unumuz bah­çemizde yetiştirdiğimiz buğdaydan yapıyoruz. Dolayısıyla doğal ve sağlıklı ekmeklerimiz.”

Rahime Gül Erbaş  (Özel Haber)

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber