• DOLAR
    5,7736
    %0,62
  • EURO
    6,3611
    %0,66
  • ALTIN
    271,84
    %0,63
  • BIST
    104.828
    %0,82

Buğdaylar Biçildi

Kayısının başkenti Malatya’da kimi yerler çoktan hasada başlarken kimi yerlerde yeni yeni hasada başladı veya başlamak üzere. Kayısıda olgunlaşmanın tam olmadığı yerlerde hasat hazırlığına giren çiftçiler bu kapsamda bahçelerine ekmiş oldukları buğdayları biçtirdi. Çiftçi Mehmet Altın “ Buğdaylarımız oldu kayısı hasadı da yarın öbür gün başlayacak hiç değilse bir işi aradan çıkaralım ve kayısı serimine yer açalım diye buğdaylarımızı biçtirdik.” dedi

Buğdaylar Biçildi

Kayısının başkenti Malatya’da kimi yerler çoktan hasada başlarken kimi yerlerde yeni yeni hasada başladı veya başlamak üzere. Kayısıda olgunlaşmanın tam olmadığı yerlerde hasat hazırlığına giren çiftçiler bu kapsamda bahçelerine ekmiş oldukları buğdayları biçtirdi. Çiftçi Mehmet Altın “ Buğdaylarımız oldu kayısı hasadı da yarın öbür gün başlayacak hiç değilse bir işi aradan çıkaralım ve kayısı serimine yer açalım diye buğdaylarımızı biçtirdik.” dedi

Yazın belki de en çok yorulanlarıdır çiftçiler, kimini tatil telaşı sararken çiftçileri de yaz sürecini atlatma telaşı var. Bu dönemde buğdaylar biçilir, kayısı hasat edilir, salça, turşu derken kış hazırlıkları yapılır, üzümler olur üzümler hasat edilir…  Zorlu yaz süreçlerini her yıl yaşadıklarını belirten çiftçiler yaz işlerinden olan buğday biçimini kayısıya hazırlık süreci olarak tanımlarken çiftçi Mehmet Altın buğday biçiminin süreci için , “Buğdaylarımız oldu kayısı hasadı da yarın öbür gün başlayacak hiç değilse bir işi aradan çıkaralım ve kayısı serimine yer açalım diye buğdaylarımızı biçtirdik. Biçme makinesiyle ekinleri biçtiğimiz zaman kendimize ekstradan bir iş çıkarmıyoruz. Hem buğdayı biçiyoruz hem de buğdayla samanlık kısmını birbirinden ayırabiliyoruz tek seferde ikisi bir çıkıyor,  bu da bize büyük bir kolaylık sağlıyor. Adam tutup para vereceğimize makine için para veriyoruz hem zamandan tasarruf ediyoruz hem bu süre zarfında başka işlerimizi yapıyoruz hem de bedenimizi yormuyoruz. Makine sayesinde ayrılan samanla buğdayı da ayrı ayrı götürüp muhafaza edebiliyoruz çok rahatlıkla. Bu makineyle bir saatte bütün işler bitiyor. Ancak makinenin girmediği alanlarda olabiliyor. Bunun için orak ve tırpan kullanılır. İçeriye alınan buğdaydan pilavlık bulgur, kısırlık bulgur, köftelik bulgur ve un elde edilir ki bu ürünler mutfağımızın olmazsa olmazlarıdır. Bu ekinleri hasat etmek kayısıya da yarıyor, kayısıya yer açıyoruz böylelikle. Kayısıyı bu ekinleri kaldırdığımız yerde seriyoruz, patik gibi işlemlerini hep burada yapıyoruz.  Kendi bahçemiz olduğu için rahat oluyor. İslimi de ekinleri kaldırdıktan sonra buraya kuruyoruz.  Böylelikle bahçeyi çok amaçlı kullanıyoruz.  Bu buğday hasadını yaptıktan sonra bazıları anız yakıyor bunu yapmamak lazım çünkü bu bahçeye zarar verir. Bunun yerine bu boş olan araziye koyun yaymak lazım. Bu hem yere dökülen buğdayların telef olmamasına hem buğdaydan geriye kalan sapın boşa gitmemesine vesile olacaktır. Bu bir kaç gün böyle sürmeli ondan sonra buğday yerini sürmek lazım. Bu toprağın havalanmasına yardımcı olacaktır hem de kayısı için daha düz bir yer elde edilmiş olacaktır.  Ayrıca buğday ekilen bir yere 2 yıl üst üste buğday ekmemek lazım ki verim kalitesi düşmesin.” İfadelerine yer verdi.

Hanife Sarı  

 

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber