• DOLAR
    6,2987
    % 1,67
  • EURO
    7,3990
    % 1,15
  • ALTIN
    242,0881
    % -0,99
  • BIST
    97.244,31
    % 1,17

Havalar Soğudu Değirmen Mevsimi Başladı

Havaların soğumasıyla birlikte kış hazırlıklarının önemli bir kısmını oluşturan değirmen hazırlıkları da başladı. Kaynatılan bulgurlar ve un yapılmak istenen buğdaylar değirmen için hazırlandı.  Kaynatılan bulgurlar önceden seçilerek içindeki taş, çöp, bitki tohumu gibi zararlı maddelerden arındırılarak son aşama olan değirmenden sonra yemeye hazır hale gelecek

Havalar Soğudu  Değirmen Mevsimi Başladı

Havaların soğuması ve artık sonbahara girdiğimiz şu günlerde kış hazırlıkları hızlandı. Kışın yemek yapmak için kaynatılan bulgurlar ve un yapılmak için ayrılan buğdaylar değirmen için hazırlanıyor.  Büyük don kazanlarında kaynatıldıktan sonra güneşte kurutulan buğdaylar değirmene götürülüp bulgur haline getirilmeden önce içindeki zararlı maddelerden ayrılarak seçiliyor. Türkiye genelinde bir üne sahip olan Malatya Bulguru kaynatıldıktan sonra bir araya gelen kadınlar tarafından değirmene hazır hale getiriliyor. Bulgur seçiminin yıllardır bulgur kaynatan Güldemet Yaşar ile konuştuk. Bulgur seçimi ile ilgili Yaşar şunları dile getirdi: “ Malatya yemeklerinin ana malzemesi bulgur. Bulgur ile yapılan onlarca yemeğimiz var. Onun için bulgur bizde çok önemli. Bu yüzden ayrı bir önem ve özen gösteririz bulgura. Yaz kış sürekli bulgur yeriz. Bir nevi bulgur ile yapılan yemekler bizim için hazır yemektir. Misafire ev halkına muhakkak bulgur ile yemek yaparız. Bulgur olmazsa Malatya mutfağı da olmaz. Ana yemeklerimizin hepsi bulgurdan yapılıyor.”

“KAYNATMADAN ÖNCE ELİYORUZ AMA…”

Yaşar: “Bulgur kaynatılmadan önce kalbur yardımı ile eleniyor ama yine de içine kaçan şeyler oluyor. Bunlar ağıza gelince hoş olmuyor. Bizde değirmene götürmeden önce bu yabancı maddeleri tek tek bulgurun içinden seçip öyle değirmene götürüyoruz.  Bulguru seçmek zor bir iş. Günlerce başında oturuyorsun. Tek tek içini ayıklıyorsun.  Taşı, tohumu, arpayı, çavdarı ve yabancı maddeleri içinden alıyorsun.”

“AYIKLARKEN ADETA FITIK OLUYORUZ”

Ayıklamak için önce kaynatılan bulgur kuruduktan sonra kaldırıyoruz.  Bulguru seçmek için akrabalar, tanıdıklar bir araya geliyor. Tek başına yaparsan kafayı yersin. Deli işi bir şey. Bir ekmek tahtasının üzerine kaynatılan bulguru koyuyoruz. Daha sonra elimizle sererek içindeki çörü çöpü alıyoruz. Bu seçme aşamasında ne belimiz kalıyor oturmaktan ne de boynumuz. Adeta fıtık oluyoruz bulgurun başında. Ama işimiz bitince de bulgurun içi tertemiz oluyor. Ve gönül rahatlığı ile yiyoruz. Bu seçme aşamasında bir araya geldiğimiz için çok güzel muhabbetler de gerçekleştiriyoruz. Akrabalık bağlarımız daha da kuvvetleniyor. “ dedi.

“BULGURDAN SONRA DA YARMA SEÇİYORUZ”

Bulguru seçtikten sonra yarma denen köftelik için de buğday seçtiklerinin dile getiren Yaşar sözlerini şu şekilde sürdürdü: “ bulguru seçtikten sonra yarma diye adlandırdığımız köftelik için buğday seçiyoruz. Seçtiğimiz buğday ile o buğdayın yarısı kadar bulguru değirmende karıştırıp öğüterek yarma elde ediyoruz. Bu yarma ile çok sayıda yemek yapıyoruz.”

“GÜVE DEŞMEMESİ İÇİN SONBAHARI BEKLİYORUZ”

 

Unlukları için de buğdayları elediklerini ve değirmene hazır ettiklerini ifade eden Yaşar, “unluklar son baharda havalar serinleyince hazırlanır. Eğer havalar sıcakken değirmene giderseniz unlarınıza sıcaktan dolayı güve düşer. Güve düşmemesi için değirmen için sonbaharı bekliyoruz. “ dedi.

 

>>Rahime Gül Erbaş ( Özel Haber)

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber