• DOLAR
    5,0868
    % 0,37
  • EURO
    5,8884
    % 0,21
  • ALTIN
    198,7555
    % 0,61
  • BIST
    95.610,48
    % 1,13

Kayısıda Kükürt Tartışması Sürüyor

Kayısıda sezon başlamak üzere. Her yıl olduğu gibi bu yılda kayısıda yaşanan kükürt sorunu tartışması başladı. Tarım İl Müdürü Macit çiftçileri bu konuda bilinçlendirmek için eğitimlerin verildiğini vurgulayarak, “Çiftçilerimiz bu konuda ehil. Ayrıca Kayısı Araştırma Enstitüsü ve üniversite ile ortak yürütülen bir projede ile dışarıdan kükürt verilerek, istenilen oranda kükürttün verilmesi ile ilgili bir sistem geliştirildi. O da yaygınlaşmak üzere. Bundan sonraki süreçte islim damından çıkıp o sistemi kurabilirler.” dedi

Kayısıda Kükürt Tartışması Sürüyor

Kayısı sezonu başlamak üzere ve kükürt tartışası da tekrar alevlendi. Biz de yaşanan kükürt tartışmasını Tarım İl Müdürü Tahir Macit’le konuştuk. Macit çiftçileri kükürt konusunda bilinçlendirmek için eğitimler verdiklerini vurgulayarak şunları dile getirdi: “Geçmiş yıllarda 4 yıl süren bir proje vardı bütün çiftçilerimize kükürttün nasıl verileceği ile ilgili eğitimler verildi. Her ilçeye de örnek islim damı dediğimiz kükürt odaları yaptırdık. Örnek olarak standartlara uygun kurutma şekli nasıl olacak onları öğrettik. Ancak çiftçilerimizde şu anlayış var; ben kükürttü fazla vereceğim diyor satmadığım takdirde bir sonraki yıla kalırsa kararmasın diyor. Yaklaşık yıllık kükürt 3000 ppm de ki bir kükürtlü kayısı bir yıl beklediği zaman 500 ppm düşüyor. 2000 ppm kükürt verdiğiniz bir kayısıyı 300-350 ppm’lik  bir düşüş oluyor. Kükürt azaldıkça kayısıda renk değişimi oluşuyor. Çiftçi bunu uzun yıllar saklayabilmek için fazla kükürt veriyor. Ayrıca kükürttün fazla olduğu zaman sarı, albenisi yüksek olduğu için Tüccar onu daha çok tercih ediyor. Çiftçimiz de bunu bildiğimiz için kükürttü fazla veriyor. Bu konuda hocalarımızın sözleşmeli çiftçilerle üretim yaptıkları takdirde istedikleri oranında kükürttü vereceklerini biliyoruz. Çiftçilerimiz bu konuda ehil. Ayrıca Kayısı Araştırma Enstitüsü ve üniversite ile ortak yürütülen bir projede dışarıdan kükürt verilerek, istenilen oranda kükürttün verilmesi ile ilgili bir sistem geliştirildi. O da yaygınlaşmak üzere. Bundan sonraki süreçte islim damından çıkıp o sistemi kurabilirler.”

“ÇİFTÇİLER KAYISI BOYLAMA MAKİNASI KULLANMALILAR”

Çiftçilerin kayısı boylama makinası kullanarak daha rahat edeceklerini bu sayede kayısının kükürtlünü daha iyi alacağını ifade eden Macit: “ Çiftçilerin geliştirilen sistemi ulaşmaları belki şu anda imkânsız ama çiftçilerimiz öncelikle kayısı boylama makinası alması lazım. Yaş kayısı geldiği zaman makineye verilecek küçük kayısılar ayrılacak iri kayısılar ayrılacak. Küçük kayısılar ayrıştırmaya verilecek. Büyük kayısılar ayrı islime verecek. Burada amaç küçük kayısılar kükürt erini daha hızlı alıyorlar. Büyük kayısılar karışık verildiği takdirde köylü büyük kayısının kükürtlünü olması için bir daha kükürt yakıyor. Bu defa da küçük kayısının kükürttü yükseliyor. Vatandaş bunu sevdiği zaman küçük kayısı daha çabuk kuruyor. Küçüklere içinden seçmek durumunda kalıyor. Hepsi aynı boyda olsa kükürttün de aynı boyda aynı zamanda alacak aynı miktarda alacak. Serdiğiniz zaman aynı zaman içerisinde kuruyacak. Toplarken hepsi birden toplanacak. Onun için köylülerimiz mevcut sistemi değerlendirirken büyük çiftçilerimiz kendilerine boylama makinası alabilir. Bu çok pahalı bir şey değil küçük çiftçilerimiz de üç beş tanesi bir araya gelerek topladığı kayısıları kasayla aktarıp boyladıktan sonra temizlendikten sonra kasaları alınır ondan sonra islime vermesini tavsiye ediyoruz.” dedi.

 

“İSLİMLEME ODALARINDA KEREVET SİSTEMİNİ KURDUK”

Macit: “ Ayrıca örnek yaptığımız islimleme odalarında kerevet sistemini kurduk. Bunu kullanmalarını istiyoruz büyük çiftçilerimiz kerevet sisteminde yeterince kayısı odalarına kayısı koyamadıkları için kasaları tercih ediyorlar. Onun yerine iki tane oda yapmaları biri boşken birini doldurmaları şeklinde yapmaları lazım. Kerevet sistemde tek sıra kayısı dizildiği için kasalara büyük kasalara çok kayısı koydukları zaman almıyor. Çiftçi de bunu bilmiyor de için ikinci bir kükürt yakıyor. Bu da kükürt oranının yükselmesine neden oluyor. İhracatta veya hiç piyasada ürün alınırken o bölgeden ürün alınmışsa kükürt oranı yüksek çıkıyor. Bunun cezai müeyyideleri var. Dolayısıyla kerevet sistemini kullanırlarsa hem iki defa isim yapmazlar kükürt yapmazlar. Kükürtlü bir defada alır hem zamanları hem de kükürt miktarından tasarrufları olur.” şeklinde konuştu.

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber