• DOLAR
    5,7635
    % -0,11
  • EURO
    6,4297
    % 0,47
  • ALTIN
    282,9559
    % 1,81
  • BIST
    97.149
    % 1,84

“Fırıncılar, İftara ve Sahura Yetişmek İçin Var Gücüyle Çalışıyor”

Ramazanda sofraların baş tacı ola ekmeği vatandaşların sofrasına tam zamanında yetiştirmek için var gücüyle çalıştıklarını belirten fırıncı esnafı, “Biz hem yazın sıcağı hem kışın soğuğunda dur durak bilmeden çalışıyoruz. Hele ki bu günler oruçla daha da zorlaşıyor. Ama güç kuvvet konusunda rabbimin yardımıyla bu günleri atlatıyoruz. Bizim asıl amacımız özellikle Ramazan sofralarına ekmekleri tam zamanında ulaştırmak. Bunun için Ramazan ayında ustalarımız sabah 9’da gelerek hazırlık yapıyor, 10 işe başlıyoruz iftar saatine kadar. Bundan sonra da bu ustalarımız gidiyor diğer ekibimiz geliyor. Onlar da gece saat 2’ ye kadar çalışıyor.” dedi

“Fırıncılar, İftara ve Sahura Yetişmek İçin Var Gücüyle Çalışıyor”

Ramazan ayını ateşin başında geçirerek çalışmak zorunda kalan mesleklerden biri de fırıncılık. Hem ateş sıcaklığı hem de Ramazan’da tutulan oruca karşı sabır göstermeleri gerekiyor. Bu konuda çalışma koşullarından bahseden fırıncı esnafı Muhammed Metin, Barış Tunç, Uğur Baştürk, Cebrail Karabey, Hüseyin Yıldırım “Havalar ısındı ramazan ayı bu günlere denk geldi. Bundan şikâyetçi değiliz. Biz çünkü her mevsim çalışmak zorundayız, insanların evine ekmek götürebilmesi için. Biz hem yazın sıcağı hem kışın soğuğunda ocak ateşi başında dur durak bilmeden çalışıyoruz. Hele ki bu günler oruçla daha da zorlaşıyor. Ama güç kuvvet konusunda rabbimin yardımıyla bu günleri atlatıyoruz. Bizim asıl amacımız özellikle ramazan sofralarında ekmekleri tam zamanında ulaştırmak. Bunun için Ramazan ayında ustalarımız sabah 9’da gelerek hazırlık yapıyor, 10 işe başlıyoruz iftar saatine kadar. Bundan sonra da bu ustalarımız gidiyor diğer ekibimiz geliyor. Onlar da gece saat 2’ ye kadar çalışıyor. Bu şekilde hem oruçlarımızı tutuyoruz hem de vatandaşa hizmet vermeye çalışıyoruz. Ocağın karşısında oruçlu olduğumuz halde herhangi bir sağlık sorunu yaşamıyoruz çok şükür. Cenabı Allah sabrını veriyor gerçekten. Yağlı ekmek, yemek siparişi alıyoruz onları hazırlıyoruz. İftar saatinde baya bir yoğunluk oluyor. Her şeyimiz hazır olduğu için yetiştirme sıkıntısı çekmiyoruz. Gündüzden hazırlıyoruz demiştik zaten öncesinde. Ramazan dolayısıyla ekmeğe ve açık ekmeğe taleplerde düşüş var. Çünkü aradaki bir öğün olmadığı için biraz düşüş var. Diğer ramazanlara göre bu sene düşüş biraz daha fazla. Bunun neden kaynaklandığını bilmiyorum.  Ramazanda en çok pide ve yağlı ekmek tercih ediliyor. Pide iftar için tercih ediliyor, yağlı ekmek ise sahur için tercih ediliyor. Top ekmek tercih ediyor bir de sahurda.” İfadelerine yer verdi.

“FIRINCI ESNAF RUHSATSIZ FIRINLARDAN VE BELEDİYE BÜFELERİNDEN DERT YANDI”

Sözlerine devam eden fırıncı esnafı alandaki sorunları için: “Malatya’da yaklaşık 100’ e yakın ruhsatsız fırın var. Bu da haksız rekabete neden oluyor ve üreteceğimiz ürün kapasitemiz tam olmadığı zaman kazançta olmuyor.  Her şeyi tamam olan arkadaşlarımız zarar ediyor. Belediyelerin ruhsatsız fırınların önüne geçmesi lazım. Yöresel ekmek fırınları da bizim esnafımıza zarar ettiriyor. Tamam, yöresel ekmek ama Malatya pidesi de yöresel ekmektir. Yöresel ekmek fırınları çok fazla çoğalmış Malatya’da. Her bir kadın bodrum gibi bir yerde, küçük bir dükkânda hemen böyle bir yer açıyor. Bunların bazılarının lavabosu bile yok bitişikteki dükkândan su alıyor, ekmeğini öyle yapıyor. Bunlara da bir denetim standarttı gelmesi lazım. Belediyenin ekmek fabrikasının olması da bizi olumsuz etkiliyor. Belediye ekmek haricinde simit, tatlı ve unlu mamullerin hepsini yapıyor yaş pastaya kadar. Bunu belediyenin yapmaması lazım. Halk ekmeği sadece ekmek çıkarır ekmek alma gücü olmayanlar için çıkarılır. Halk emek dediğin öyle olmalı. Ve halk ekmeği büfeleri belli saatlerde açık olmalı. Esnafa hak tanımaları lazım. Bizde öyle değil. Halk ekmek sabah 6’da açılıyor akşam saat 8’de fırınlarla beraber kapatılıyor. Ama diğer illerde öyle değil. Akşam 4’te halk ekmek büfeleri kapanır hemen. Bir de büfeler şehrin en hareketli noktalarına götürülüp konulmuş. Bu durumda büfelerin fakir mahallelere kurulması lazım. Çarşının göbeğine bu büfeler kurulmamalı. Belediye istediği here büfesini açında bizim esnafımız zarar ediyor.” şeklinde konuştu.

Hanife sarı (Özel Haber)

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber