• DOLAR
    7,5575
  • EURO
    8,9826
  • ALTIN
    474,07
  • BIST
    1,1843

En Lezzetli Aşure Nasıl Yapılır?

Muharrem ayının 10.günü idrak edilen aşure günü için geri sayım sona erdi. Her sene olduğu gibi bu senede evlerde yapılacak olan aşureler komşulara dağıtılacak. Bolluk ve bereketin simgesi olan bugünde tam kıvamında aşure yapmak isteyenler tarif ve malzemeleri merak ediyor.

En Lezzetli Aşure Nasıl Yapılır?

Muharrem ayının 10.günü idrak edilen aşure günü için geri sayım sona erdi. Her sene olduğu gibi bu senede evlerde yapılacak olan aşureler komşulara dağıtılacak. Bolluk ve bereketin simgesi olan bugünde tam kıvamında aşure yapmak isteyenler tarif ve malzemeleri merak ediyor.

Muharrem ayının son günlerini yaşadığımız şu zamanlarda bu ayın vazgeçilmezi olan aşure yapımı sürüyor. Aşure nasıl yapılır işin uzmanlarına sorduk. Ev hanımı Fatma Kaya en güzel aşure nasıl yapılır anlattı. Kaya: “ Birçok kişinin severek yediği ve vazgeçemediği bir tatlı çeşidi olan aşure, Muharrem ayında yapılıp komşulara dağıtılması ile de bilinir. İçeriğinde vitaminler, mineraller ve protein olması, yapılırken ve süslenirken kullanılan malzemelerin faydaları nedeniyle hem yetişkinlerin hem de çocukların ölçülü tüketmesi şartıyla beslenme listesinde yer alması gereken bir tatlıdır. Hazırlanan her yemeğin, her tatlının damaklarda unutulmaz bir lezzet bırakması için bilinmesi gereken bazı püf noktaları var. Aynı durum aşure yaparken de geçerli. Aşure yapımında önem verilmesi gereken noktalardan biri hazırlanırken kullanılacak bakliyatların bir gece önceden suda bekletilmesi. Böylelikle ayrı ayrı sularda dinlenmeye bırakılan bakliyatlar içindeki gazlarını salınması sağlanıyor. Ayrıca aşurenin pişirme süresi oldukça kısalıyor ki, malzemelerin iyi pişmiş olması oldukça önemli. Ayrıca suda bekletilmiş bakliyatlar aşure pişirilecek tencereye eklenmeden önce iyice süzülmüş olmalı. Aşure yapılacak gün, hepsinin pişme süresi farklı olduğundan dolayı bakliyatlar ayrı ayrı pişirilmeli. Haşlanan bakliyatlar hiç suyu kalmayacak şekilde süzülmeli ve aşureye eklenmeli. Bakliyatlar ne kadar iyi süzülürse, o kadar berrak bir aşure elde edilir.  Aşure yaparken mevsim meyveleri ve yemişleri kullanılabilir. Buradaki püf nokta şudur; aşure içerisinde kullanılan kuru meyveler aşure pişirilirken tencereye en son atılmalıdır. Bunun sebebi incir, ceviz ve diğer kuru meyvelerin aşurenin rengini karartma riski. Bu sorunu ortadan kaldırmak için uygulanabilecek en iyi püf noktası ise inciri farklı bir tencerede haşlayıp aşureyi kapattıktan sonra içine eklemek. Bu sayede incirler renklerini çok fazla vermeyecektir.   Mutlaka akıllarda tutulması gereken bir püf noktası daha var. Aşurenin rengi eğer koyu olduysa içine koyabileceğiniz çok az süt aşureye kıvam vermekle kalmaz, rengini de açar. Aşureyi nasıl bir kaseye koyduğunuz da önemli bir detay. Lezzeti kadar, sunum şekli de yapılan tüm yemekleri ve tatlıları bir adım daha öne çıkartır. Porselen kaseler kullanmak en ideali. Aşure servis edilirken porselen kaselerde sunmaya özen gösterilmeli. Komşulara dağıtacağınız aşureler için alternatif olarak alüminyum tatlı kasesi kullanabilirsiniz.

Aşureyi saklama kısmı da önemli bir detay. Aşure yenilinceye kadarki saklanma süresinde mutlaka üstü kapalı tutulmalı. Üstü açık bir şekilde bırakılan kaselerdeki aşure, dolaba konduğunda üzeri kuruyabilir. Ayrıca dolaptaki diğer kokuların aşureye geçmesi de söz konusu. Bu yüzden aşurenin üzeri streç bir film veya kapakla kapatılmalıdır.” Şeklinde konuştu.

Ebubekir Atilla – Özel Haber

Sosyal Medyada Paylaşın:
Etiketler:
Aşure Muharrem ayı

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber