• DOLAR
    7,5575
  • EURO
    8,9826
  • ALTIN
    474,05
  • BIST
    1,1843

Domatesler Organik Salça İçin Tek Tek İşlendi

Malatyalı kadınlar organik salça için kolları sıvadı. Yaz kış demeden 4 mevsim kullanılagelen ev yapımı salça mevsiminin gelmesi ile birlikte kırsal kesimde ikamet eden Malatyalı kadınlar bostandan taze taze dalından kopardıkları domatesleri işleyerek organik salça yapıyor. Yapılan salçalarla da Malatya damları ve evlerin önü kızıla boyanıyor…

Domatesler Organik Salça İçin Tek Tek İşlendi

Malatyalı kadınlar organik salça için kolları sıvadı. Yaz kış demeden 4 mevsim kullanılagelen ev yapımı salça mevsiminin gelmesi ile birlikte kırsal kesimde ikamet eden Malatyalı kadınlar bostandan taze taze dalından kopardıkları domatesleri işleyerek organik salça yapıyor. Yapılan salçalarla da Malatya damları ve evlerin önü kızıla boyanıyor…

Yaz kış demeden 4 mevsim kullanılagelen ev yapımı salça mevsimi geldi, çattı.   Bin bir uğraşla sofralara gelen salça yapımını ve daha fazlasını hanımlarının tecrübesi ile okuyucuya aktardık… Organik salça yapımı için konuşan Zeynep Orhan ve Hatice Karakaş, “Her yemeğin ana malzemesidir salça.  Salça hem biberden hem de domatesten yapılır. Biberi daha çok Maraş, Adana tarafı kullanır biz daha çok domates salçasını kullanır ve yaparız.  Evde yapılan organik olur içinde kimyasallar olmaz yemeğe çok da güzel rengini tadını verir. Hazır olan salçalar maalesef ne yemeğe renk ne de yemeğe tat veriyor.  Salça tek seferlik bir iş değil aşamaları var kazan kazan defalarca yapılır.  Herkes kendince damak tadına göre geleneksel yöntemleri ile domates alıp salçasını yapıyor.  Bizim uyguladığımız salça yapımı yöntemi şu şekilde, domatesler 4’ e ayrılır. Kesilen tüm domatesler büyük kazan ya da küçük tencereye konulur yine belirli aşamalarda tuz eklenir ki suyunu bıraksın sonra kazanın altı yakılır ve domateslerin iyice ezilmesi sağlanır. İyice kaynayan domatesler sonra yayık makinesinden geçirilir ki suyunu çıkarma işlemi kolay olsun. Yayık makinesinde geçen domatesler sonra hafif soğumaya bırakılır hafif soğuyan domates sonra sert süzgeç yardımıyla iyice ezilir suyundan kabukları ayrılır. Ayrılan kabuklar yani domatesin fazlası hayvanlara yem olarak verilir. Suyu da kovalara aktarılır ve daha önceden temizlenmiş kaplara aktarılarak ve daha önceden temizlenmiş dama bırakılır. Ara ara üstündeki çalı çırpı toz varsa bunlar ayıklanır ki salçanın tadı bozulmasın salçada bunlar yer edinmesin. Salça kıvamında kuruyan salça sonra kavanozlara veya küçük bidonlara konulur ve serin bir yerde muhafaza edilir. Salça koyduğunuz kavanozların içerisine muhakkak zeytinyağı ekleyin. Eklediğiniz zeytinyağı salçanın küflenmesini önler” şeklinde konuştu.

Hanife Sarı (özel haber)

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber