• DOLAR
    6,1176
    % 0,34
  • EURO
    6,8410
    % 0,11
  • ALTIN
    252,4811
    % 0,36
  • BIST
    84.596
    % 1,10

İçecekler de Kışa Hazırlanıyor

Bir araya getirilen çeşit çeşit meyveler kaynatılıp güneşte bekletiliyor kışın ise sulandırılarak içiliyor. Elde edilen bu doğal meyve şurupları ise şifa saçıyor.  Malatya’da özellikle üzüm, şeftali, kayısı, erik gibi meyvelerden yapılan şuruplar kışın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor

İçecekler de Kışa Hazırlanıyor

Sonbahar mevsimine girdiğimiz şu günlerde kış hazırlıkları da son sürat devam ediyor. Hava sıcakken kışlık yiyeceğini, içeceğini hazırlayıp kışın rahat etmek isteyen hanınlar şimdiden işe koyuluyor. Sadece yiyeceklerde değil içeceklerde de kış hazırlıkları yapılıyor. Bunlardan birisi de su ile karıştırılarak içilen şuruplar. Yazın kışın içilmek üzere meyve şurupları yaptıklarını dile getiren Melahat Kara şunları dile getirdi: “Bizim kültürümüzde kış hazırlıkları önemli bir yer tutar.  Yazın ilk günlerinden itibaren kış için hazırlık yapmaya başlarız. Çeşitli sebzeleri kuruturuz, dolmalık biber, patlıcan yaparız.  Fasulye, kabak, salatalık kuruturuz. Tabi bunların yanında içecek olarak ta kışa hazırlık yaparız.  Yazın olan bütün meyvelerin nerede ise hepsinden şurup yapıyoruz. Biz atamızdan dedemizden böyle gördük. Elimize geçen hiçbir meyveyi araya vermiyoruz, ziyan etmiyoruz.”

MEYVE ŞURUBU YAPILIŞI

Kara meyve şurubu yapılışını şu şekilde sıraladı: “ her meyveden şurup yapılır. Biz genelde kayısı, erik, şeftali, kızılcık gibi meyvelerden şurubu yapıyoruz. Şu sıralar üzüm mevsimi olduğu için üzümden de şurup yapıyoruz. Üzüm şurubu şu şekilde yapılıyor. Üzümü iyice yıkayıp çöplerinden ayırıyoruz. Geniş bir kapta bir sıra şeker bir sıra üzüm olarak sıralıyoruz. Şeker içinde bir gün bekletiyoruz. Daha sora bekleyen üzümümüze üzerini kapatacak kadar su ekleyerek kaynatıyoruz. Kaynarken ise sürekli karıştırıyoruz. İndirmeye yakın içine limon suyu ya da limon tusu ekliyoruz beklerken bozulmaması için. Daha sonra kaynayan kazanı ocaktan alarak soğumaya bırakıyoruz. Daha sıcakken bir kemisten geçiriyoruz. Kemisin altında kalan şurubu geniş kaplara koyarak güneşe koyuyoruz. 2 gün güneşte bekleyen şurubumuzu ağzı kapaklı bir kaba alıyoruz. Bu şurubumuz bozulmadan yaklaşık 1 yıl gidiyor.”

“SU İLAVE EDİP TÜKETİLEBİLİR”

Kara şunları dile getirdi: “Meyve şurubumuzu kışın meyve suyu olarak, yemeklerin yanında, misafirlere ikram edebilirsiniz. Dilerseniz şurubu sulandırarak ta tüketebilirsiniz. Bazılarına göre çok şekerli olduğu için su ilave etmekte fayda var.”

 

 

Rahime Gül Erbaş ( Özel Haber)

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber