• DOLAR
    6,8627
  • EURO
    7,7740
  • ALTIN
    397,05
  • BIST
    1,1300

Kadınları Kiraz Yaprağı Telaşı

Malatya’nın vazgeçilmez yemeği Kiraz yaprağı sarması için hazırlıklar başladı. Yeni çıkan kiraz yapraklarını toplayan yöre halkı yaprakları tuzlu suya basarak bu lezzeti kışa taşıyor.

Kadınları Kiraz Yaprağı Telaşı

Malatya’nın vazgeçilmez yemeği Kiraz yaprağı sarması için hazırlıklar başladı. Yeni çıkan kiraz yapraklarını toplayan yöre halkı yaprakları tuzlu suya basarak bu lezzeti kışa taşıyor.

Havaların ısınmasıyla birlikte Malatya’nın vazgeçilmez yemeği kiraz yaprağı sarması için, hazırlıklar başladı. Kayısı yetiştiriciliğinin yanında, Kiraz yetiştiriciliğinin artmasıyla birlikte yöresel lezzetler her sofraya ulaşmaya başladı. Taze çıkan kiraz yapraklarını toplayan yöre halkı hem şimdi tüketiyor, hem de yaprakları tuzlu suya basarak bu lezzeti kış mevsimine taşıyor. Kiraz yaprağı sarmasının püf noktalarını anlatan ev hanımı Gülçin Coşkun, altın değerindeki tariflerini şu sözlerle paylaştı; ”Zengini fakiri bütün Malatyalıların evlerinde pişen Kiraz yaprağı sarması soframızın vazgeçilmezlerinden. Bu lezzeti kışa saklamak için yaprakları kurutarak veya salamurasını yapıyoruz. Mayıs sonu ile haziran ayının ilk haftalarında kiraz yaprakları nazik olduğu için o zaman topluyoruz. Nazik olmayan yapraklarla yaparsanız bu yemeği hem yaprak pişmez sert kalır hem de yemeğin tadı olmaz. Onun için bu günler ideal. Yaprağı sabah serinlikte topluyoruz. Yaprakları büyük bir titizlikle topluyoruz eğer yaprakları toplarken yırtarsanız o yaprak bir işe yaramaz. Kadınlar ellerine bir iğne alıp yaprakları çok uzun olmayacak şekilde iplere diziyor. İplere dizilen yapraklar gölgede kurutulmalı. Daha sonra bu yapraklara kurt düşmemesi için eylül ayı sonu gibi naylon poşetlere konulmalı ve yapraklar hiç hava almamalı. Kiraz yaprağını kurutarak saklamanın yanı sıra yaprağı salamura şeklinde ve dondurucuya konularak ta saklanabilir. Salamurası için toplanan yapraklar destelenip, aralarına tuz serperek, bidona basıyoruz. En fazla iki gün bekledikten sonra, yapraklar iyice bidona oturuyor ve çöken yaprağın yerine yeni desteler yapılarak üzerine eklenebiliyor.  Bidonlara bastıktan yaklaşık bir ay sonra yaprak salamuranız kullanıma hazır.”

 

Ebubekir Atilla

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber