• DOLAR
    7,8697
  • EURO
    9,3985
  • ALTIN
    458,00
  • BIST
    10,5309

Dr. Oksal Kayısıda Kültürel ve Kimyasal Mücadeleye Dikkat Çekti 

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Erçin Oksal kayısıda çil (yaprak delen) hastalığı hakkında çiftçileri uyardı.  Çil hastalığına karşı etkin mücadelenin önemine değinen Oksal, “Öncelikle kültürel önlemler diyoruz arkasından kimyasal mücadele. Bu çok önemli çünkü aksi halde çil enfeksiyonu olması durumunda yapraklarda fotosentez miktarı azalacağı için bitki az fotosentez yapacak sonuç olarak meyvesini daha az besleyecek ve bu kaliteyi düşürüp kayısı fiyatını aşağı çekecek böylelikle gelirimiz azalacak.” dedi

Dr. Oksal Kayısıda Kültürel ve Kimyasal Mücadeleye Dikkat Çekti 

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Erçin Oksal kayısıda çil (yaprak delen) hastalığı hakkında çiftçileri uyardı.  Çil hastalığına karşı etkin mücadelenin önemine değinen Oksal, “Öncelikle kültürel önlemler diyoruz arkasından kimyasal mücadele. Bu çok önemli çünkü aksi halde çil enfeksiyonu olması durumunda yapraklarda fotosentez miktarı azalacağı için bitki az fotosentez yapacak sonuç olarak meyvesini daha az besleyecek ve bu kaliteyi düşürüp kayısı fiyatını aşağı çekecek böylelikle gelirimiz azalacak.” dedi

Kayısıda çil (yaprak delen) hastalığı hakkında çiftçileri uyaran Malatya Turgut Özal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Erçin Oksal önemli noktalara işaret etti açıklamasında Oksal, “Yaprak delen çil hastalığı kayısının sekonder hastalığı diyebilirim. Bu hastalıkla mücadele etmek için öncelikle monilyada olduğu gibi düşmanı burada da tanımamız gerekiyor. Hastalık sürgünlerde kışlamasını yapıyor, tomurcuk pullar arasında kışlama yapıyor. Bütün kışı bu şekilde geçiriyor ve bir sonraki yıl domur döneminde veya tomurcuk döneminde tomurcuk pulları arasında iklim uygunsa nemlilik de yeterliyse enfesiyonu gerçekleştiriyor. Daha sonra bu enfeksiyonu tomurcuklar dip kısmından bir akıntı meydana getiriyor ve bu akıntılı tomurcuklar daldan düşmüyor ve daha sonra buralarda küçük kanser lekeleri olabiliyor. Daha sonraki dönemde tam meyve kürkten çıktığı dönemde kayısının en hassas dönemi diyebiliriz. Bu dönemde kayısının dip kısmına enfeksiyon yapıyor. Bu dönem enfeksiyon yaptığı zaman meyvelerde döküntüye sebep olabiliyor mutlaka uygulama yapılması, kültür önlemi alınması lazım gerekiyor bu dönemde. Daha sonraki dönemde ise yağışlı ve nemli koşullar devam ediyorsa hava sıcaklığı uygunsa etken hem yapraklarda hem de meyvelerde ortası kahverengi etrafı kızıl renkli lekeler oluşturuyor. Bu lekeler eğer yaprakta oluştuysa   yaklaşık 8-10 gün içerisinde dökülüyor ve mermi dili dediğimiz yaprak delen hastalığını oluşturuyor. Meyvede ise meyve etli bir doku olduğu için burada bir delik oluşmuyor kabarık minik lekeler şeklinde  çil dediğimiz belirtiyi meydana getiriyor. Bunun mücadelesi nasıl yapılıyor? Mücadele yine monilya gibi bir yıl öncesinden başlıyor hastalıklı sürgünlerimizin ve tomurcuklarımızın olduğu dalların budanması lazım. Tomurcuklara dokunduğunda tomurcuklar dökülmüyorsa bu tomurcuklar hastadır. Sağlıklı dokuya kadar bunları buduyoruz. İlk ilaçlama dönemimiz güz döneminde yapraklar döküldükten sonra hemen arkasından mutlaka bordo bulamacıyla uygulama yapmamız lazım en az yüzde 2’lik. Biz burada sadece çil hastalığıyla mücadele etmiyoruz aynı zamanda bakteriyel kansere karşı da mücadele ediyoruz. Diğer bir ilaçlama dönemimiz bahar geldiğinde domur döneminde  tomurcuklar kabarmaya başladığında ne demiştik hastalık tomurcuk pulları arasında sporları var bunlar çimlenip enfeksiyon gerçekleştiriyor. Bunu engellemek için tomurcuk döneminde bakırla uygulama yapıyoruz. Bu bakır hastalığı engelliyor. Daha sonra monilya mücadelesi başlıyor çiçekler açtıktan sonra çiçekler  döküldükten sonrada tekrar bir ilaçlama dönemimiz var tam meyvenin kürkten çıkma döneminde. Bu dönem meyvenin hassas olduğu dönemdir  meyve dökülmesi yapabiliyor mutlaka bu dönemde de ilaçlama yapılması gerekmektedir. Bunu yaparken hasatla ilaçlama yapılan süreye dikkat etmek lazım.  Bu süre 3 ile 56 gün arasında değişiyor.  Normalde ilaçlama dönemi burada bitiyor normal şartlarda kayısıda çil ilaçlaması 3 olur ancak yağışlı koşullarda nemli  koşulların devam etmesi sonucunda ve bahçelerimizin ot durumu çok fazla ise ilaçlamanın tekrar edilmesi gerekiyor. Çünkü hastalık 0 dereceden başlıyor  enfeksiyona 30 dereceye kadar bu ısıdan sonrada hastalık hızı düşmeye başlıyor. Mutlaka eğer kürk döneminden sonra yağış devam ediyorsa o dönemde bir ilaçlama yapılması  gerekiyor.  Öncelikle kültürel önlemler diyoruz arkasından kimyasal mücadeleyi ihmal etmemeliyiz. Bu çok önemli.  Çil enfeksiyonu olması durumunda yapraklarda fotosentez miktarı azalacağı için bitki az fotosentez yapıyor ve sonuç olarak meyvesini daha az besliyor ve meyvelerin daha küçük olması ihtimali var ve meyveler aynı zaman da çil enfeksiyonu olduğu takdirde biliyorsunuz ki kaliteyi düşürüyor ve kayısının fiyatı düşüşe uğruyor gelirimiz azalıyor.” Diye konuştu.

Hanife Sarı

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber