• DOLAR
    5,8979
    %0,16
  • EURO
    6,5430
    %0,17
  • ALTIN
    295,86
    %0,36
  • BIST
    7,6632
    %-0,00

Bayat Ekmekler Nasıl Değerlendirilmeli?

Her yıl ülkemizde 1 milyar 700 milyon ekmek israf ediliyor. Bu da 214 milyarlık liralık gıda israfı demek. Peki, bu israfın önüne geçmek için neler yapılmalı? Uzmanlar ekmek israfının önüne geçmek için ihtiyacımız kadar ekmek almayı önererek bayatlayan ekmekleri çöpe atmadan değerlendirmenin yollarını paylaştı

Bayat Ekmekler Nasıl Değerlendirilmeli?

Her yıl ülkemizde 1 milyar 700 milyon ekmek israf ediliyor. Bu da 214 milyarlık liralık gıda israfı demek. Peki, bu israfın önüne geçmek için neler yapılmalı? Uzmanlar ekmek israfının önüne geçmek için ihtiyacımız kadar ekmek almayı önererek bayatlayan ekmekleri çöpe atmadan değerlendirmenin yollarını paylaştı

Ülkemizde günde yaklaşık 5 milyon ekmek çöpe atılıyor. Bu da yaklaşık 214 milyar liralık gıda israfı olarak ortaya çıkıyor.  Medya takip ve raporlama ajansı PRNet, Türkiye’de yapılan gıda israfına yönelik araştırmaları ve medya başlıklarını incelediği araştırmasında şu sonuçlara ulaştı; Türkiye’de bir yıl içinde 1 milyar 700 milyon ekmek çöpe atılırken, 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığı belirlendi. Günlük olarak bakıldığında ise, 4 milyon 900 bin ekmeğin çöpe atıldığı tespit edildi. Biz de bu durumu ortadan kaldırmak için ne yapabiliriz uzmanlara sorduk. İhtiyacımız kadar ekmek almamız gerektiğini vurgulayan Uzmanlar sözlerini şu şekilde sürdürdü: “ Bir sonraki güne kalan her ekmek bayat ekmek değildir ve besin değeri taze olduğu haliyle aynıdır. Hiçbir biçimde ekmekleri çöpe atmayıp evde değerlendirmek gerekir. Öncelikle tüketebilecek kadar ekmek alınmalıdır. İhtiyaç fazlasını almak ekmeklerin bayatlamasına sebep olur. Evinizde ekmek yapıyorsanız, yine aynı şekilde ihtiyacınız kadar yapmalısınız. Her gün aynı miktarda ekmek almaya gereksiniminiz olmayabilir. Bu sebeple böyle bir alışkanlık geliştirmek doğru değildir. Bazı günler, ekmek ihtiyacı daha az olabilir. Makarna veya börek ile birlikte daha az ekmek tüketilir. Taze ekmek kokusu herkese cazip gelir. Fakat ihtiyaç fazlası aldığınız ekmekleri zaten kokusu tüterken tüketemeyeceğinizin farkında olmanız gerekir. Dolayısıyla yeteri kadarını almalısınız. İhtiyacınız kadarını aldığınız halde ekmek arttıysa, ekmeğinizi yeterince soğumasından sonra ambalajlayıp derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Ekmek, -18 derecede görünür bir değişime uğramadan aylarca saklanabilir.”

Uzmanlar: “Ekmek, Türkiye’de en çok tüketilen ürünlerin başında gelmektedir. Pek çok üretim yeri mevcuttur. Ekmek alırken hijyen ve üretim koşullarına dikkat etmenizde fayda var. Yeterince pişmemiş, yanık, su ve tuz oranı dengesiz, mayalanma sürecine uyulmayan, yağda kızartılmış kadar yağlı ekmekler almamalısınız. İçinde beyazlatıcı madde bulunan ekmekler alınmamalıdır. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta ise kepekli ekmeklerdir. Kepekli ekmekler de pek çok yerde satılmakta ve tüketimi önerilmektedir. Satın alırken kepek ekmeklerin içerik bilgisine ve malzemelerin oranlarına bakmak gerekir.

BAYAT EKMEĞİ NASIL DEĞERLENDİRİLİR?

Uzmanlar bayat ekmeği değerlendirme yollarını şu şekilde sıraladı: “ Bayat ekmekleri köfte harcının içine katabilirsiniz. Ekmek fırında veya açıkta bekletilerek kıtırlaştırıldıktan sonra öğütülüp galeta unu haline getirilir. Galeta unu, köfte yaparken, ekmek yerine harca katılabilir. Bayat ekmeği küp küp kesip fırında kıtırlaştırdıktan sonra çorbaların içine atarak değerlendirebiliriz. Bayat ekmeği yumuşatmak istenirse ekmek dilimleri bir kevgire konulur; kevgir, su dolu bir tencerenin üzerine oturtulup kapatılır. Su kaynadıkça, ekmeği nemlendirip yumuşatır. İhtiyaçtan fazla ekmek alınmamalıdır. Ekmekler poşette saklanmalıdır. Uzun süreli saklama amaçlanıyorsa ekmeğin derin dondurucuda ve poşet içerisinde saklanabilir. Ekmek dilimlenerek tüketilmelidir. Kuruyan ekmekler, içinde az miktarda su kaynayan tencerenin üzerine yerleştirilen süzgeç üstüne konularak tüketilmelidir. Bayat ekmek kullanılarak yapılabilecek tarifler vermek gerekirse şunları söyleyebiliriz, Ekmek çorbası, Peynirli bayat ekmek köftesi, Bayat ekmek kanepesi, Vişneli ekmek tatlısı, Bayat ekmek pizzası, Ekmek tatlısı, Kalacuş, Ekmek oğması, Muhammara yapabilirler. “

Rahime Gül Erbaş (Özel Haber)

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

EN ÇOK OKUNANLAR
RESMİ İLANLAR
Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber