Manavlar Dertli…

9.11.2017 16:35:17

Ağustos ayında tezgâhlara inen az da olsa şu anda satışı yapılan Kızılcığın artık dikilmediğinden dert yanan manav esnafı, “Kızılcığı artık çiftçilerimiz yetiştirmiyor. Atalarımızın diktikleri fidanlardan faydalanıyorlar. Toplanması zor ve kaşıntı yaptığı için, gençler de maalesef hazıra koştuklarından dolayı ekim de yapılmıyor.” dedi

Facebook Paylaş Twitter Paylaş Haberi Yazdır

Rahime Gül Erbaş (Özel Haber)

Ortalama 1 metreye kadar uzanabilen kısa boylu ağaçlarda yetişen Kızılcık meyvesinin artık Malatya’da dikilmediğinden dert yanan Manav Ömer Dinçer şunları dile getirdi: “Kızılcık, ortalama 1 metreye kadar uzanabilen kısa boylu ağaçlarda yetişen bir meyve. Kızılcık ağacının çiçekleri genelde sarı olur. Birçok şekilde tüketilen kızılcık, daha çok marmelat ve içecek olarak tüketilmektedir. Bunun dışında çok eski çağlardan itibaren tıbbi amaçlı kullanımı yanında giyim sektöründe battaniye boyamak için de kullanılmıştır. Kızılcıklar temmuz, ağustos ayında olmaya başlar, eylül ve ekim ayında ise derilmeye başlanarak tezgâhlara gelir. Bize Malatya Kozluk ve Kileyk, Gündüzbey ve Yeşilyurt’tan geliyor.”

“SATACAK ÜRÜN BULAMIYORUZ”

Satacak ürün bulamadıklarını iade eden Dinçer şunları sıraladı: “ Satmak için Kızılcık bulamıyoruz. Kızılcığı artık çiftçiler yetiştirmiyor. Ürün bulursak satışımız iyi. Şimdi ürün yok diye talep var ama ürün olduğu zaman da talep olmuyor. Eskiden çok yetiştiriyorlardı artık kızılcık fidanı eken de yok. Atalarımızın diktiği fidanlardan faydalanıyorlar. Kızılcık dibine düştüğü zaman yeni bir fidan çıkıyor bunun özeliği bu yani artık yeni fidan dikilmiyor sadece dibine düşen kızılcıklardan yeni fidanlar oluşuyor. Bir de bunun toplanması, derilmesi çok zor, kaşıntı yapıyor onun için gençler de hazıra koştukları için ekimi yapılmıyor.”

FİYATI 9 LİRA

Dinçer şu şekilde konuştu: “Kızılcıgın fiyatı ilk çıktığı zaman 5-6 liraydı ama şu anda piyasada az olduğu için 8-9 lira arasında değişiyor. Kızılcığı Malatyalılar genelde reçel olarak tüketiyor. Bazıları ise marmelat yaparak kızılcığı tüketiyor.”

KIZILCIĞIN SAĞLIĞA FAYDALARI

Kızılcığın en önemli özelliğinden bir tanesi C vitaminini bol miktarda içeren diğer besinlerde olduğu gibi etkili bir antioksdian olmasıdır. Bu özelliğinden dolayı çok geniş bir yelpazede sağlığımıza katkıda bulunur. Bunun dışında bazı hastalıklara yakalanma riskini azaltır, bu hastalıklardan başlıcaları, kanser, idrar yolu enfeksiyonu başta olmak üzere diğer enfeksiyon türlerine iyi gelir. Çok yönlü bir meyve türü olan kızılcık aynı zamanda diş sağlığından cilt sağlığına, hücrelerin yenilenmesinden, sindirim sistemi organlarının sağlığının korunmasına kadar birçok faydası vardır. Bunun yanında çok değerli C vitamini içerdiği için kış aylarında soğuk algınlıklarının neden olduğu hastalıkların tedavisinde yaygın olarak kullanılır. İdrar yolu enfeksiyonu genelde çok ciddiye alınmayan hastalıklardan bir tanesidir. Fakat en başta önlem alınmaması durumunda böbrekler dâhil bir diğer sindirim sistemi organlarını tehdit etmeye başlar. Hatta ilerleyen seviyesinin prostat olduğunu söylemek mümkündür. Kızılcığın idrara yolu enfeksiyonlarını tedavi edici özelliğinin olduğu birçok laboratuvar çalışması sonucu ispatlanmıştır. Bunun için bir miktar kızılcık suyu kaynatılarak tüketilmesi yeterlidir. Antitümör etkisi olan nadir meyvelerden bir tanesidir. Kızılcığın bu özelliği içerdiği polifenolik olarak adlandırılan bileşene atfedilir. Dünyanın birçok ülkesinde farklı kurumlar tarafından yapılan bilimsel araştırmalar sonucunda bu özelliği ispatlanmış ve meme, kolon, prostata ve diğer birçok kanser tümörlerine karşı çok etkili olduğu ortaya konulmuştur. Kızılcık suyu aynı zamanda kanın pıhtılaşmasını engelleyen ve tümörleri ortadan kaldıran salisilik asit içermektedir. Bu yüzden düzenli olarak kızılcık tüketimi birçok kanser türüne yakalanma riskini azaltır. Kızılcık, kalp hastalıklarına yakalanma riskini azaltır ve kardiyovasküler sağlığın korunmasına ciddi anlamda katkıda bulunur.  Kızılcık suyu diş çürüklerini önler. Kızılcıkta bulunan ve proantosiyanidin olarak adlandırılan bileşen, dişlere yapışan zararlı bakterilerin ortadan kalkmasına yardımcı olur.  Yapılan bilimsel  çalışmalara göre, kızılcık suyu çocuklarda kulak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sık yaşanmasına neden olan haemophilus influenzayı azaltmaya yarar. Bunun yanında solunum yollarına zarar eren bakterilerin ortadan kalkmasını sağlar. Kızılcık, çeşitli kanser hücrelerinin büyümesini engelleyen proantosiyanidinleri içerir. Çalışmalar, flavonoidler bakımından zengin besinlerin kanser ve kanserden kaynaklanan ölüm riskini azaltmada önemli bir rol oynadığını ortaya koymaktadır. Özellikle kızılcık suyu tüketimi kolon ve mesane kanserine kaynaklanan riskini ciddi anlamda azaltabilir. Çünkü zengin miktarda anti kanserojen bileşenler içermektedir. Kızılcık Kemik ve Dişleri Güçlendirir: Kızılcık suyu doğal bir kalsiyum kaynağı olmasına rağmen, birçok meyve suyu firmaları kızılcık suyu için ekstra kalsiyum ekler. Doğal yıllarla veya başka yollarla lınan kalsiyum osteoporoz olarak adlandırılan bir çeşit kemik hastalığına yakalanma riskini azaltır.

Ulusal Gazeteler
18 Kasım 2017 Cumartesi 1'inci Sayfamız
Reklam

Spor Toto Süper Lig Puandurumu

 

Nöbetçi Eczaneler

Resmi ilanlar

Yazarlar