• DOLAR
    4,8002
    % -0,95
  • EURO
    5,6007
    % -1,37
  • ALTIN
    189,6436
    % -0,99
  • BIST
    91.629,55
    % 2,10

Et Tüketimi Çesitlendirilmelidir

Türkiye Ziraat Odalari Birligi (TZOB) Genel Baskani Semsi Bayraktar, et tüketiminin koyun, keçi, hindi, kaz ve ördekle çesitlendirilmesi gerektigini bildirerek, "et üretiminde ve tüketimde bütün agirligi kirmizi ette sigir, kanatlida tavuk etine verdik. Kirmizi ette koyun, keçi eti üretimi ve tüketimi, kanatlida hindi, kaz ve ördek eti üretimi ve tüketimi artirilmalidir" dedi

Et Tüketimi Çesitlendirilmelidir

Bayraktar, yaptigi açiklamada, 1997 yilinda hindide 5 milyon 328 bin, ördekte 1 milyon 829 bin, kazda 1 milyon 795 bin olan hayvan mevcudunun 2011’de hindide 2 milyon 563 bin, 2012’de kazda 676 bine, ördekte 357 bine geriledigini, 2016’de hindi sayisinin 3 milyon 183 bine, kaz sayisinin 933 bine, ördek sayisinin 414 bine yeniden yükseldigini belirtti. Buna karsin 1997’de 61 milyon 402 bin olan yumurta tavugu sayisinin 2016’da 108 milyon 689 bine, et tavugu sayisinin 104 milyon 871 binden 2016’da 220 milyon 322 bine çiktigini vurgulayan Bayraktar, sunlari kaydetti: “1997’de 471 bin 415 ton olan tavuk eti üretimi, 2016’da 1 milyon 879 bin ton oldu. Tavuk eti üretimi bu yil rekor kirarak 2 milyon tonu asacak. Buna karsin hindi eti üretimi 2016’da 46 bin 501 ton oldu. Bu yil hindi eti üretimi 50 bin tonda kalacak gibi görünüyor. 2016’da 2 bin 117 ton kaz, 421 ton ördek eti üretildi. Bu rakamlar rahatlikla 4-5 katina çikarilabilir. Üstelik hindi, kaz gibi kanatlilardan tavuktan çok daha fazla et verimi elde edilebiliyor. Bir tavuktan elde edilen ortalama et 1,7 kilogramda kalirken, hindide bu rakam 10 kilograma çikiyor. Tabii ki hindi, kaz, ördek gibi kanatlilardan elde edilecek et, tavuk etinin tüketimdeki yerini doldurmalari mümkün degildir. Yine de önemli bir kanatli eti üretim kaynagi olabilirler.”

“KIRMIZI ETTE, KOYUN VE KEÇI ETININ PAYI YÜZDE 25’I BULMALIDIR”

Kirmizi ette de benzer bir durum olduguna dikkati çeken Bayraktar, su bilgileri verdi: “2016’da üretilen 1 milyon 173 bin 42 ton kirmizi etin yüzde 90,3’ünü sigir eti olusturdu. Sigir eti 1 milyon 59 bin 195 tonu bulurken, bu rakam, koyunda 82 bin 485, keçide 31 bin 11, mandada 351 tonda kaldi. Bu sürdürülebilir bir durum degildir. Kirmizi ette, koyun ve keçi etinin payi yüzde 25’i bulmalidir. Halen, ülkemizde 14 milyon 659 bin sigir, 157 bin manda, 33 milyon 562 bin koyun, 11 milyon 11 bin keçi mevcudu vardir. Anadolu, küçükbas hayvanciliga son derece uygundur. Bu topraklarda rahatlikla 1 milyonun üzerinde manda, 50-60 milyon koyun, 15-20 milyon keçi beslenebilir. Islah çalismalariyla et üretimi de hayvan sayisindaki artistan çok daha fazla artirilabilir.”

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber