• DOLAR
    6,8612
  • EURO
    7,7521
  • ALTIN
    392,22
  • BIST
    1,1249

Gıda İsrafını Engelleme Proje Yarışması Yapılacak

Ülkemizde her yıl üç gıdadan birinin ve yılda 14,5 milyon ton gıdanın israf edilmesi üzerine harekete geçen İstanbul Ticaret Borsası bu doğrultuda Gıda İsrafını Engelleme Proje Yarışması düzenleyecek. Birinciye 30 bin TL ödül verileceği yarışma için son başvuru tarihi 30 Kasım 2020.

Gıda İsrafını Engelleme Proje Yarışması Yapılacak

Ülkemizde her yıl üç gıdadan birinin ve yılda 14,5 milyon ton gıdanın israf edilmesi üzerine harekete geçen İstanbul Ticaret Borsası bu doğrultuda Gıda İsrafını Engelleme Proje Yarışması düzenleyecek. Birinciye 30 bin TL ödül verileceği yarışma için son başvuru tarihi 30 Kasım 2020.

“İsraf edilen her gıdayla geleceğimizi de israf ediyoruz.” Diyen  ve bu doğrultuda hareket geçen İstanbul Ticaret Borsası Türkiye genelindeki üniversitelerle sınırlı olacak olan Gıda İsrafını Engelleme Proje Yarışması düzenleyecek. Konu için İstanbul Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kopuz, “Bugün bir tarafta yeterli gıda bulamayanlar diğer tarafta gıdayı israf edenlerin bulunması ne yazık ki çözümünde zorlandığımız küresel bir sorun. Öte yandan sürdürülebilir gıda üretiminin çevresel ve iklim değişikliği gibi nedenlerle tehlikeye düşme ihtimali de giderek artıyor. Bu konuda gerek toplum gerekse de birey olarak yapabileceğimiz ilk ve aslında en basit önlemlerin başında gıda israfının önlenmesi geliyor. Ülkemizin yıllık tarımsal gıda ihracatının 18 milyar dolar civarında olduğu göz önünde bulundurulduğunda neredeyse yıllık ihracatımız kadar israf ediyoruz Bu rakamlar artık gıda israfının önlenmesine daha fazla önem vermemiz gerektiğini söylüyor. Yeni koronavirüs salgını öncesi gıda israfında durum zaten tehlikeli boyutlardayken salgın sonrasında alınan korunma tedbirleri ve karantina sınırlamaları nedeniyle yapılan panik alışverişlerinde ihtiyaç fazlası gıda alınması ve bunların bir kısmının uzun süre korunmasının mümkün olmaması gıda israfının boyutlarını arttırmaktadır. Gerek yeni koronavirüs salgının yayılmasının önüne geçmek amacıyla uygulanan tedbirlerin ticari hayata sekteye uğratması gerekse harcamaların öncelikle daha çok sağlık sektörüne yapılması nedeniyle salgının ekonomik maliyetinin çok yüksek olduğu görülmektedir salgın sonrasında en gelişmiş ve zengin ülkelerde bile gıda temini sıkıntısı yaşanabileceği ortadadır. Bu durumda gıda temelinde sıkıntı yaşanmaması için gıda tedarik zincirinin korunması için önlem alınması kadar gıda israfının engellenmesi için de önlemler alınması önem arz etmektedir. Bu noktada hayata geçirdiğimiz projelerden biri de ülkemizdeki tüm üniversite öğrencileri arasında düzenlediğimiz ödüllü bir yarışma. Üniversite öğrencisi gençlerimizin gıda israfına getirebilecekleri çözümlerin üretecekleri projelerin etkili sonuçlar almanıza yardımcı olacağına dair inancımızla bu yarışmayı düzenledik. Esasen yeni koronavirüs salgını nedeniyle içinde bulunduğumuz durum ve uzaktan eğitime geçilmiş olması nedeniyle yarışmanın bir süreliğine ertelenmesi düşünürmüş ise de pandemi nedeniyle gençlerimizin evde bulunduğu bu sürecin değerlendirmesinin hem öğrencilerimizin hem de projemiz açısından daha verimli olacağı sonucuna varılarak yarışmamızın hayata geçirilmesine karar vermiş bulunmaktayız. Gıda İsrafını Engelleme Proje Yarışması ile distribütörler, perakendeciler, lokantalar, oteller, hastaneler, okullar ve evlerde gıda israfının önlenmesi ve israf olarak olacak gıdanın toplanarak değerlendirmesi sağlayacak projeler geliştirmesini hedefliyoruz. Tüm üniversite öğrencilerimize Gıda İsrafını Engellemeye Proje Yarışmasına davet ediyoruz” ifadelerine yer verdi.

ÖDÜLLER

Dünyada her gün 5 milyona yakın ekmek ve her yıl 18 milyon tonu aşkın sebze ve meyve çöpe gidiyor. İsraf edilen bu gıdaların maliyetiyle her yıl 60 hastane ve 120 okul açılabilir. İsraf edilen gıda miktarının %25’ini azaltmak dünyadaki 870 milyon aç insanı doyurabilir. FAO verilerine göre yılda 1,3 milyon ton gıda çöpe atılıyor ve bu gıdanın %40’ı yenilebilecek durumdadır. Ülkemizde de her yıl üç gıdadan biri israf oluyor yılda 14,5 milyon ton gıdayı israf ederek dünyamızın ve ülkemizin geleceğini çöpe atıyoruz. Yukardaki veriler doğrultusunda bu duruma son vermek için düzenlenecek olan ve başvuruların 1 Mayıs’tan itibaren başladığı Gıda İsrafını Engellemeye Proje Yarışması detayları şu şekilde; Bu yarışma Türkiye genelindeki üniversitelerle sınırlıdır. Gıda israfına son ver sloganı ile yola çıkılan yarışmada birinciye 30 bin TL, ikinciye 15 bin TL, üçüncüye 10 bin TL , mansiyon 1’e 5 bin TL , mansiyon 2’ye 5 bin TL ödül olarak verilecektir. Son başvuru tarihi 30 Kasım 2020. Detaylı bilgi ve başvuru için gidaisrafiprojeyarismasi.com ve başvuru@gidaisrafi.com Adreslerine başvurabilirsiniz.

Hanife Sarı

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber