• DOLAR
    7,5575
  • EURO
    8,9826
  • ALTIN
    474,05
  • BIST
    1,1843
Fikri Demirtaş
Fikri  Demirtaş
fikri.demirtas@malatyasonsoz.com.tr
KENGER / YAYLA SAKIZI
  • 0
  • 174
  • 27 Ağustos 2020 Perşembe
  • 1 Yıldız2 Yıldız3 Yıldız4 Yıldız5 Yıldız
  • +
  • -

Tarımdan hayvancılığa, gıdadan kozmetiğe, kimyadan sağlığa birçok alanda kullanılan Anadolu bitkilerinden biri de halk arasında genel olarak deve dikeni olarak anılan türler.

Bilimsel adı ‘Asteraceae’ olan familyaya ait bir tür olan ‘Gundelia tournefortii’, Farsça ve Arapça’da ‘kangar’, Ermenice ‘genger’, Türkiye’de ise yaygın olarak kenger adı veriliyor.

Doğu Anadolu’dan Batı Asya’ya kadar uzanan coğrafyadaki kültürlerde yemeğinden salatasına, çorbasından kahvesine birçok biçimde tüketilen kengerin en çok bilinen ürünlerinden biri de köklerinden çıkarılan sıvıdan elde edilen sakız.

Kenger sakızı olarak anılan doğal sakız, Doğu Anadolu’nun birçok kentinde eski bir gelenek olarak varlığını sürdürüyor.

40–50 cm yüksekliğinde, tüylü çok yıllık, sütlü, dikenli bir otsu bitki türü.

Gövdeleri basit veya az dallı, kısa ve kalındır.

Yapraklar derimsi, damarlı beyazımsı tüylü, gövdedekiler sapsızdır.

Çiçek durumu küreye benzer bir baş şeklindedir.

Çiçekler morumsu-kırmızı renklidir.

Baş kısmı olgunlukta sarımsı-yeşil renk alır ve dikenler hariç 1 cm kadar uzunlukta olup serttir.

Ülkemizin birçok bölgesinde doğal olarak yetişen özellikle Malatya – Sivas çevresinde ticareti yapılan Kenger  şifa yönü çok olan  bir bitkidir ve birçok faydalarının olduğu bilinmektedir.

Kenger, daha çok İç Anadolu ve Doğu Anadolu başta olmak üzere Ege ve Akdeniz bölgesi boyunca uzanıp Suriye, Kudüs, Kıbrıs, Lübnan, Irak, İran, Mısır, Ürdün, Azerbaycan, Türkmenistan ve Afganistan’a kadar uzanıyor.

Yüksek dağların sarp kayalıklarında, kurak ve volkanik yamaçlarda, bozkır, dağlık, taşlık ve kıraç arazilerde kendiliğinden doğal olarak yetişen, kurak iklimi seven dayanıklı endemik bir bitkidir.

Gövdenin kesilmesi ile çıkan sütten kenger sakızı hazırlanır.

Akdeniz bölgesinde olgunlaşan başlar kavrulup öğütülerek kenger kahvesi yapılır.

Halk tarafından kenger genelikle taze dallarının kabukları soyularak tüketilir.

Yemekleri aynı zamanda bir yaban sebzesi olan kenger haşlanır, kavrulur, varsa yumurta kırılır, bulgura katılır.

Tulukta yoğurtla ekşimeye bırakılır. >>DEVAM EDECEK

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

  • YENİ
  • YORUM
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber