• DOLAR
    6,8612
  • EURO
    7,7521
  • ALTIN
    392,22
  • BIST
    1,1249

İklim Değişikliği Kayısıyı Vuracak

TÜSİAD tarafından açıklanan “Tarım ve Gıda 2020” raporuna göre küresel iklim değişikliği 2050 yılında kayısı üretiminde yüzde 40 oranında kayba neden olacak. İklim değişikliği sebebi ile her coğrafyanın bitki ürün deseninin değişeceğini dile getiren Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, “Ürünün kalitesi, aroması ve miktarı büyük oranda etkilenecek.” dedi

İklim Değişikliği Kayısıyı Vuracak

TÜSİAD tarafından açıklanan “Tarım ve Gıda 2020” raporuna göre küresel iklim değişikliği 2050 yılında kayısı üretiminde yüzde 40 oranında kayba neden olacak. İklim değişikliği sebebi ile her coğrafyanın bitki ürün deseninin değişeceğini dile getiren Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek, “Ürünün kalitesi, aroması ve miktarı büyük oranda etkilenecek.” dedi

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD), sürdürülebilir büyüme bağlamında tarım ve gıda sektörünün analizinin yapıldığı “Tarım ve Gıda 2020” raporunu açıkladı. Raporun iklim değişikliği krizinin tarım üzerindeki etkilerinin yer aldığı bölümde çarpıcı tespitlere yer veriliyor. Türkiye’de uzun vadede (2050), hemen hemen tüm bölgelerde verim kaybı yaşanacağı belirtilen raporda Malatya ekonomisinin bel kemiği kayısı için de ürkütücü öngörülerde bulunuluyor.

Sıcaklık değerlerinde yaşanan değişikliklerin kayısı ağaçlarında hastalıklara ve kalite sorunlarına neden olabileceği belirtilen raporda, “Normal hava koşullarında, nisan yağışlarının kayısı verimine olumlu katkısı olacağı beklenmekte iken, iklim değişikliğine bağlı olarak kayısı veriminin nisan yağışlarından olumsuz yönde etkileneceği öngörülmektedir. Olumsuz yağış dönemleri, kayısı çiçeklerinde dökülme, mantar hastalıkları için uygun ortam sağlayarak ve meyve şekeri içeriğinde değişikliklere sebep olarak istenmeyen durumlara yol açabilmektedir. Ayrıca, ani sıcaklık değişiklikleri meyve yüzeyinde lekelenme ve çatlaklara, meyve olgunlaşması sırasında hasara neden olabilmektedir Bu bağlamda iklim değişikliği ile birlikte iyimser senaryoya göre bile sıcaklık değerlerinde beklenen artışın kayısı üretimi açısından da bir tehdit oluşturduğu açıktır” bilgisi paylaşıldı.

VERİM KAYBI BEKLENTİSİ %40

Rapora göre; küresel sıcaklık değişimleri, iklim ve toprak özellikleri ile dünyanın en kaliteli kayısısının yetiştirildiği Malatya’da büyük verim kayıplarına yol açacak. 21. yüzyıl sonunda günlük maksimum sıcaklık artışının 10 derecenin üzerine çıkması halinde kayısı üretiminin yüzde 40 kayba uğrayacağı belirtilerek şu ifadelere yer veriliyor, “1991-2012 referans dönemine göre 2021-2050 dönemindeki kayısı verimliliği değişimini öngören modelleme sonuçları; iklim değişikliğinin kayısı yetiştiriciliğinin merkezi sayılan Malatya’da kayısı veriminde oldukça olumsuz etkiye neden olacağını ortaya koymaktadır. Sonuçların resmi veri kaynaklarındaki ölçüm ve raporlama eksiklikleri ve kullanılan iklim ve ürün modellerinin belirsizlikleri dikkate alınmak koşuluyla bölgede kayısı veriminin yakın ve orta gelecekte %40’lara varabilecek oranlarda azalacağı öngörülmektedir”

ÇİÇEK; “KALİTE, MİKTAR VE AROMA ETKİLENECEK”

Konu hakkında açıklamalarda bulunan Malatya Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Fevzi Çiçek; “Küresel ısınma ve iklim değişikliği sebebiyle her bölgede her coğrafyada bitki ürün deseni değişmektedir. İklime bağlı olarak ürün kalitesi ve verimi değişmekte özellikle hava şartları, sıcaklık yağış rejimleri gibi birçok sebepten dolayı o bölgede geçmişten bu yana yetişen ürünler ya kalite kayıplarına ya verim kayıplarına uğramaktadır. Bu durum bir süre sonra ekonomik üretimi devre dışı bıraktığı ve yetiştiriciliği ekonomik olmadığı için çiftçi üretici bunu üretmekten vazgeçecek ya da yerini başka çeşitlerle bırakacaktır. Bölgemizde benzer diğer ürünlerde olduğu gibi kalite, miktar ve aroma açısından kayısıyı da etkileyecektir. Son yılların kayıtlarına baktığımızda daha önce 1400-1500 rakımlara kadar yetişen kayısı bugün 1700-1800 rakımlara kadar çıktığını görüyoruz.  Özellikle belli bir rakımın altındaki kayısı bahçelerinde hemen hemen her yıl hastalık, zararlı ya da iklim olaylarına bağlı olarak miktar ve kalite kayıpları yaşandığı gözlenmekte. Bu durum zirai ilaçlar, daha fazla gübre ihtiyacı, bakım şartlarının daha hassaslaşmasıyla maliyeti artıracak birçok unsuru ortaya çıkartmakta ve üründen edilen kar miktarını tartışmalı hale getirmektedir” dedi.

KAYISI ÜRETİMİNDE LİDER TÜRKİYE

Türkiye ayrıca 985 bin tonluk taze kayısı üretimiyle dünyada ilk sırada yer bulunurken, 533 bin ton ile Özbekistan ikinci sırada, 266 bin tonluk üretim ile İtalya üçüncü sırada yer alıyor.

2017 istatistiklerine göre, dünya taze kayısı ihracatında 90 bin ton ile İspanya ilk sırada, 64 bin ton ile Türkiye ikinci sırada ve 57 bin ton ile Fransa üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye, 140 bin tonluk küresel kuru kayısı ihracatının yaklaşık %68’ini gerçekleştirerek dünya kuru kayısı ihracatında da birinci sırada yer alıyor.

Önder HANELÇİ

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber