• DOLAR
    6,8977
  • EURO
    8,1785
  • ALTIN
    446,59
  • BIST
    1,1802

Kınalı Ekmek Fırınlarda da Yapılıyor

Doğanşehir ilçesinin Polat kasabasında özel olarak yapılan kınalı ekmek, Malatya’daki fırınlarda da yapılmaya başlandı. Vatandaşlar evlerinden hazırladıkları sosları fırınlara götürerek yöresel damak tadı olan kınalı ekmeğe olan hasretlerini gideriyor.

Kınalı Ekmek Fırınlarda da Yapılıyor

Doğanşehir ilçesinin Polat kasabasında özel olarak yapılan kınalı ekmek, Malatya’daki fırınlarda da yapılmaya başlandı. Vatandaşlar evlerinden hazırladıkları sosları fırınlara götürerek yöresel damak tadı olan kınalı ekmeğe olan hasretlerini gideriyor.

Doğanşehir İlçesinde bağlı Polat kasabasının geleneksel ekmeği olan kınalı ekmek hem hamurunun yoğrulması, hem de içinin harcının hazırlanması ile bölgeye ait önemli lezzetlerden birisidir. Bayramlarda, Düğünlerde, Özel günlerde yapılan ve yapımı çok zahmetli olan ekmek, kızartılmak üzere ‘Süve taşı’ denilen bir taş üzerinde de ateşe karşı yatırılarak üst kısımda bulunan harcın kızartılması sağlanıyor.  Kent yaşamında bu ekmeği pişirme şansı bulamayan vatandaşlar ise hazırladıkları harçlarla pide ekmek fırınlarının yolunu tutuyor. Ekmeğin iç harcı, Süt, sıvı yağ, susam, çörekotu, haşhaş ve bir miktar un katılarak hazırlanıyor. Hazırlanan sıvı harç daha sonra ortası havuz şeklinde açılarak bir miktar fırında veya saç üstünde pişiriliyor. Daha sonra hazırlanan harç fırından çıkarılarak ekmeğin üst kısmına orantılı bir şekilde sürülerek tekrar fırına atılıyor. Fırıncı tarafından ateşe tutularak üst harcının da pişmesi sağlanıyor.

>> A.Vahap Kaygusuz –Baran Katılmış (Özel Haber)

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber