• DOLAR
    5,7228
    % 0,63
  • EURO
    6,3359
    % 0,66
  • ALTIN
    276,8900
    % 1,75
  • BIST
    103.072
    % 0,61

“Bir Çay Kaşığı Gluten Bir Bardak Çamaşır Suyu Demek”

Ürün bulma konusunda firmaların artık duyarlı davrandıklarını ve ürün çeşitliliğine gittiğini belirten Malatya Çölyaklılarla Dayanışma Derneği Başkanı Serpil Karslıoğlu gıda firmalarından fiyat konusunda da aynı duyarlılığı beklediklerini söyledi. Çölyak hastalığına karşı bilinmesi ve dikkat edilmesi gerekenleri de sıralayan Karslıoğlu, “Malatya’da 2 bin civarında hasta var, bu hastalarımız çok dikkat etmeli çünkü bir çay kaşığı gluten kaçırmak demek bir bardak çamaşır suyu içmekle eş değer.” uyarısında bulundu

“Bir Çay Kaşığı Gluten Bir Bardak Çamaşır Suyu Demek”

Ürün bulma konusunda firmaların artık duyarlı davrandıklarını ve ürün çeşitliliğine gittiğini belirten Malatya Çölyaklılarla Dayanışma Derneği Başkanı Serpil Karslıoğlu gıda firmalarından fiyat konusunda da aynı duyarlılığı beklediklerini söyledi. Çölyak hastalığına karşı bilinmesi ve dikkat edilmesi gerekenleri de sıralayan Karslıoğlu, “Malatya’da 2 bin civarında hasta var, bu hastalarımız çok dikkat etmeli çünkü bir çay kaşığı gluten kaçırmak demek bir bardak çamaşır suyu içmekle eş değer.” uyarısında bulundu

Bir yaşam tarzına dönen Çölyak hastalığını detaylandırdığımız ve bu hastalıkta halk nezdinde bilinçlilik oluşturacak projelerini sıralayan Malatya Çölyaklılarla Dayanışma Derneği Başkanı Serpil Karslıoğlu önemli açıklamalarda bulundu.

Çölyak hastalığını bilmeyen okuyucularımız mevcut bu doğrultuda çölyak hastalığına ve derneğinize dair neler söylersiniz?

Öncelikle derneğimizi Nisan 2016’ da kurduk. Çölyak Hastalığı da ince bağırsağın, gluten adlı proteine karşı ömür boyu süren ve kronikleşen alerjisi, hassasiyetidir. Üye sayımız şuanda arttı. Malatya’da 2 bin civarında hasta var, bu bizim bildiklerimiz, bilmediklerimiz de olabilir ya da tanısı konulmamış hastalar da söz konusu. Çölyak artık günümüzde yaygınlaşan bir hastalık ve maalesef, bilmiyor insanlar.  Türkiye’de her 100 kişiden biri çölyaklı.

Çölyak hastalığının belirtileri neler, hastanın yaşadığı zorluklar için tecrübelerinizden yola çıkarak neler aktarırsınız ve bu hastalık başka hastalıklara davetiye çıkarıyor mu?

Karın şişliği, tedavi edilemeyen kansızlık, çocuklarda büyüme geriliği, çocukların dişlerinde çürümeye veya yaygın mine kaybı, tekrarlayan ishal, iştahsızlık, kusma, ağız içi aflar, sinirlilik, yaşa göre kilo azlığı, kemik erimesi, ciltte kaşıntılı döküntüler, çocuklarda huy değişikliği ergenlik gecikmesi, adet düzensizliği, kısırlık, prematüre düşük kilolu doğumlar bu hastalığın belirtileridir.  Bunlar varsa ve geçmiyorsa bir doktora gidip çölyak testi yaptırmak gerekiyor. Çölyak teşhisi konulduktan sonrada tedavi, kontrol süreci başlıyor. Önce 3 ayda bir sonra 6 ayda bir sonra yılda bir tedavi görüyor kişi. Bunun ilacı yok tek bir çözümü var o da kişinin ömür boyu glutensiz beslenmesi. Çocukluk çağında çıkabildiği gibi her hangi bir yaşta da çıkabiliyor. Bebeklik çağında tanı alanlar daha şanslı beslenme konusunda, çünkü damak tatları ona göre gelişiyor, hayatlarını ona göre düzenliyorlar, sonradan tanı alanlar için biraz daha zor çünkü o yaşa kadar damak tadı zaten gelişmiş ve bunu değiştirmek zorunda. Bir çay kaşığı kadar gluten kaçırmak bir bardak çamaşır suyu içmekle eş değer bir çölyaklı hasta için. Çölyak hastalığının erken teşhisinde, ince bağırsak ve diğer organlarda henüz ciddi hasar gelişmediğinden tedavi umut vericidir, ancak hastalığın henüz bilinmediği dönemlerde ölümcül olma oranının yüzde10′ lara dayandığı da bilinmektedir. Bu durum erken teşhis ve zamanında diyete başlamanın önemi gösterir.  Çölyak tanısı almak sadece glutensiz beslenmeye başlayarak hastalık ile ilgili yakınmaları kontrol altına almayı sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda vücutta savunma mekanizmasının aktif hale geçmesi nedeniyle oluşan rahatsızlıkların da tedavisini başlatacaktır. Otoimmünite dediğimiz vücudun kendi kendine yaptığı tahribatlar, hashimoto, tiroidi, tipl diyabet, ciltte yaralar ayrıca demir eksikliği anemisi ve kemik erimesi örnek olarak verilebilir. Bu hastalıkların her biri de ayrı ayrı hayatı tehdit ederek ciddi tahribatlara yol açabilecek kapasitededirler. Dolayısı ile teşhis ve sonrasında kaçaksız bir diyetin önemi tartışılmak bir gerçekliktir. Çocuklar bu durumda bazen kaçamak yapabiliyor.  Diyetten sıkılıp yememesi gereken şeyleri yiyebiliyor bu da rahatsızlıklarını arttırıyor ister istemez. Bu noktada irade ve ailenin duruşu, kontrolü çok önemli.  Bu hastalık aynı zamanda diyabeti de tetikliyor yani çölyaklı hastamız diyabet olabiliyor diyabet olan hastamız çölyak olabiliyor. Karaciğer, böbrek gibi hastalıklı da tetikliyor. Diyete uymazsa kişi ince bağırsak kanserine çevirebiliyor. Bu yüzden dernek olarak diyeti önemsiyoruz.  Çünkü Çölyak artık bir yaşam tarzı.

Ürün temininde birebir yaşadığınız sorunlar için ve halk nezdinde hastalığa dair bilinçlilik kazandırmak adına yaptığınız çalışmalar için neler söylersiniz?

Bu hastalığa zengin hastalığı da deniliyor çünkü çölyak ürünlerimiz maalesef çok pahalı bir kısmı yurt dışından ithal edildiği için. Mesela normal makarnanın fiyatı 1-2 lirayken bizim makarnalar 14-15 lira.  Çocuk hastalar için bu durum daha zor, nefislerine çok fazla hakim olamıyorlar. Ürün fiyatının indirilmesi için görüşmelerimiz söz konusu. Şuanda ürünlerin, çeşidin artması bizler için bir artı. Birçok firma glutensiz ürün ortaya koymaya başladı. Ama buna ücret düşüklüğü de eklenirse daha iyi olacaktır. Maalesef ilçe ve köylerimizde de çölyaklı hastalarımız var onların bu ürünlere ulaşması merkezde oturan kişiye göre daha da zor, bunlara kolaylık sağlanmalı. Diğer yandan okul yönetiminin çocukların ve kantinde görev yapan kişilerin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekiyor.  Özellikle okullarda beslenme saatlerinde çölyaklı çocukların da düşünülmesi gerekli.   Okul kantinlerinde glutensiz ürünün bulundurulması gerekiyor. Okullar açılınca Milli Eğitim Müdürlüğüyle ve Sağlık İl Müdürlüğüyle ortak bir çalışmamız olacak. Okullarda çölyak bilgilendirme seminerleri düzenlenecek. Seminerleri İl Sağlık Müdürlüğünden diyetisyenler yapacak.  Bütün okullara hemen hemen yapacaklar ve bir yıl boyunca bu seminerler devam edecek.

Son olarak neler eklersiniz?

Çapraz bulaşmaya çok dikkat etmek gerekiyor evlerde.  Glutensiz ve gluteni ürünlerin temas etmemesi gerekiyor. Teflon tencere ve tahta kaşık gluteni tuttuğu için çölyaklı bireyin kullandığı malzemelerin mümkünse ayrı olması gerek işte çölyak bu kadar hassas bir hastalık maalesef.

Hanife Sarı’ nın Röportajı

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber