• DOLAR
    5,3647
    % 0,53
  • EURO
    6,0674
    % -0,15
  • ALTIN
    213,7620
    % -0,30
  • BIST
    90.528,64
    % -0,94

Attarlar Odası Başkanı Cavlak; “Yerli Üretim Yerli Ürün Değildir”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın Türkiye’de istihdam yapan yabancı firmaların Türkiye’de ürettiği ürünlerinin de yerli olduğu açıklamasını doğru bulmadığını vurgulayan Attarlar Odası Başkanı Cavlak, “yabancıların da bizim Türkiye’deki alın terimizde payı vardır. Elbette ki onların da buradaki varlıklarını destekliyoruz. Ancak girdileri ithal olan ürünleri Yerli Malı diye tarif etmek doğru değildir. Ürünleri 3 kategoride değerlendirmek daha doğru olacaktır. Bunlar, Yabancı Ürün, Yerli Ürün ve Yerli Üretimdir. Bugün üzerinde durduğumuz en önemli konu Yerli Ürün olmalıdır.” dedi

Attarlar Odası Başkanı Cavlak;  “Yerli Üretim Yerli Ürün Değildir”

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın Türkiye’de istihdam yapan yabancı firmaların Türkiye’de ürettiği ürünlerinin de yerli olduğu açıklamasını doğru bulmadığını ifade eden Malatya Attarlar Odası Başkanı Sinan Cavlak’la yerli ürün ve yerli üretimi konuştuk. Yerli ürün ve yerli üretimin aynı şey olmadığını ifade eden Cavlak sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Son yapılan Fiyat Etiketi Yönetmeliğinde değişiklikle Yerli Üretim logosunun ülkemizde üretilen ürünlerde kullanılmasına karar verilmesi önemli bir adımdır. Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan’ın ‘Türkiye’de istihdam yapan, Yabancı firmaların Türkiye’de üretilen ürünleri de yerlidir’ şeklindeki açıklamasını doğru bulmuyorum. Yerli üretim başka, yerli ürün başkadır. Yerli Üretim, Yerli Ürünü de kapsamaktadır ama tek başına Yerli Ürün değildir. Yerli Ürün’ün Türkiye’de üretilmesi ile birlikte yerli katkı oranının da yüzde 51 olması gerekliliği vardır. 13 Eylül 2014 tarihli resmi gazete de yayınlanan Yerli Malı Tebliğinde bu durum açıkça belirtilmektedir. Daha önce Türk Malı diye tarif edilen uygulama Yerli Ürün’e dönüştürülmüştür. Bu dönüşümle birlikte yüzde 51’i yerli kaynak olması kaydıyla bunu üreten Türk’te olsa yabancı da olsa Yerli Ürün olarak tarif edilmiştir. Sayın Ruhsar Pekcan’ın ifade ettiği gibi elbette yabancıların da bizim Türkiye’deki alın terimizde payı vardır. Elbette ki Onların da buradaki varlıklarını destekliyoruz. Ancak girdileri ithal olan ürünleri Yerli Malı diye tarif etmek doğru değildir. Ürünleri 3 kategoride değerlendirmek daha doğru olacaktır. Bunlar, Yabancı Ürün, Yerli Ürün ve Yerli Üretimdir. Bugün üzerinde durduğumuz en önemli konu Yerli Ürün olmalıdır. Tüketicilerimizin Yerli Ürünü öncelikli tercih etmesi için ayırıcı bir işaret olmalıdır. Yerli Üretim logosu ile birlikte Yerli Ürün logosu uygulaması da hayata geçirilmelidir. Yerli Ürünü tüketicilerimizin tercih etmesi ithalat değerlerimizi düşürecek, zamanla ihracat değerlerimizi de artıracaktır. İthalatımızı hammadde üzerine kurgulayacak yeni bir üretim stratejisi geliştirilmeli, bunun üzerinde yerli üretimi de teşvik edecek yeni adımların atılması gerekmektedir. Bununla birlikte de ithal hammadde kaynaklarımızı da yerlileştirme yönünde adımlar atılmalıdır. Yaptığım bu değerlendirmeler Yerli Üretim logosu uygulamasını doğru bulmadığım anlamında değerlendirilmemeli. Baş Ahimiz Ahi Evran’ın Ahilik Teşkilatını kurma sebeplerinden bir tanesi gayri müslimlerin topraklarımızdaki ticareti, üretimi ve sermayeyi elinde bulundurmalarından kaynaklanmıştır. Bunu göz ardı etmemiz doğru değildir.”

 

>>Rahime Gül Erbaş

 

 

Sosyal Medyada Paylaşın:

Düşüncelerinizi bizimle paylaşırmısınız ?

BİR DE BUNLARA BAKIN

Bu sitede yayınlanan tüm materyalin her hakkı mahfuzdur.
Kaynak gösterilmeden alıntılanamaz.
Malatya Sonsöz Gazetesi | Tüm Hakları Saklıdır © 2018 malatya haber