• DOLAR
    6,7379
    %1,87
  • EURO
    7,3011
    %1,26
  • ALTIN
    352,20
    %2,63
  • BIST
    8,2763
    %0,47

Bıçak Deyip Geçmeyin…

Baba mesleği olarak bakırcılar çarşısında bıçakçılık mesleğini sürdüren Abdulkadir Uğur  iş yerinin ilk kurulmasıyla birlikte 50 yıldır Malatya’ya bıçak sattıklarını kaydetti. Uğur, Alacağınız ürünleri kendi esnafınızdan alın ki muhatap bulasınız “ diye vatandaşlara seslendi

Bıçak Deyip Geçmeyin…

Ürünü Kendi Esnafınızdan Alın!

Baba mesleği olarak bakırcılar çarşısında bıçakçılık mesleğini sürdüren Abdulkadir Uğur  iş yerinin ilk kurulmasıyla birlikte 50 yıldır Malatya’ya bıçak sattıklarını kaydetti. Uğur, Alacağınız ürünleri kendi esnafınızdan alın ki muhatap bulasınız “ diye vatandaşlara seslendi

Baba mesleği olan bıçakçılığı 25 yıldır devralan ve  “Ömrüm yettiğince sürdüreceğim” diyen Bıçakçı Abdulkadir Uğur ile bıçakçılığın inceliklerini ve mesleğin geldiği son durumu konuştuk.

Bu mesleğe Nasıl Başladınız?

Mesleğe babamın yanında çalışarak başladım. Babam 50 yıl bu mesleği yaptıktan sonra emekli oldu. Babamın yanında çırak gibi çalışmaya başladım. Babam bana önce işi, sonra esnaflığı, en sonunda da mesleği öğretti. Babam emekli olduktan sonra da ben bu işe devam ettim. Ömrüm yettikçe de devam edeceğim.

Gördüğümüz kadarıyla yanınızda çırak yoktur. Yalnız mı çalışıyorsunuz?

Çoğunlukla bizim bıçakçılık mesleği babadan oğula geçer. Ben demin de söylediğim gibi bu işi babamdan öğrendim. Ama ben oğluma öğretemiyorum. Oğlum dükkâna bile gelmiyor. Bunun iki sebebi var. Birincisi 8 yıllık eğitim var. Bu eğitimden sonra çocuklar el sanatlarına yöneliyorlar. Çocuk bu arada 17-18 yaşına geliyor. Dolayısıyla bu yaştan sonra çırak olması da tabii zorlaşıyor. Kendileri de istemiyor. Bu sadece bizim meslekte değil bütün mesleklerde aynı sıkıntılar yaşanıyor. . Eskiden olsaydı eti senin kemiği benim bu adam burada çalışsın derlerdi.  Aileler Çocuklarının okumaları yanında bir meslek sahibi olmalarını isterdi. Şimdi bu düşünce kalmadı.

Ne Tür Bıçak üretiyorsunuz?

Malatya’ya özel bıçaklar üretiyoruz. Bıçaklarımızı çelikten yapıyoruz. Bıçaklarımızı T55 çeliği dediğimiz bir çelikten üretiyoruz. Bu Çelik Fransa’dan geliyor. Bursa’da işleniyor. Biz de Bursa’dan alıyoruz. Bıçak yapımına en uygun çelik.  Bu çelik fiyat olarak da uygun. Diğer ülkelerden gelen çelikler çok pahalı. Bu çelikten yaptığımız bıçakları ortalama 30 liradan başlayarak satıyoruz. 150 liraya kadar fiyatı olan bıçaklarımız var. Bizim yaptığımız bıçaklar sebze bıçaklarından başlar.  En küçükleri sebze bıçaklarıdır. Ondan sonra ekmek bıçağı, 0 numaralı numara dediğimiz Kasap bıçakları var. Sonra 1 numara, 2 numara diye adlandırdığımız kasap bıçaklarımız çok rağbet görüyor. 2 numaralı bıçak hayvan boğazlama için kullanılır. Fazla büyük olmayacak küçük de olmayacak orta boy bir bıçak. Örneğin acemi ustalar gelir büyük bıçak isterler. Müşterim büyük bıçak dediği zaman ben anlarım ki bu adam büyük bir hayvan kesecek.  Ama küçük bıçak istediği zaman ben derim ki iyi bir usta. Bu usta 100 -200 hayvan kesmiş bir usta diye düşünüyorum.

Neden Ustalar Küçük Bıçak tercih ediyor?

Çünkü küçük bıçaktan daha çok kuvvet alınır. Büyük bıçaktan yeterince kuvvet alamazsınız. Büyük bıçağı kullanmak aynı zamanda tehlikeli. Bunun yanında meyve bıçaklarımız var. Kasap bıçağı, döner bıçakları var. Son zamanlarda bunların yanında et zırhı yapıyoruz. Bunu en çok kebapçılar ve bu işe meraklı olanlar alıyor. Kebap için güçlü bir zırh yapıyoruz. Et biliyorsunuz makinede çekildiği zaman suyu gider lezzeti azalır. Zırh ile yapılırsa böyle bir şey yok. Bunun yanında bir de kemik soyma bıçaklarımız var. Bu bıçaklar dar ve ucu sivri. Uçları yuvarlak olan bıçaklar var. Bunları da ustalar hayvan yüzerken derinin yırtılmaması için kullanırlar.

Bıçakların Bakımı Nasıl Olmalı?

Öncelikle Bıçağın düşmanı bulaşık makinesidir. Bunu özellikle belirtmek istiyorum. Bıçak sattığımız müşterilerimize de söylüyorum. Bıçağı yıkamak için bulaşık makinesine atmayacaksınız.  Çünkü bulaşık makinesinde kullanılan tablet tuzlar var. Bu tuzlar asitli olduğu için bıçağın çeliğini bozuyor. Biz esnaf olarak bıçak sattığımız vatandaşa anlatıyoruz ama kimse de tavsiyeye uymuyor. Direk bıçakları makineye atıyorlar. Bu da bıçakların ömrünü kısaltıyor. Yoksa bizim sattığımız bıçaklar garantili ömür boyu kullanabilir bıçaklar. Bıçak dışında, satır, sobacı makası, berber makası, terzi makası bunları da satıyoruz. Sadece satışla kalmıyoruz. Talep halinde bunların bilemesini de yapıyoruz.

Bıçak dışında başka hangi ürünleri satıyorsunuz ve Müşterilerinize tavsiyeleriniz nelerdir?

Müşterilerimize tavsiyemize gelince öncelikle internetteki satıcılardan uzak durmalarını istiyoruz. Bunu da müşteri memnuniyeti için söylüyorum. Kendi esnafından alış veriş etsinler. Çünkü internetten alınan ürünlerde ne geleceğini müşteri bilmiyor. Gelecek ürünün kalitesi belli değil. İade edemiyorsunuz. Değişim yapamıyorsunuz. Ama kendi esnafınızdan alışveriş ettiğinizde bir muhatabınız oluyor. Sıkıntı çekmiyorsunuz. Bu konu sadece bizim meslek için değil, bütün meslekler için de geçerli olduğunu da müşterilerimize hatırlatıyorum.  Çünkü adam zaman sattığı ürünün arkasında durmuyor. Muhatap bulamıyorsunuz. Onun için de vatandaşlara tavsiyem internet satışlarının rağbet etmesinler. Çünkü burada aldığı ürünün bir arızalı olduğunda bize getiriyor. Bizim yerimiz belli yurdumuz belli. Ben seyyar satıcı değilim ki kaçayım. Bu konu sadece bıçakta değil bu bütün ürünlerde de böyle olmalı. Atalarımız demiş ki al malın iyisini çekme kaygısını.

Vahap Kaygusuz’un Röportajı

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber