• DOLAR
    5,0868
    % 0,37
  • EURO
    5,8884
    % 0,21
  • ALTIN
    198,7555
    % 0,61
  • BIST
    95.610,48
    % 1,13

Kenger sakizi Dis Hekimligi Fakültesi'ni harekete geçirdi

Malatya'nin Darende ilçesinde üretilen ve kilosu 200 TL'ye satilan kenger sakizinin basta dis hastaliklari olmak üzere çesitli rahatsizliklara iyi geldigine inanilirken, Inönü Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi sakizin faydalarini kesfetmek için arastirma yapacak. 
 

Kenger sakizi Dis Hekimligi Fakültesi'ni harekete geçirdi

Malatya'nin Darende ilçesinde üretilen ve kilosu 200 TL'ye satilan kenger sakizinin basta dis hastaliklari olmak üzere çesitli rahatsizliklara iyi geldigine inanilirken, Inönü Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi sakizin faydalarini kesfetmek için arastirma yapacak. 
 

Hos kokusu ve kendine özgü tadi ile yöre insaninin vazgeçilmezleri arasinda yer alan kenger sakizinin üretimi, Darende'de yaklasik 300 aile tarafindan yapiliyor. Bol dikenli kenger bitkisinin toprak altinda kalan kisminin biçakla çaprazlamasina kesilerek akan beyaz renkli sütün donmasi sonucu elde edilen sakiz, katkisiz ve dogal bir ürün olmasi nedeniyle büyük ilgi görüyor. 
 

Dis agrilari, dis eti rahatsizliklari ve dislerin beyazlatilmasinda büyük etkisi oldugu belirtilen sakizin, iltihaplanan veya patlayan kulak zarinin tedavisinde, safra kesesindeki taslarin düsürülmesinde, mide agrisi ve siskinliginde, istah açici ve hazimsizlik rahatsizliklarinda, tansiyon, yüz felci ile seker hastalarina iyi geldigine dair halk arasinda yaygin bir inanis bulunuyor. 

Malatya'da kenger sakizi satan Ali Ihsan Agdagli, bir çok rahatsizliga iyi geldigini öne sürerek daha çok yaslilar ve kenger sakizini bilenler tarafindan tüketildigini belirti.

Her pazartesi Darende'de kenger sakizi satisina yönelik pazar kuruldugunu anlatan Agdagli, günde tanesi 50 kurustan 200 tane sakiz satigini ifade ederek, kilosunun ise 200 TL'ye alici buldugunu kaydetti. 

Sakizi üreticilerinden Mustafa Mert ise Darende'ye bagli Hacilar, Yaziköyü ve Çukurkaya köylerinde yilda yaklasik 500 ton kenger sakizi üretildigini ifade ederek, mevsim sartlarina göre eylül ayi sonuna kadar üretimin davam ettigi bilgisini verdi. 

1960'li yillarda kimi tüccarlarin bölgeden satin aldiklari kenger sakizlarini, Konya, Kayseri, Çankiri, Ankara ve Istanbul'da sattiklarini aktaran Mert, köyden kente göç nedeniyle sakiz üretiminin yillar içinde düstügüne dikkati çekti. 
     
Üniversite kenger sakizini arastiracak  

     
Inönü Üniversitesi Dis Hekimligi Fakültesi Restoratif Dis Tedavisi ve Endodonti Anabilim Dali Baskani Yrd. Doç. Dr. Fuat Ahmetoglu, Darende ilçesinde üretilen kenger sakizinin ayni adi tasiyan dikenli bitkinin köklerinden elde edilen sivinin güneste kurutulmasi sonucu olustugunu söyledi. 
 

Kenger sakizinin agza ilk alindigi anda sert bir yapisi oldugunu kaydeden Ahmetoglu, ''Bu sakizin faydalarini siralayabilmek için yumusadiktan sonraki yapisina bakmak ve bilesimindeki anti bakteriyel özelliklerini incelemek lazim'' dedi. 
 

Kenger sakizinin dogal yapisiyla adeta dis firçasi görevi gördügünü ve dislerin temizlenmesinde etken olduguna dikkati çeken Ahmetoglu, ''Agizdaki eklemleri çalistirdigi için belli bir süreye faydasi var. Dis etlerine masaj etkisi yapiyor. Bitkisel bir ürün olan kenger sakizi ile ilgili çok yönlü bir arastirma yapmayi planliyoruz'' diye konustu. 
 

Ahmetoglu, kenger sakizinin sert oldugu için agza ilk alindigi anda eklemleri yordugunu vurgulayarak, ''Dislerdeki dolgulara zarar verebilir ya da zayif disi olan varsa bunlari kirar. Ancak kenger sakizi dogal bir ürün. Bu yönüyle çesitli katki maddeleriyle yumusatilip endüstrilesebilir ve piyasadaki çikletler arasinda yerini alabilir'' görüsünü dile getirdi.
 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber