• DOLAR
    5,6817
    % 0,47
  • EURO
    6,3727
    % 0,30
  • ALTIN
    260,4028
    % 0,49
  • BIST
    101.089
    % -0,75

“Kalp, Damar ve Mideye Şifa”

İnsan sağlığına ve insan vücuduna çok faydalı olarak bilinen zeytinyağının hakikisi nasıl anlaşılır. Zeytinyağının insana faydaları nelerdir sorularına yanıt veren zeytinyağı üreticisi ve aynı zamanda esnaf olan Ahmet Tekin, “Zeytinyağını önce kokusundan, takından ve renginden anlayabilirsiniz. Zeytinyağının her şeyden önce insan sağlığına, insan vücuduna iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmış bir şey. Az ve düzenli kullanıldığından fayda sağlayan bir şifa…”

“Kalp, Damar ve Mideye Şifa”

İnsan sağlığına ve insan vücuduna çok faydalı olarak bilinen zeytinyağının hakikisi nasıl anlaşılır. Zeytinyağının insana faydaları nelerdir sorularına yanıt veren zeytinyağı üreticisi ve aynı zamanda esnaf olan Ahmet Tekin, “Zeytinyağını önce kokusundan, takından ve renginden anlayabilirsiniz. Zeytinyağının her şeyden önce insan sağlığına, insan vücuduna iyi geldiği bilimsel olarak kanıtlanmış bir şey. Az ve düzenli kullanıldığından fayda sağlayan bir şifa…”

Yıllardır Zeytinyağı alım satımı yapan esnaf Ahmet Tekin Zeytinyağının bilinmeyen yönlerine dikkat çekti. Kalp, damar, bağırsak ve mide hastalıklarına çokça kullanılan zeytinyağının faydaları saymakla bitmiyor. Özellikle insan sağlığına ve insan vücuduna çok faydalı olan zeytinyağı, düzenli olarak kullanıldığında kendisini belli ediyor. Saf ve hakiki zeytinyağının etkenlerine değinen Esnaf Ahmet Tekin, “Zeytinyağı öncelikle 1. sıkımlık, 2. sıkımlık ve 3. Sıkımlık diye üçe ayrılır. Birinci sıkım denilen bez teliz torbalar sıkılırsa soğuk sıkım olur, birinci kalitedir. Fabrikalarda sıcak suyla işitilip sıktıkları için bu sıcak sıkma deniliyor, bu da ikinci bir kalite oluyor. Tabiki en kaliteli yağ soğuk sıkımdan oluşur. 3. sıkımda ise Riviera elde ediliyor, sızmadan daha düşük bir kalitesi var, fakat yemeklerde Riviera daha çok kullanılır. Onun acı, koyuluk oranı daha düşük oluyor. Riviera Zeytinyağı, Ayçiçek yağı ile kıyaslanamaz ama yemeğe daha uygun bir yağ diyebiliriz. Soğuk sıkım olan zeytinyağı ise genellikle soğuk yemeklere, salatalara, mezelere falan konulur. Zeytinyağında asit oranı vardır. İdeal olan asit oranı 0,2 ile 0,8 arasıdır. Asit oranı artıkça tatta, lezzette bir farklılık oluşuyor, damakta acımsı bir tat oranı oluşuyor. 0,8 il 0,5 olan asit oranında daha hoş ve boğazı yumuşatan bir lezzet elde edilir. Zeytinyağının hakikisi genellikle Gemlik, Aydin, Hatay, Gaziantep, Akdeniz yöresinde çokça bulunur. Biz yıllardır saf, hakiki zeytinyağını satarız. Tabiki ikinci ve üçüncü kalite olan zeytinyağları da var. Fakat müşterimize daima en kalitesini, hakikisini tavsiye ediyoruz. Sadece adi zeytinyağı olan kutulara dikkat etmek gerekiyor her zeytinyağını almamalıyız, alırsak da bildiğimiz yerlerden almak gerekiyor” sözlerine yer verdi.

Esnaf Ahmet Tekin, hakiki, saf ve kaliteli zeytinyağının nasıl olması gerektiğine dikkat çekerek “Zeytinyağının hakikisini nerden anlarsınız. Mis gibi zeytinyağının kokması lazım, yani yediğinde zeytin kokusu damağınızda olacak. Eğer bir zeytin kokusu bir yağda gelmiyorsa burada bir hile vardır, bir karışım vardır. Kokusunu almak için kapağını bile açtığınızda buram buram zeytinyağı kokusunu almanız gerekiyor. Zeytinyağının kalitesini normal bir vatandaş anlamayabilir. Bizim doğu yöresi pek anlayamaz, çünkü zeytinyağı kültüründen uzak, bunun yerine tereyağı bize daha yakın. Her zeytinyağı yazan kutuları, tenekeleri almamak gerekiyor. Zeytinyağının birinci mi, ikinci mi, üçüncü mü olduğunu mutlaka sormak gerekiyor. Zeytinyağının kalitesini ölçmek için halk arasında bilinen güzel bir yöntem var, bilimsel bir çalışmanın ürünü değildir. Bu da bir çay bardağının yarısına kadar zeytinyağı koyarsınız, üstüne temizlikte kullanılan bildiğimiz tuzruhunu dökersiniz ve karıştırırsınız. Eğer karıştırırken zeytinyağının rengi değişiyorsa bilin ki bu karışımdır, içine başka tohumların yağı eklenmiştir veya bir hile içine katmıştır, yok eğer zeytinyağının rengi değişmiyorsa o zaman hakiki saf zeytinyağı olduğunu görebilirsiniz. Bu birçok örneklerle, tecrübelerle sabittir. İkinci bir diğer deneme ise zeytinyağını tavaya dökersiniz, bir yumurta atarsınız hem kokusu hem yumurtayı yerken aldığın lezzeti hissedeceksin” ifadesini kullandı.

M. ALİ GÜNAYDIN (ÖZEL HABER)

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber