• DOLAR
    5,7240
    % -0,03
  • EURO
    6,3503
    % -0,23
  • ALTIN
    276,6115
    % -0,32
  • BIST
    95.522
    % -0,53

Bölge Halkının Tercihi Yerel Baklagiller

Yerel baklagillerin revaçta olduğu Malatya’da vatandaş bölgede yetişen ürünleri daha çok tercih ediyor. Malatya’da yetişen fasulye, mercimek gibi birçok ürün yerel halkın vazgeçilmezi haline geldi. Bölge halkının geçim kaynağı da olan baklagillerin doğallığı, tazeliği ve dolgunluğu göz dolduruyor

Bölge Halkının Tercihi Yerel Baklagiller

Malatya, birçok halkın geçim kaynağı olan Fasulye ve Kara Mercimek sofraların vazgeçilmezi haline geldi. Doğanşehir ilçesinde yetişen fasulyelerin Malatya halkının sofralarından eksik olmuyor. Doğal ve tatlı lezzetiyle sıcak yemeklerin vazgeçilmezi olan Doğanşehir Fasulyesinin en önemli özelliği, fasulye yetiştirmeye tarlaların uygun ve verimli olmasıdır. Genellikle sulu, sulak yerlerde yetişen fasulyeler, Doğanşehir ilçesindeki halkının bir kısmının aynı zamanda geçim kaynağı olarak biliniyor. Hekimhan Kara Mercimeği ise, doğal, damak tadı ve lezzetiyle başka yörede kolay bulunamayan bir mercimek türü. Doğu yöresinde çokça kullanılan kara mercimek, batı da pek bilinmeyen bir lezzet. Esnaf Sait Emre Doğanşehir Fasulyesi ve Hekimhan Mercimeği ile ilgili olarak şunları dile getirdi, “Doğanşehir fasulyesi kolay pişirilebilir, diğer fasulyelerden daha yumuşak bir yapıya ve harika bir damak tadına sahiptir. Diğer yörelerde yetişen fasulyelere nazaran Doğanşehir’deki fasulyelerin yetiştirilmesi ve toprak verimliliği daha uygundur. Hekimhan Mercimeği ise, pilavından, köftesine ve çorbasına kadar birçok farklı yemeklerde kullanılan ve genellikle doğu yöresinde çokça kullanılan bir baklagil türüdür. Batı da ise yetişmediği için pek bilinmiyor. Her yörenin mercimeği farklı olduğu gibi Kara Mercimeğin de kendin has bir tadı ve lezzeti vardır.”

ERKENEK FASULYESİ Mİ ÇUKUROVA FASULYESİ Mİ?

Esnaf Sait Emre, Doğanşehir İlçesinde yetişen Fasulye’nin giderek üretimin de azaldığını belirterek, “Ağustos aylarının ortalarından sonra taze fasulyeler gelmeye başlar. Yaklaşık bir ay sonra taze fasulyeler sofralarda yerini almaya başlar. Fasulyelerin birbirinden farkı var, yani her yerin fasulyesi ayrıdır. Doğanşehir fasulyesi ise kaynaması çok uzun sürmeyen çok rahat yenilebilir bir ürün, bazı fasulyelere göre çok daha erken kaynaya biliyor. Biliyorsunuz fasulyeyi düdüklü tencerede kaynatıyorlar, ama Erkenek fasulyesini vatandaş normal tencerede bile kaynatıyor” ifadesini kullandı. Doğanşehir’de bir başka bölgesinde yetişen fasulyeden bahseden Ensaf Sait Emre şöyle konuştu, “Kurucuova fasulyesi ise düdüklü tencerede kaynar ama diğer fasulyelere göre daha erken pişer. Taze fasulye kolay yumuşamıyor ve kaynatmadan bir önce suya koyulursa kaynamanın kısa sürmesine faydalı oluyor. Kurucuova’da yetişen fasulye boyutu biraz küçüktür, Erkenek Fasulyesi ise biraz daha iridir. Her ikisi de su aldıkça büyürler ama daha erken aldığınızda Erkenek Fasulyesinin daha büyük ve iri olduğunu fark edersiniz. Her ikisinin arasında bir lezzet farkı var derseniz, çok da bir fark olduğunu düşünmüyorum. Çünkü aynı topraklarda yetişiyor, aynı havayla, aynı suyla yetişiyor. Kimi bölgelerin fasulyesi çok daha geç kaynar, bazen 2 gün suda bekletirler ki yumuşasın ama kendi yöremizde annelerimiz, teyzelerimiz geceden suya koyuyor, sabaha yemeğini yapmaya başlıyor. Burada en önemli husus buraya has ürünler olmasıdır.”

M. ALİ GÜNAYDIN (Özel Haber)

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber