• DOLAR
    5,6592
    % 0,77
  • EURO
    6,3832
    % 0,58
  • ALTIN
    259,3534
    % -0,67
  • BIST
    101.849
    % 0,28

Doğal İçecek Şuruplar  Şifa Saçıyor

Bir araya getirilen çeşit çeşit meyveler yazın kaynatılıp güneşte bekletiliyor Ramazan ayında ise sulandırılarak içiliyor. Elde edilen doğal meyve şurupları şifa saçıyor.  Malatya’da özellikle üzüm, şeftali, kayısı, erik gibi meyvelerden yapılan şuruplar Ramazanın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor

Doğal İçecek Şuruplar  Şifa Saçıyor

Ramazan ayının yaşadığımız şu günlerde vatandaşlar içlerini ferahlatacak içeceklere ihtiyaç duyuyor. Bunlardan birisi de su ile karıştırılarak içilen şuruplar. Bu şurupları Ramazan ayının yanı sıra kışın da tükettiklerini söyleyen Melahat Kara şunları dile getirdi: “bizim kültürümüzde ramazan içecekleri önemli bir yer tutar. Yazın olan bütün meyvelerin nerede ise hepsinden şurup yapıyoruz. Biz atamızdan dedemizden böyle gördük. Elimize geçen hiçbir meyveyi araya vermiyoruz, ziyan etmiyoruz.”

MEYVE ŞURUBU YAPILIŞI

Kara meyve şurubu yapılışını şu şekilde sıraladı: “ her meyveden şurup yapılır. Biz genelde kayısı, erik, şeftali, kızılcık gibi meyvelerden şurubu yapıyoruz. Şu sıralar üzüm mevsimi olduğu için üzümden de şurup yapıyoruz. Üzüm şurubu şu şekilde yapılıyor. Üzümü iyice yıkayıp çöplerinden ayırıyoruz. Geniş bir kapta bir sıra şeker bir sıra üzüm olarak sıralıyoruz. Şeker içinde bir gün bekletiyoruz. Daha sora bekleyen üzümümüze üzerini kapatacak kadar su ekleyerek kaynatıyoruz. Kaynarken ise sürekli karıştırıyoruz. İndirmeye yakın içine limon suyu ya da limon tuzu ekliyoruz beklerken bozulmaması için. Daha sonra kaynayan kazanı ocaktan alarak soğumaya bırakıyoruz. Daha sıcakken bir kemisten geçiriyoruz. Kemisin altında kalan şurubu geniş kaplara koyarak güneşe koyuyoruz. 2 gün güneşte bekleyen şurubumuzu ağzı kapaklı bir kaba alıyoruz. Bu şurubumuz bozulmadan yaklaşık 1 yıl gidiyor.”

“SU İLAVE EDİP TÜKETİLEBİLİR”

Kara şunları dile getirdi: “Meyve şurubumuzu Ramazan meyve suyu olarak, yemeklerin yanında, misafirlere ikram edebilirsiniz. Dilerseniz şurubu sulandırarak ta tüketebilirsiniz. Bazılarına göre çok şekerli olduğu için su ilave etmekte fayda var.”

Rahime Gül Erbaş

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber