• DOLAR
    5,7635
    % -0,11
  • EURO
    6,4297
    % 0,47
  • ALTIN
    282,9559
    % 1,81
  • BIST
    97.149
    % 1,84

Kadayıf Satışları Arttı

Ramazan ayının girmesiyle birlikte kadayıf satışları da arttı.  Hem ağızlarını tatlandırmak hem de enerji almak isteyenler kadayıfa yöneliyor. Satışların şu anda çok iyi olduğunu aktaran kadayıfçılar hem tel kadayıfın hem de Malatya’ya has yassı kadayıfın çok fazla tercih edildiğini dile getirdiler

Kadayıf Satışları Arttı

Ramazan ayına girilmesiyle birlikte kadayıf satışları da arttı.  Kadayıfçılar hem tel kadayıfın hem de Malatya’ya has yassı kadayıfın satışlarının arttığını belirtti.  Kadayıfçılar şunları dile getirdi: “İnsanlar oruç olunca bünyeleri daha fazla enerjiye ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle de tatlı yemeye yöneliyorlar. Bu şekilde enerji ihtiyaçlarını karşılıyorlar. Bu yüzden Ramazan ayı geldiğinde kadayıf satışlarımız artıyor. Hem tel kadayıf hem de Malatya’ya has olan tel kadayıf satışlarımızda bir artış yaşanıyor.”

 FİYATI UYGUN

Tel kadayıfın nasıl yapıldığını anlatan usta, içinde sa­dece un ve su bulunan kadayıf hamurunun döner ocakta pişirilip çiğ kadayıf halini aldığını belirterek: “Döner ocakta pişirilen çiğ kadayıf yağla bir­likte kıyıldıktan sonra satışa sunuyoruz. Müşterimizin talebi oldukça fazla özelikle tel kadayıf satışlarımız yoğundur. Fiyatlarımız da çok uygun. İyi kadayıf nemli olan kadayıftır.  Kuru olan kadayıfa aldanmasınlar. Kadayıf yapmak isteyenler özellikle nemli kadayıf alsınlar. Ayrıca yağının da bol olması gerekiyor. Kadayıf insanı sıcak tutar. Vücuda enerji verir ve insanı canlı tutar. Arasına ceviz ve peynirde koyduğunuz zaman enerji bombası olur.”

YASSI KADAYIF TA ÇOK FAZLA TERCİH EDİLİYOR

Kadayıf ustaları yassı kadayıfın nasıl yapıldığını şu şekilde anlattı: “Yassı kadayıf, Malatya’ya has bir tatlı ve sadece Malatya’da yapılıyor. Vatandaşlarımız tarafından çok sevilen bir tatlı.  Bu tatlının yapımı diğer yemekler gibi biraz zahmetli tabi. Bu tatlı için 2-3 çeşit unu bir araya getiriyoruz. Unun içine kabartma tozu, yumurta, süt, el yapımı kendi mayası ekşi hamur mayasını katarak akışkan kıvamda bir hamur elde ediyoruz. Bu hamuru özellikle 60 derecedeki sıcak su ile yoğuruyoruz. Havalar soğuk ise suyu daha sıcak derecede koyuyoruz. Hava sıcak ise daha ılık su koyuyoruz. Sıvı kıvamda yoğrulan hamur yarım saat dinlendirilip mayalanmasını bekliyoruz. Yarım saat dinlenip mayalanan hamur yassı döküm tasına döküyoruz. Ve çevirmeden sadece bir yüzünü 2-3 dakika pişiriyoruz. Dileyen olursa onlara bu pişmiş hamuru da satıyoruz. Onlar evlerinde kendileri de yapabiliyorlar. Şerbetli tatlısını yapmak için bir tarafı pişen küçük hamurların arasına ceviz koyarak yarım ay şeklinde kapatarak etrafını iyice kapatıyoruz ve kızgın yağda kızartıyoruz. Kızaran tatlıları daha önceden hazırladığımız soğuk şerbete atıyor. Şerbette 5-6 dakika kalan tatlılar satışa hazır hale geliyor ve afiyetle yiyoruz. Kışın havalar soğuduğunda ve ramazan ayında bu tatlı halkımız tarafından çokça tüketiliyor. Hafif bir tatlı olduğu için de fazla ağırlık yapmıyor. Şu anda en çok satılan tatlımız yassı kadayıf. Bunun nedeni halkımız bu tatlıyı oldukça fazla seviyor ve ilgi gösteriyor. Şerbetlisini 13 liraya şerbetsiz hamur halinde ise vatandaşlarımıza 8 liraya satıyoruz.”

Rahime Gül Erbaş

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber