• DOLAR
    5,7228
    % 0,63
  • EURO
    6,3359
    % 0,66
  • ALTIN
    276,8900
    % 1,75
  • BIST
    103.072
    % 0,61

Değirmen Çarkları Dönmeye Başladı

Hasat dönemini geride bırakan bu süreçte kayısı hasadını da bitiren Malatya’da değirmenler çarklarını çevirmeye başladı. Döneme hızlı giriş yaptıklarını belirten değirmen ustaları değirmende işlenecek ürünler için önemli açıklamalarda bulunarak dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı

Değirmen Çarkları Dönmeye Başladı

Hasat dönemini geride bırakan bu süreçte kayısı hasadını da bitiren Malatya’da değirmenler çarklarını çevirmeye başladı. Döneme hızlı giriş yaptıklarını belirten değirmen ustaları değirmende işlenecek ürünler için önemli açıklamalarda bulunarak dikkat edilmesi gerekenleri sıraladı

Kış hazırlıkları başta olmak üzere bütün bir yıl için gerekli olacak olan bulgur, un ve köftelik bulgurlar için değirmenler örtülerini kaldırarak sezona giriş yaptı. Bu süreç için konuşan değirmen ustaları, “Aslında sadece kış hazırlığı değil yılın her günü öğle ve akşam yemeklerinin ana maddesini oluşturan buğday ile unu değirmenden geçirme sezonu açıldı. Aslında her yıl yoğunluk kayısı hasadından sonra başlar. Çünkü kaysının elden çabucak çıkarılması lazım ki bozulma olmasın. Buğdaylar biçildiği gibi gelmez buraya belli işlemlerden geçmesi lazım. Bu sıralamada öncelikle buğdaylar güzelce elenir sonra yıkanır ve büyük kazanlarda ne kadar kullanılacaksa kaynatılır daha doğrusu pilav kaynatır gibi içine su konulup haşlanır. Sonra hedik şekline gelen buğdaylar alınır temiz ve kuru yerde güneşin altına bırakılır burada kurur. Kuruyan hedik daha sonra çuvallanır, evde de bir güzel taş, topraktan arındırıldıktan sonra yani seçildikten sonra buraya getirilir. Yarma dediğimiz bulgur da elendikten sonra yıkanmadan bu işlemlerden geçmeden direk buraya getirilir ki köftelik olsun. Ama tabi hedik gibi seçmek de gerek yarmayı yoksa tozu toprağı kalır.   Bazı hanımlar güve düşecek korkusuyla işini sonbahara bırakıyor bazıları da idarelik yapıyor yine sonbahara bırakır bazıları da toptan bir seferde işi aradan çıkarıyor ama güve konusunda da önlemini alıyor. Havalar sıcak olduğu için hemen içine güve düşebilir bu yüzden serin ve kuru yerde muhafaza edilmeli işlenen ürünler. Arada da kontrol edilmeli düve düşememesi için. Düve düşen ürünler de düveden iyice arındırılıp öyle muhafaza edilmeli ya da telef oldu deyip atılmalı bu kişinin vicdanına kalmış bir şey, kim ne yaparsa. Mısırlar ise koçanlarından ayrıldıktan sonra yine eleklerden geçirilerek ayıklandıktan sonra değirmenlere getirilir. Değirmenlerde mısır, buğday ve bazı yerlerde karma yani hayvan yiyeceği öğütülüyor. Değirmene getirilen ürünlerin tamamı değirmenci tarafından öğütülmekte ürün sahipleri öğütme işine karışmamaktadır. Değirmenci yaptığı bu iş karşılığında elde edilen unlardan belirli bir hak alırdı eskiden ama şimdi sadece vermek isteyen veriyor. Değirmene ürünlerini getirenleri sıralıyoruz bu sıraya göre öğütüyoruz. Getirilen hiçbir ürün birbiriyle karıştırılmamakta kim hangi ürünü getirdiyse o üründen elde edilen ürün geri verilmektedir. Geçmiş dönemlerde değirmenlere götürülen ürünlerden öğütülen ürünler kısa sürede geri verilemediği için ürün sahipleri birkaç gün değirmende kalmak zorundaydı.  Bu durumlarda değirmenlerde beklemeyi tercih edenler yanına yiyecek alırdı oluşturulan ortak sofralarda bunları yerlerdi. Kuruş üzerinden değirmende ürünleri öğütüyoruz buğdayı 40, unu 30 kuruşa öğütüyoruz. Selektör ise 85 kuruş oluyor. Zavur yani bulgura yakın irilikte un, köftelik de diyebiliriz bunu 90 kuruşla öğütüyoruz. Mısır da aşağı yukarı aynı fiyattan öğütülüyor. Genellikle gelen insanlar bütün ürünlerden toplam 30- 50 kilo arasında yaptırıyor.” ifadelerini kullandı.

Hanife Sarı (Özel Haber)

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber