• DOLAR
    5,4706
    % -0,75
  • EURO
    6,2557
    % -0,66
  • ALTIN
    216,7593
    % -0,09
  • BIST
    93.172,98
    % 0,85

Bu Yıl 90 Bin Ton Küspe Üretilecek

Pancar alım kampanyasının devam ettiği Malatya Şeker fabrikasında bu yıl 90 bin ton yaş küspe üretilecek. Üretilecek küspenin 65 bin tonu pancar üreticisi çiftçilere hayvan yemi desteği olarak verilirken 25 bin tonu ise talep edenlere satılacak

Bu Yıl 90 Bin Ton Küspe Üretilecek

Türk Şeker’e bağlı Malatya Şeker fabrikasında bu yıl 90 bin ton yaş küspe üretilecek. Şeker Fabrikası yetkililerinden alına bilgiye göre, üretilecek küspelerin 65 bin tonu pancar üreticisi çiftçilere hayvan yemi desteği olarak verilecek. 25 bin ton küspe ise talep edenlere satılacak. Geçen yıl faaliyete alınan paketleme tesislerinde ise 15 bin ton küspe 1 tonluk vakumlu özel bir şekilde paketlenerek satılacak. Bu güne kadar 5 bin ton paketlenerek 3 bin 100 ton satıldı.

YAŞ KÜSPE NASIL SAKLANMALI?

Küspenin nasıl saklanması gerektiğini uzmanlara sorduk. Uzmanlar şunları dile getirdi: “ İyi saklanmamış yaş pancar posası ile beslenen hayvanlar, şiddetli bir ishale yakalanarak halsiz kalır. Bağırsak iltihaplanmaları ortaya çıkar. Genç danalarda eklem iltihaplanmaları görülür. Kuru şeker pancarı posası ağırlığının bir kaç katı su çekme özelliğine sahip olduğundan hayvanlara verilmeden önce 5-6 misli su ile ıslatılmalıdır. Dolgu maddesince fakir olduğundan saman ile birlikte kullanılmalıdır. Yaş pancar posası için en uygun saklama yöntemi silaj yapım tekniğine göre depolanmasıdır. Yani sıkıştırılarak ve üzeri hava almayacak şekilde kapatılarak saklanmasıdır. Yaş Pancar Posasını olduğu gibi depolayabiliriz. Bu şekilde yapılan depolamada posanın içine herhangi bir katkı maddesi katılmaz. Silajın yapılacağı yer düz ve sert bir zemin olmalıdır. Buraya sap saman serilerek Fabrikadan getirilen posa boşaltılır ve bir yandan da ayakla iyice çiğnenerek sıkıştırma sağlanır. Yaş Pancar Posasının içine saman katarak depolayabiliriz. Fabrikadan yeni getirilen yaş pancar posanın su oranı yüzde 80-85 civarındadır. Oysa silaj yapılacak bir yemin su oranı yüzde 60-70 civarında olmalıdır. Posa küspeliğe doldurulurken 1 tona en az 300 kg civarında saman katılarak su oranı düşürülebilir. Bu oran saman ile posa düzgün bir şekilde karıştırılarak yapılırsa 400-500 kg kadar çıkabilir. Silajı yapacağımız yerin tabanına 8-10 cm kalınlığında saman serilir. Bunun üzerine posa ve saman kat kat konabileceği gibi güzelce karıştırılarak da konabilir. Bu sayede fazla suyun dışarıya sızması ve aşırı ekşime önlenmiş olur. Posanın İçine Saman, Üre Ve Melas Katarak Depolayabiliriz. Bu şekilde yapılan depolamada posanın üzerine samana ek olarak melas ve ürede katılır. Bu sayede posa enerji ve protein bakımından zenginleştirilerek besin değeri de yükseltilmiş olur. 1 ton pancar posasının silajını yapmak için 300 – 500 kg saman, 25-30 kg melas ve 5-10 kg üre gübresi gereklidir. Üre sindirimi kolaylaştırmak, melas ise protein değerini yükseltmek için kullanılır. Melas koyu kıvamlı olduğu için suyla eritilerek süzgeçli kova ile posaya dökülür. Üre, melaslı suda eritilerek veya elle eşit şekilde serpilerek posaya katılabilir. Önce en alta 10-15 cm saman serilir, sonra 25-30 cm kalınlığında pancar posası ve bunun üzerine 2-3 kova sulandırılmış melas serpilir. Bunlar siloya 8-10 cm kalınlığında kat kat doldurulur. Her kat ayakla veya traktörle çiğnenerek iyice sıkıştırma sağlanır. Silo yüksekliği 1-1,5 m oluncaya kadar bu işleme devam edilir.”

Rahime Gül Erbaş

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber