• DOLAR
    6,4140
    % 15,51
  • EURO
    7,3243
    % 14,29
  • ALTIN
    249,9122
    % -0,05
  • BIST
    94.939,63
    % -2,31

Çerezlik Çekirdekler Hazırlandı…

Kayısı hasadı çoğu yerde bitti işlemesi ise kimi yerde devam ediyor… Söz konusu kayısının çekirdeğinden ayrılması işleminden sonra kayısı gibi bazı vatandaşlar kayısı çekirdeğini de kendilerine biraz ayırıyor. Ayrılan bu çekirdekleri de makineden geçirip kırdırtıyor. Ardından isteğe göre tuzlu, tuzsuz güneşte kurutuyor ve hem yaz hem de kış fark etmeden isteğe göre tüketiyor

Çerezlik Çekirdekler Hazırlandı…

Kayısı hasadından hemen hemen her türlü yararlanmak isteyen ve bu anlamda sadece kuru kayısı ile yetinmeyen vatandaş kayısının ham maddesi olan kayısı içinden de faydalanmak için kolları sıvadı. Bu kapsamda öncelikle vatandaş kayısı hasadının bitmesiyle birlikte kaç çuval kayısı çekirdeği kıracaksa kendine o kadar kayısı çekirdeğini bir kenara ayırıyor. Kenara ayrılan bu çekirdekleri de daha sonra alıyor ve çekirdek kırma makinesinde paramparça olmamaları, tüm halde kalmaları için suda bir kaç gün bekletiyor. Yeteri kadar suda bekleyen kaysısı çekirdekleri ıslak halde çekirdek kırma makinesinden geçiriliyor. Eskiden bu işler elle yapılırken günümüzde teknolojiden bu işten de yararlanılmaya başlandı. Bunun için bazı mahallelerde bu işi geçim kaynağı olarak değerlendiren var bunlar getirilen çuval başına 5 ya da 10 lira alıyor ve çekirdek kırma makinesinden çekirdekleri geçiriyor. Çekirdek kırma makinelerinden geçirilen çekirdekler daha sonra eve getirilip güneş alan bir yerde temiz bir kumaşa seriliyor ve orada tek tek seçiliyor kabuğundan ayrılıyor. Burada bazı çekirdekler paramparça oluyor bunlar ayrı bir kapa alınıyor. Tüm kalan çekirdeklerde ayrı bir kaba alınıyor. Tamamen seçilen çekirdekler daha sonra isteğe göre tuzlanıyor isteğe göre tuzlanmadan güneşte bir kaç gün kurutuluyor. Kurutulan çekirdekler bu seferde alınıyor nemlenmeyecek bir yerde saklanıyor. Daha sona vakti gelince çay ile birlikte tüketilen çekirdek içlerini isteyen kışın soba üstünden hafif kızartarak yiyor, isteyen sadece tuzlanmışını, isteyen yağda biraz kavurulmuşunu yiyor. Geriye kalan çekirdek kabukları da yakacak olarak kullanılıyor.

 

>>Hanife Sarı (özel haber)

 

 

 

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber